Сервіровка столу до вечері - якою вона повинна бути, щоб було з'їдено все
У сучасній світі у людей практично не буває часу на нормальний прийом їжі. Відійшли в минуле сімейні вечері чітко в один і той же час, коли всі члени сім'ї збиралася за столом і при затишному світлі лампи в абажурі вечеряли. Сьогодні на нормальний прийом їжі часу ні у кого практично немає. Прийшов, з'їв, що знайшов в холодильнику, пішов далі. Або зайшов в кафе на обід.
Але час вечері - хороший шанс, щоб відродити традицію сімейного застілля. Увечері всі зазвичай вже вдома, відпочивають після робочого дня, так що саме час нарешті насолодитися товариством одне одного. Важлива красива сервіровка столу, адже вже доведено, що у людини піднімається апетит, якщо він їсть в комфортній обстановці, і йому подобається зовнішній вигляд страв.
Взагалі, вечеря - це особливий час прийому їжі. Він носить якийсь урочистий забарвлення, на вечерю чомусь прийнято подавати все найсмачніше. Він може бути святковим, романтичним, діловим, урочистим. Яким завгодно, якщо знайти привід. Щоб здивувати гостей своїм кулінарним мистецтвом подвійно, господині потрібно ще й красиво сервірувати стіл. Варіантів сервіровки дуже багато. Якщо фантазія вирішила піти у відпустку, вас завжди виручить інтернет. При грамотній сервіровці навіть самі звичайні страви будуть сприйматися як вишукані страви на королівському балі.
Правила сервірування столу до вечері
Давним-давно кимось були розроблені норми етикету для сервірування столу. Але до сих ці правила дотримуються, тому що виходить дуже красиво, а прибори лежать в логічно правильному порядку, щоб було зручно ними користуватися при зміні блюд.
- Чистий прасування скатертину. Перше і найочевидніше правило. Для офіційної вечері - однотонна, для сімейного - з облямівкою по краях, з малюнком. Можна разом з скатертиною або окремо постелити Раннер - довге вузьке полотно, або поставити тканинну серветку під кожну тарілку. Господиням на замітку: є лляні скатертини, оброблені особливим способом, які підійдуть для будь-якого випадку, завдяки своєму дизайну. Ще одна особливість, за яку їх особливо люблять - вони дуже легко стираються. А якщо чимось капнете - можна швидко затерти пляма з водою, і нічого не залишиться.
- Тарілки розставляють, відступивши від краю 2-2,5 см. Спочатку - велика, в нёё - тарілка для закусок. Тарілку для хліба і випічки ставимо зліва. Допускається покласти туди ніж для масла. Якщо планується подача риби - для неї на закусочну тарілку ставиться ще одна.
- Вилка - зліва, ніж - праворуч. Зубчиками вгору. Їх кількість залежить від страв. Зазвичай 2-3 приладу на кожній стороні. Беруть, починаючи з далеких приладів, тому спочатку - для закусок, потім - для риби, близько тарілки - для основного блюда. Ложка для супу - перед тарілкою. Її можна покласти праворуч від ніжок, якщо подається десерт. Десертний ніж і виделку кладуть над тарілкою.
- Серветки кладуть на тарілку або поруч. З лляних можна зробити фігурку.
- Всі келихи і стакани для напоїв ставляться у правому верхньому кутку від тарілки. Самі об'ємні - ближче до неї.
- Можна поставити прикраси на стіл, наприклад, квіти. Вони не повинні заважати подачі страв або загороджувати їх. Якщо це не виходить, краще від них відмовитися.
Це повна сервіровка. Залежно від випадку, можна щось прибрати або додати.
Правила подачі страв
- Спочатку подають основне блюдо на овальних тарілках, в яких вже є роздавальні виделки і ложки. 1-2 основних страви, в залежності від площі столу і числа гостей.
- Супниця ставиться поруч з господинею.
- Закуски і салати вже стоять на столі в довгих і вузький тарілках, схожих на селёдочніци.
- Всі напої, соуси, спеції ставлять так, щоб кожному було зручно дотягнутися. На великий стіл ставлять по 2 набори.
Варіанти сервірування столу
- Сімейний святкову вечерю. На столі стоять високі свічки, красиві тарілки, припасені пляшечка вина і легкі закуски. Трохи пізніше господиня подасть гарячі страви і десерт, прибравши тарілки і змінивши келихи на маленькі чашечки чаю з блюдцями.
- Романтична вечеря. Сервірується невеликий столик, де можна сидіти один навпроти одного, дивлячись прямо в очі. Повний комплект приладів, адже коханої людини хочеться здивувати кулінарним мистецтвом. Обов'язково свічка і маленькі квіти. Скатертина темних, приглушених тонах, щоб доповнити особливий флер романтичної бесіди.
- Тематичний вечерю. Наприклад, ви подаєте страви, які виростили на своїй дачній ділянці за літо. Все витримано в осінніх тонах, стіл прикрашають маленькі гарбуза. Всі страви з натуральних продуктів, чарівні у своїй простоті.
- Вечеря з подругою. Нічого зайвого, що буде заважати вам базікати про свої справи. Мила скатертину, трохи приладів, легкі страви, щоб стежити за фігурою.
- Вечеря в компанії друзів. Друзі приходять для того, щоб поспілкуватися в затишній обстановці. Ніякої зайвої формальності і урочистості, все дуже просто. Але у друзів є така традиція добре їсти вдома один у одного, так що смачними стравами побалувати їх треба.
Це тільки кілька ідей з їх незліченної кількості.