» » Гусак в духовці

Гусак в духовці


Гусак, який подається цілком на святковий стіл, справляє незабутнє враження на гостей, займаючи головне почесне місце. Адже рум'яна запечена тушка виглядає чудово, виділяючи божественні аромати!

Гусак в духовці рецепт з фото

Процес приготування святкового фаршированого гусака вимагає терпіння від господині, його необхідно не тільки правильно запекти, але і дати час, щоб він встиг промаринуватися сіллю і спеціями.

Гуска запечена в духовці

Гусака, як правило, фарширують і запікають тільки на наступний день, використовуючи для начинки різні продукти. Це може бути і довгозерний рис із сухофруктами і кедровими горішками, і гречана каша з грибами, і печінка з яблуками, і багато іншого.

Гусак в духовці з яблуками і чорносливом

Гусак з яблуками в духовці

Для начинки запеченого гусака найчастіше використовують яблука, саме з цим фруктом він чудово поєднується. До того ж така фруктова начинка надає птиці приємні нотки смаку і не дає тушці пересохнути. У святковий варіант для доповнення смаку додається чорнослив.

У своєму представленому покроковому фото рецепті постараюся докладно описати і показати, як приготувати смачного запеченого гусака. А ще поділюся невеликими секретами, як зробити так, щоб більша частина гусячого жиру вытопилась при запіканні, шкірка стала хрусткою і тонкою, а м'ясо ніжним і соковитим.

Запечений гусак

Інгредієнти:

  • Гусак свіжий – тушка 2.7 кг
  • Сіль і мелений перець,
  • Гірчиця їдальня – 2 ст. ложки
  • Часник – 5 зубчиків,
  • Масло вершкове або топлене – 50 г,

Для начинки:

  • Яблука кислі або кисло-солодкі,
  • Чорнослив без кісточки.

Процес приготування:

Підготовка гусака до запіканню:

Гусак цілком рецептГусака необхідно промити, зрізати зайвий жир, кінчики крил. Рекомендується попередньо вимочити у воді, яку потрібно підкислити оцтом або вином. Потім натерти спеціями.

Гуска фаршированаЧасник очистити і видавити через прес. У ступці розтерти велику сіль з горошинами перцю, можна додати й інші прянощі за смаком. Дуже зручно використовувати адыгейскую сіль з додаванням сухих спецій і часнику.

Гусак з гірчицеюПо всій тушці гусака зробити невеликі надрізи, намагаючись не прорізати шкірку до м'яса, і після вимочування, ретельно натерти тушку пташки спеціями. Свіжим часником краще натирати зсередини, так як зовні він пригорить і зіпсує зовнішній вигляд. Якщо є сумніви що старий гусак, то рекомендується натерти його на ніч не тільки спеціями, але і гірчицею.

Гусак в маринадіПереживати, що залишиться сильний присмак не варто, після запікання залишиться лише ледь вловимий аромат, а м'ясо стане ніжним і м'яким.

Гусак солонийЗагорнути пташку в харчову плівку і прибрати в холодильник до наступного дня. За цей час гусяче м'ясо промаринується і насититься пряними ароматами спецій.

Приготування начинки

насамперед необхідно замочити в гарячій воді плоди чорносливу. Якщо чорнослив із кісточками, то після розбухання їх легко можна буде дістати.

Яблука можна не чистити, достатньо видалити серцевину і нарізати яблуко на скибочки.

Гусак з яблуками і чорносливомЗамаринованого гусака начинити часточками яблук і чорносливом, щоб начинка з фаршированого гусака не випадала, заколоти черевце зубочистками.

Гусак рецептЩоб скоринка пташки вийшла і хрусткою золотистою, тушку необхідно змастити м'яким вершковим або топленим маслом, викласти на решітку. Так само рекомендується використання глибокого дека, в який буде стікати гусячий жир під час запікання. Щоб жир з запеченого гусака на цьому листі не димів, в ємність потрібно налити воду і періодично підливати її.

Гусак як приготуватиПоставити гусака в розігріту духовку на півгодини, виставити температуру 250 градусів на 20 хвилин. За цей час на поверхні утвориться скоринка, яка не дасть м'ясного соку залишитися всередині.

