Сервіровка солодкого столу - навіть спортсмени на час забудуть стежити за фігурою
Солодкий стіл - це щось родом з дитинства. Коли на День Народження посередині ставиться великий торт, навколо купа цукерок, тістечок, всяких інших солодощів. І всі хлопці з двору наїдаються, поки не почнуть червоніти щоки. Але можна порадувати і дорослих друзів. Вони зрадіють не менш, вже повірте.
Головне тут - почуття міри. Солодощів багато не з'їси, так що не переборщіть. Зазвичай накривають стіл яскравою, барвистою скатертиною, яка гармонує з солодкими стравами, немов заманюючи з'їсти ще шматочок. Перед кожним гостям ставлять тарілку в тон загальною гамі, чашку для чаю з десертною ложечкою і блюдцем, серветки якихось яскравих і веселих кольорів.
Грамотна сервіровка столу - це коли красиво, і всім гостям зручно дотягнутися до будь-якої страви. Люди, особливо дорослі, відчувають себе дуже ніяково, коли доводиться тягнутися до чогось, хоча б тому, що вони не хочуть здатися ненажерам.
Дуже нарядно виглядають різні квіти. Їх не повинно бути багато - так, невеличкий букетик, але дуже яскравий.
Правила сервіровки солодкого столу
- Сервіровка солодкого столу робиться приблизно за такими ж правилами, що і будь-яка інша. Спочатку ставиться тарілка, перед нею - десертні вилка і ложка. Близько тарілки - вилка з ручкою вліво, вище - ніж з ручкою вправо. Допускається покласти прилади на тарілку, тільки не хрест-навхрест.
- Скатертина обов'язково повинна відповідати площі столу. Допускається свисание країв не більше, ніж на 30-50 см.
- Враховуйте кількість тарілок для різних видів десертів. Наприклад, якщо ви подаєте торт, мус і щось рідке, ставте тарілки один на одного, зверху - ємність для рідкого десерту. Це те ж саме, що ставити тарілку для супу на всі інші, що передбачає красива сервіровка будь-якого іншого столу.
- Все фужери, чарки і стакани ставлять зверху, правіше від тарілок. Якщо подаються прохолодні напої, наливайте їх в прозорі глечики і ставте так, щоб кожен зміг спокійно налити собі, що йому хочеться.
- Серветки зазвичай складають трикутником і кладуть прямо на тарілку. Можна ставити їх поруч, або під прилади, але вона займає більше місця. Так що на тарілку - оптимальний варіант. Можна скласти з серветок фігурки - така сервіровка столу з елементами орігамі. Полотняні серветки зазвичай призначені для того, щоб класти на коліна, що для солодкого столу дуже актуально. Звичайні паперові просто ставляться на стіл. Можна обійтися і без тканинних серветок взагалі, адже це солодкий стіл, а не урочистий прийом.
- Не перестарайтеся з кількістю страв. Солодке - це те, що з'їсти хочеться багато, але не вийде. Оптимально - одне головне блюдо, наприклад, торт, варення, цукерки для бажаючих. Чай-кава з лимоном і вершками. Якщо ви купуєте тістечка, не ставиться торт, і навпаки. Дуже красиво, коли набір тістечок ставиться на багаторівневу тарілку за колірною гамою. Кожен гість вибирає своє.
- Чай подають в заварювальному чайнику, щоб регулювати фортеця. Якщо є самовар - на солодкому столі він буде якраз до місця. Можна поставити різнокольоровий набір чашок, так ще веселіше. Кава - в кавнику, розливається господинею. Чорний - в маленьких чашках. Щось із серії капучино або латте - в спеціальних чашках або склянках для віденської кави.
- Нарізаючи торт, не можна зіпсувати його прикраса. Бувають такі твори мистецтва, де ціла композиція, цілий набір декоративних елементів, які навіть шкода є. Намагайтеся вибирати торт, де прикраси будуть одноманітними, щоб жоден гість потім не думав «ех, а я хотів он ту трояндочку».
- Краще не захаращувати стіл пляшками з газованою водою, пакетами з соком і т.д. Можна поставити їх на окремий стіл, де кожен вибере свій напій.
- Всі напої, крім чаю і кави, охолоджуються. На столі має бути газована і негазована вода, щоб розбавити солодкий смак.
- Допускається наявність сирної тарілки, наслідках бутербродів і крекерів.
- Морозиво, муси подаються в креманках. Для них можна окремо поставити соуси в соусницю. Їдять їх чайної або кавовій ложкою. Але не тими ж ложками, якими щойно заважали чай і кава.
Варіанти сервірування солодкого столу
- Дитяче свято
- Солодкий стіл для друзів.
- Солодкий тол для будь-якої події.
Окрім солодощів, на стіл обов'язково ставлять фрукти. Особливу увагу приділіть до розробки меню, так як діти не знають міри, а їхні батьки потім будуть незадоволені, якщо у чада почнеться діатез. Так що оптимально - це красивий торт або багато тістечок, тарілка з фруктами, цукерки, соки, вода, чай. Сервіровка столу може бути доповнена відповідним прикрасою кімнати, наприклад, всі діти люблять кульки. Але більше вони люблять забирати їх з собою, так що можна купити їх цілий набір, розкидати по кімнаті або відправити парити до стелі.
Також така сервіровка столу повинна бути грамотною. Хтось із дорослих повинен постійно стежити, щоб усім вистачило. Наприклад, на шкільних святах часто буває таке що комусь чогось не вистачило. Хтось вдаряється в сльози, хтось ображається в собі, згадуючи вже в дорослому віці. З одного боку, смішно, а з іншого - згадайте себе. Так що, купуючи, наприклад, набір тістечок, беріть трохи більше. Дитячий святковий стіл не вимагає особливих прикрас, що полегшує дорослим життя. Але просто красива сервіровка їх не вразить, так що обов'язково переривається на веселі ігри. Окремий випадок - сервіровка столу для Нового року. Можна покласти гілку ялинки або пару небитких кульок посередині для прикраси. У домашній обстановці страви для дитячого столу краще готувати самостійно.
Друзі - це такі люди, яким хочеться зробити щось приємне, але при цьому без зайвої формальності, адже ваші відносини - довірливі і прості. Сервіровка столу дря друзів чимось схожа на дитяче свято, тільки солодощі вже більш вишукані. Вибирайте все найяскравіше, накупите якихось цікавих кодитерської виробів. Можна навіть робити солодкий стіл разом: кожен щось купує або готує сам. сервіровка може бути тематичною, наприклад, сьогодні ви вирішили відправитися в східну казку. У магазинах шукайте набір з різною баклави, рахат-лукум і інших страв зі столу падишахів.
На стіл можна поставити свій Домаша варення. Скажімо по секрету - до варення на святковому столі потрібно підходити з обережністю. Наприклад, у вас воно з вишні з кісточками. Для друзів таку баночку цілком можна поставити, а ось для не настільки близьких людей - не варто - не всім комфортно випльовувати кісточки. Солодких стіл може бути взагалі доповненням до ваших посиденьок, так навіть краще. Тоді зробіть солодкий стіл в форматі шведського. Сервіровка проста: ставимо набір з різний солодощів на окремі тарілки, кожен бере, що хоче. Наприклад, зібралися ви поспілкуватися, може, пограти по-щось, поруч стоїть стіл з усякими солодощами, набрав собі тарілку і невимушено підсів до всіх назад.
У 1 і 2 пунктах описувалися конкретні випадки, коли солодкий стіл робиться окремо. Але ж він може бути і доповненням до будь-якого вечері. Його сервіровка тож була вишуканою, а тут - забираються всі тарілки, і обстановка змінюється - настав час десерту. Для нього подаються зовсім інші прилади, чашки для чаю. Про правила ми вже трохи поговорили, наведемо конкретні варіанти сервіровки. Це лише крапля в морі варіантів вашої фантазії.