Як правильно чистити оселедець на філе
Особисто я чистити оселедець, як і будь-яку іншу рибу, не люблю. Але іноді доводиться це робити. Та й сумніваюся я, що знайдуться любителі цього заняття, адже чистка оселедця - це запах риби на руках і посуді, а також безліч дрібних риб'ячих кісточок, які зустрінуться на вашому шляху. А як почистити оселедець так, щоб її можна було запропонувати дітям? І щоб відходів було поменше? Для себе я знайшла рішення вже давно, правда до сих пір чищу оселедець без захвату, зате твердою рукою і відточеними рухами. На все йде буквально 3-4 хвилини, а результат виходить більш ніж чудовий. Звичайно, можна просто порізати рибку на шматочки і не паритися, але цей варіант підходить далеко не всім. Адже вашим домочадцям і гостям доведеться самим виконувати роботу, зробити яку ви полінувалися. Вже краще докласти трохи зусиль і почистивши оселедець отримати відмінне чисте філе без шкіри і кісток. А далі той же філе можна порізати шматочками, доповнити маринованою цибулею і оливками або просто використовувати для приготування салатів і закусок.
Як швидко обробити оселедець на філе
Дуже ретельно миємо рибку під краном. При бажанні можна захистити обробну дошку пергаментом або целофаном (одягнути на неї чистий пакет). Викладаємо оселедець на дошку і насамперед відрізаємо голову і хвіст. Потім, починаючи від хвоста, розрізаємо черевце і дістаємо внутрішній вміст нашої оселедця. Після цього можна (і навіть потрібно) ще раз гарненько помити рибку.
{ad1}
Тепер робимо поздовжній надріз по лінії хребта. За рахунок цього надрізу далі буде легко обробити оселедець на філе і зняти з неї шкірку.
Кладемо оселедець хвостом направо. Піддягаємо ножем шкірку біля основи хвоста, захоплюємо її лівою рукою (права в цей час притримує риб'ячу тушку) і спритним рухом знімаємо шкірку з нашої оселедця. Перевертаємо риб'ячу тушку на інший бік і повторюємо маніпуляцію.
Потім акуратно знімаємо половинки оселедця з хребта, намагаючись не поламати кісточки. Тоді основні (і найбільші) кістки залишаться на хребті, а не в вашому філе. Оселедець майже готова. Придивіться, чи є помітні оку кісточки? Якщо так - швиденько забрали від них.
В останній раз моєму оселедець, злегка обсушуємо (можна промокнути філе паперовим рушником). Все, рибка готова.
Тепер залишилося визначитися з подачею. Якщо оселедець призначалася для «шуби» або який-небудь закуски, то залиште філе як є. Якщо ж ви хочете подати оселедець до столу, наприклад, з картопляним пюре і салатом, то пропоную нарізати його невеликими поперечними шматочками, злегка полити олією і прикрасити кільцями цибулі. Ну а мені залишається тільки побажати вам приємного апетиту :)