Гусак в духовці
Гусак, який подається цілком на святковий стіл, справляє незабутнє враження на гостей, займаючи головне почесне місце. Адже рум'яна запечена тушка виглядає чудово, виділяючи божественні аромати!
Процес приготування святкового фаршированого гусака вимагає терпіння від господині, його необхідно не тільки правильно запекти, але і дати час, щоб він встиг промаринуватися сіллю і спеціями.
Гусака, як правило, фарширують і запікають тільки на наступний день, використовуючи для начинки різні продукти. Це може бути і довгозерний рис із сухофруктами і кедровими горішками, і гречана каша з грибами, і печінка з яблуками, і багато іншого.
Гусак в духовці з яблуками і чорносливом
Для начинки запеченого гусака найчастіше використовують яблука, саме з цим фруктом він чудово поєднується. До того ж така фруктова начинка надає птиці приємні нотки смаку і не дає тушці пересохнути. У святковий варіант для доповнення смаку додається чорнослив.
У своєму представленому покроковому фото рецепті постараюся докладно описати і показати, як приготувати смачного запеченого гусака. А ще поділюся невеликими секретами, як зробити так, щоб більша частина гусячого жиру вытопилась при запіканні, шкірка стала хрусткою і тонкою, а м'ясо ніжним і соковитим.
Інгредієнти:
- Гусак свіжий – тушка 2.7 кг
- Сіль і мелений перець,
- Гірчиця їдальня – 2 ст. ложки
- Часник – 5 зубчиків,
- Масло вершкове або топлене – 50 г,
Для начинки:
- Яблука кислі або кисло-солодкі,
- Чорнослив без кісточки.
Процес приготування:
Підготовка гусака до запіканню:
Гусака необхідно промити, зрізати зайвий жир, кінчики крил. Рекомендується попередньо вимочити у воді, яку потрібно підкислити оцтом або вином. Потім натерти спеціями.
Часник очистити і видавити через прес. У ступці розтерти велику сіль з горошинами перцю, можна додати й інші прянощі за смаком. Дуже зручно використовувати адыгейскую сіль з додаванням сухих спецій і часнику.
По всій тушці гусака зробити невеликі надрізи, намагаючись не прорізати шкірку до м'яса, і після вимочування, ретельно натерти тушку пташки спеціями. Свіжим часником краще натирати зсередини, так як зовні він пригорить і зіпсує зовнішній вигляд. Якщо є сумніви що старий гусак, то рекомендується натерти його на ніч не тільки спеціями, але і гірчицею.
Переживати, що залишиться сильний присмак не варто, після запікання залишиться лише ледь вловимий аромат, а м'ясо стане ніжним і м'яким.
Загорнути пташку в харчову плівку і прибрати в холодильник до наступного дня. За цей час гусяче м'ясо промаринується і насититься пряними ароматами спецій.
Приготування начинки
насамперед необхідно замочити в гарячій воді плоди чорносливу. Якщо чорнослив із кісточками, то після розбухання їх легко можна буде дістати.
Яблука можна не чистити, достатньо видалити серцевину і нарізати яблуко на скибочки.
Замаринованого гусака начинити часточками яблук і чорносливом, щоб начинка з фаршированого гусака не випадала, заколоти черевце зубочистками.
Щоб скоринка пташки вийшла і хрусткою золотистою, тушку необхідно змастити м'яким вершковим або топленим маслом, викласти на решітку. Так само рекомендується використання глибокого дека, в який буде стікати гусячий жир під час запікання. Щоб жир з запеченого гусака на цьому листі не димів, в ємність потрібно налити воду і періодично підливати її.
Поставити гусака в розігріту духовку на півгодини, виставити температуру 250 градусів на 20 хвилин. За цей час на поверхні утвориться скоринка, яка не дасть м'ясного соку залишитися всередині.
Потім температуру знизити до 160 градусів і тушку перевернути грудкою вниз. Гусак в духовці буде запікатися при цій температурі залишився, 1,5 – 2 години.
Скільки часу запікати гусака визначити не складно. Розрахунок простий, на 1 кг ваги – 1 годину часу.
Якщо страва запікається без грат, то бажано кожні 20 хвилин гусака перевертати і поливати соусом з дна дека.
Подавати гусака на великому блюді, бажано у гарячому вигляді, попередньо витягнувши зубочистки.
Однак для зручності запечений гусак повинен бути оброблений на порційні шматочки. У такому вигляді їдців скуштувати страву виявиться набагато більше, і тарілка дуже швидко спорожніють, повірте!
як гарнір до цього блюда підійде пікантний рис сорту «Жасмин», або відварну картоплю, з додаванням запечених в тушці яблук і чорносливу.
до Речі, саме засолювання гусака на ніч надає йому незвичайний смак, м'ясо по структурі нагадує копчену птицю, тільки без аромату диму.
Корисні поради по запіканню гусака:
Якщо гусак під час запікання починає підгоряти, можна накрити його фольгою, і як можна частіше поливати соусом і перевертати для рівномірного запікання.
Смачний соус для подачі:
Так як гусак пташка дуже жирна, щоб збалансувати і відтінити смак м'яса можна додатково подати соус. До того ж це відмінний спосіб реабілітувати м'ясо, якщо все-таки гусак при запіканні залишиться жорстким.
Для приготування соусу потрібно:
- Апельсин – 1 шт.,
- Цибуля – 1 шт.,
- Мед – 2 ст. ложки
- Журавлина – 300 гр.,
- Сіль і мелений перець,
- Оливкова олія – 2 ст. ложки
- Соус від запікання гусака (без жиру) – 100 мл
Приготування соусу:
Цибулю подрібнити і обсмажити в невеликій кількості олії. Додати журавлину і мед, трохи загасити.
Тим часом з апельсина зняти цедру і вичавити сік. Додати в сотейник. Приправити соус сіллю і перцем за смаком.
Після того, як журавлина потомитися близько 5 хвилин в апельсиновому соку, додати сік, що залишився від запікання гусака, накрити кришкою і тушкувати 15 хвилин.
Соус можна подати і у такому вигляді, або, використовуючи блендер, подрібнити його в однорідну масу. Перелити в соусник і подавати в охолодженому вигляді.
Смачного за святковим столом!
Не менш цікавий рецепт з Блокнота:
- Як приготувати качку в тесті -->>