Аджика з помідорів і перцю
Часниковий аромат і апетитний вигляд кавказької гості роблять її центральним блюдом будь-якого столу, прекрасним бутербродним прикрасою і заправкою до супів і рагу. Соковита м'якоть її інгредієнтів при змішуванні утворює неймовірний смаковий ансамбль, який нікого не залишає байдужим. У кожної господині свій рецепт цієї приправи, який вона вважає винятковим.
Аджика з помідорів і перцю, що пройшла теплову обробку, трохи втрачаючи в гостроті, досить довго зберігається в прохолодному місці. Додавання сирого яблука і меду додасть смаку готової закуски незвичайну нотку і подовжить термін зберігання.
Складові
- 2-3 середніх помідора
- 1-2 болгарських перцю червоного кольору
- 1-2 пекучих перцю червоного кольору
- 1 невелика головка часнику
- 1 ст. л. солі
Приготування
1. Помідори промиємо у воді і виріжемо з них зелені сердцевінкі. Наріжемо великими скибками. Видалимо кришечки з болгарського перцю, вичистимо все насіння і промиємо овочі, а після наріжемо середніми шматочками. Часникову голівку розділимо на зубчики, очистимо їх від лушпиння і промиємо у воді. Від пекучого перцю відділимо хвостики, а якщо треба, то і насіння, щоб аджика не вийшла дуже гострою за смаком.
2. Всі перероблені інгредієнти перемістимо в чашу блендера або кухонного комбайна і подрібнити протягом 5-7 хвилин. Також продукти можна пропустити і через м'ясорубку, встановивши на неї сітку з дрібними осередками.
3. Приготоване з томатів і перцю пюре дуже акуратно переллємо в іншу ємність - пам'ятаємо про те, що воно містить дрібні частинки пекучих перців.
4. Додамо в пюре сіль. Можна також всипати подрібнену зелень кропу, петрушки, але це - за бажанням. Акуратно перемішати і залишити на 2 дні при кімнатній температурі для бродіння. Як тільки зазначений час пройде, переллємо аджику в банки або пляшки і помістимо на холод. Можна і не доводити соус до бродіння, вливши в нього 2 ст. л. 9-процентного оцту. Аджику з такою добавкою можна відразу ж розливати в ємності і виносити на зберігання в льох або підвал, поміщати в холодильник.
Особливо смачна аджика з помідорів і перцю разом зі смаженою картоплею з фаршем, картоплею-фрі та м'ясними стравами.
Господині на замітку
1. Жінки Кавказу настільки вправні в кулінарії, що, напевно, кожна з них могла б поділитися якимось своїм, родинним, невідомим широкому загалу рецептом. Так, одна з технологій наказує введення до складу соусу рідкого меду і сухої гірчиці (2: 1), інша - подрібнених в стружку терпких плодів (айви або недостиглої хурми), третя - кінзи і шафрану. Всі варіанти самобутні і оригінальні, тому кожен з них неодмінно варто спробувати.
2. Адигейці теж роблять аджику, але не завжди рідку. Вони розмазують її тонким шаром по металевим декам, як напівфабрикат пастили, потім підсушують на сонці, а потім - в печі. Так виходить суха приправа. Її застосовують по-різному: просто додають в тушковані і смажені страви або змішують з сіллю, а вже їй присмачують баранину, домашню птицю і навіть хлібні коржі, пироги з прісним сиром і іншу несолодке випічку. Чому б не спробувати? Духовка або сушарка для фруктів - ось, власне, і все обладнання, яке буде потрібно, щоб самостійно провести цікаву суху спецію, витративши всього одну півлітрову банку заготовки.
3. У деяких грузинських ресторанах аджику подають в цибулевих «чашечках». Потрібно розрізати велику цибулину, звільнену від лушпиння, навпіл, зняти самі верхні пластини і в них налити гострий соус. Тара їстівна - соусники мити не доведеться.