Яловичина з кабачками в духовці з помідорами і кефірний соусом - рецепт з фото крок за кроком

складові
- яловичина - 350 г;
- кабачки - 800 г;
- помідори - 250 г;
- цибуля - 100 г;
- кетчуп - 100 г;
- сир твердий - 150 г;
- соняшникова олія - 30 мл;
- зелень;
Для кефіру соусу:
- кефір 3,2% жирності - 200 мл;
- часник - 1-2 зубчики;
- сіль;
- спеції.
Час приготування - 1,5 години.
Вихід - 5-6 порцій.
Як стверджують фахівці з правильного харчування, будь-яке м'ясо бажано вживати разом із зеленню і овочами. Тоді воно краще засвоюється організмом і приносить більше користі. Пропонуємо вашій увазі блюдо, в якому відмінно поєднуються яловичина з кабачками і помідорами. У статті описані два варіанти приготування: м'ясо, тушковане з овочами, і кабачки, начинені м'ясним фаршем.
У першому випадку кабачки виходять дуже м'якими і набувають м'ясний смак і аромат. У другому варіанті кабачки залишаються більш пружними і не втрачають свій характерний солодкуватий присмак. Для обох варіантів рекомендуємо приготувати гострий кефірний (або сметанний) соус, з яким це блюдо добре поєднується.
Як приготувати яловичину з кабачками в духовці - рецепт з фото крок за кроком
Підготувати всі продукти, перераховані в списку інгредієнтів. Замість цілого шматка яловичини можна взяти фарш. Можна використовувати один великий кабачок або кілька невеликих. Соняшникова олія краще брати рафінована. Для приготування соусу можна використовувати не тільки кефір, а й сметану. Зі спецій для соусу добре підійдуть мелений чорний перець або суміш різних перців, коріандр або приправа карі.
Спочатку необхідно підготувати начинку. Для цього м'ясо потрібно ретельно вимити, видалити плівки і нарізати його маленькими шматочками поперек волокон або просто пропустити через м'ясорубку з великими отворами. Цибулю дрібно покришити. Помідори бажано очистити від шкірки. Для цього їх треба на кілька хвилин помістити в окріп, після чого відразу ж перекласти в холодну воду. Після таких маніпуляцій шкірка легко зніметься. Порізати помідори невеликими шматочками довільної форми.
На сковороду налити масло і розігріти його, після чого висипати цибулю і обсмажити його до рум'яності. Потім до цибулі покласти м'ясо і обсмажити все разом на середньому вогні протягом приблизно 10 хв. Потім додати помідори і тушкувати м'ясо з овочами ще хвилин 10.
Тим часом вимити й подрібнити зелень і додати її в сковороду в самому кінці приготування. Все перемішати. Прийшов час підготувати кабачки. Їх потрібно вимити і очистити від шкірки. Далі можна вчинити по-різному. Якщо ви хочете приготувати яловичину, тушковану з кабачками, рецепт рекомендує порізати кабачки великими кубиками, змішати їх з підготовленим м'ясом або шарами викласти в підходящу для установки в духовку ємність (бажано з кришкою).
Потім приготувати заливку, змішавши кетчуп зі склянкою води і додавши при необхідності сіль і цукор. Цією заливкою полити Кабачково-м'ясну суміш, накрити кришкою (або фольгою, якщо кришки немає) і тушкувати в духовці при 180 градусах близько 30 хв, до м'якості кабачків. Потім посипати верх страви тертим сиром і ще на 5-7 хв поставити в духовку (вже без кришки).
Для більш оригінальною подачі страви кабачки можна начинити м'ясним фаршем з помідорами. З цією метою кабачки треба розрізати уздовж навпіл і вичистити з них насіння і частину серцевини, залишивши борти товщиною 7-8 мм. Кожну кабачкову "човник" потрібно змастити всередині кетчупом і наповнити м'ясною начинкою.
Включити духовку, виставивши в ній температуру 180 градусів. Натерти на дрібну тертку сир. Взяти приблизно половину всього сиру і посипати їм начинені кабачки. Деко або форму для випічки застелити фольгою і укласти на неї підготовлені кабачки. Запікати в духовці протягом 40-45 хв, до готовності кабачків. Після цього дістати деко і повністю присипати кабачки залишилися тертим сиром. Потім встановити деко в духову шафу ще хвилин на 7.
Коли кабачки будуть готові, потрібно дати їм трохи охолонути, після чого перекласти на блюдо, прикрасити зеленню. Залишається лише приготувати кефірний соус. Для цього потрібно змішати кефір зі спеціями і часником, натертим на дрібну тертку або продавлені через прес. Якщо в складі використовуваних приправ немає солі, можна соус трохи посолити.
Подавати страву краще в теплому вигляді, не забувши запропонувати до нього соус.
Бажаємо всім приємного апетиту!