Рецепт качки з яблуками і чорносливом - Приготувати качку з яблуками і чорносливом

Хочете здивувати своїх гостей? Тоді качка з яблуками і чорносливом в сливовому соусі – чудове блюдо для Новорічного і Різдвяного столу. На приготування ви витратите близько 2-х з половиною годин. Зате який результат — гості будуть в захваті.
В залежності від того, яких розмірів качка, вам знадобиться і відповідних розмірів гусятниця.
Качка з яблуками і чорносливом в сливовому соусі
Для приготування нашій святковій пташки в сливовому соусі будуть потрібні і святкові інгредієнти:
- 1 качка важка (на 2 кг);
- 8 картоплин (бажано побільше);
- 250 г чорносливу;
- 3-4 яблука (побільше і зелених);
- 1 ст. ложка цукру (бажано коричневого);
- 1 ст. ложка меду;
- Перець і сіль.
Для сливового соусу:
- 50 г чорносливу;
- 100 мл червоного портвейну;
- 1 ст. ложка крохмалю.
Приготування качки з яблуками і чорносливом
Спочатку розберемося з качкою. Огляньте качку з усіх боків, якщо є пеньки від пер – видаліть пінцетом, якщо залишки від гармата – її треба обпалити. Зробити це можна над вогнем плити.
Рекомендується перед процесом обпаленням натерти качку борошном, як кажуть, «проти шерсті». Обережно опаливайте птицю, інакше пошкодиться шкіра і може розтопитися підшкірний жир.
Тепер нашу красуню можна помити, обсушити і на деякий час прибрати в сторону.
Картопля очистіть і помийте, якщо він дуже великий, то розріжте його на великі шматки, маленьку картоплю можна залишити цілу. Яблука вимийте, очистіть від шкірки і видаліть серединку з кісточками. Наріжте невеликими кубиками. Чорнослив так само потрібно вимити і, якщо є, видалити кісточки. Покладіть яблука і чорнослив в окремий посуд, насипте цукор і добре перемішайте.
Тепер цим «фаршем» можна нафарширувати качку, а шкіру на черевці з'єднати за допомогою зубочисток. На грудці зробіть часті, не дуже глибокі, діагональні надрізи. Змішайте сіль з перцем і цією сумішшю натріть птицю і змастіть медом.
Увімкніть духовку і розігрійте її до 190 градусів.
Візьміть гусятницю і покладіть в неї черевцем на дно качку. Навколо качки розкладіть картопля, стільки скільки влізе (чим більше картоплі ви покладете, тим краще). Накрийте посуд кришкою і поставте в духовку. Готуйте 1 годину. Коли час пройде, вам потрібно злити жир, а качку перевернути вже черевцем вгору і готувати в духовці ще годину, але тільки вже без кришки.
Соус для качки
Поки качка запікається, приготуйте соус. Візьміть чорнослив, очистіть від кісточок і замочіть на півгодини в гарячій воді. Наріжте його на дуже дрібні шматочки. Поставте на вогонь каструльку (бажано з товстим дном) і влийте в неї портвейн. Нехай гарненько прогріється, 4 хвилини достатньо. Розведіть в 2-х ст. ложках води (холодної) крохмаль і потихеньку введіть його в портвейн, помішуючи, сюди ж додайте чорнослив і все це нехай нудиться 7 хвилин на слабкому вогні. Готовий соус гарненько подрібніть за допомогою блендера.
Коли качка буде готова, вийміть з неї «фарш», розріжте на шматочки і покладіть на середину блюда. По краях розкладіть картопля з «фаршем». Качку полийте теплим соусом.
Качка з яблуками і чорносливом в сливовому соусі готова, можете пригощати гостей. Смачного.