Гуска запечена в духовці рецептПотім температуру знизити до 160 градусів і тушку перевернути грудкою вниз. Гусак в духовці буде запікатися при цій температурі залишився, 1,5 – 2 години.

Гусак як приготувати в духовціСкільки часу запікати гусака визначити не складно. Розрахунок простий, на 1 кг ваги – 1 годину часу.

Гуска запечена в духовціЯкщо страва запікається без грат, то бажано кожні 20 хвилин гусака перевертати і поливати соусом з дна дека.

Подавати гусака на великому блюді, бажано у гарячому вигляді, попередньо витягнувши зубочистки.

Однак для зручності запечений гусак повинен бути оброблений на порційні шматочки. У такому вигляді їдців скуштувати страву виявиться набагато більше, і тарілка дуже швидко спорожніють, повірте!

як гарнір до цього блюда підійде пікантний рис сорту «Жасмин», або відварну картоплю, з додаванням запечених в тушці яблук і чорносливу.

до Речі, саме засолювання гусака на ніч надає йому незвичайний смак, м'ясо по структурі нагадує копчену птицю, тільки без аромату диму.

Корисні поради по запіканню гусака:

Якщо гусак під час запікання починає підгоряти, можна накрити його фольгою, і як можна частіше поливати соусом і перевертати для рівномірного запікання.

Смачний соус для подачі:

Так як гусак пташка дуже жирна, щоб збалансувати і відтінити смак м'яса можна додатково подати соус. До того ж це відмінний спосіб реабілітувати м'ясо, якщо все-таки гусак при запіканні залишиться жорстким.

Для приготування соусу потрібно:

  • Апельсин – 1 шт.,
  • Цибуля – 1 шт.,
  • Мед – 2 ст. ложки
  • Журавлина – 300 гр.,
  • Сіль і мелений перець,
  • Оливкова олія – 2 ст. ложки
  • Соус від запікання гусака (без жиру) – 100 мл

Приготування соусу:

Цибулю подрібнити і обсмажити в невеликій кількості олії. Додати журавлину і мед, трохи загасити.

Тим часом з апельсина зняти цедру і вичавити сік. Додати в сотейник. Приправити соус сіллю і перцем за смаком.

Після того, як журавлина потомитися близько 5 хвилин в апельсиновому соку, додати сік, що залишився від запікання гусака, накрити кришкою і тушкувати 15 хвилин.

Соус можна подати і у такому вигляді, або, використовуючи блендер, подрібнити його в однорідну масу. Перелити в соусник і подавати в охолодженому вигляді.

Смачного за святковим столом!

Не менш цікавий рецепт з Блокнота:

    Як приготувати качку в тесті -->>

Радимо прочитати

Рецепт качки з яблуками і чорносливом - Приготувати качку з яблуками і чорносливом
Рецепт качки з яблуками і чорносливом - Приготувати качку з яблуками і чорносливом
Хочете здивувати своїх гостей? Тоді качка з яблуками і чорносливом в сливовому соусі – чудове блюдо для Новорічного і Різдвяного столу. На приготування ви витратите близько 2-х з половиною годин.
Холодець з гуся
Холодець з гуся
Сьогодні я приготувала холодець з гуски і гусячих лапок. Багато хто вважає, що гусак для приготування холодцю вважається жирної птахом. Я вирішила додати до нього півника. І неодмінною умовою
Кров'яна ковбаса рецепт з яблуками
Кров'яна ковбаса рецепт з яблуками
Яблука часто використовуються в кулінарії при приготуванні різних м'ясних страв. Найчастіше з ними запікають птицю, зокрема давно усталеної класикою жанру вважається поєднання яблук з гусаком, що
Компот з сухофруктів в мультиварці
Компот з сухофруктів в мультиварці
У міжсезоння та взимку, коли особливо не вистачає вітамінів, підтримати здоров'я і зміцнити імунітет можна з допомогою компоту із сухофруктів. Процес їх приготування являє собою сушіння свіжих
Індичка з картоплею в духовці
Індичка з картоплею в духовці
У кожному другому популярному американському фільмі йдеться про смачну запеченої індички до Дня Подяки. Напевно, кожному хочеться спробувати це чудо блюдо. В ідеалі запікається вся птиця цілком, як в

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки