Правила сервіровки десертного столу, в якому посуді і з якими приладами подавати страви
Що мають на увазі під солодким столом? В основному це подача десертів, після основної трапези. Але іноді солодкий стіл стає ідеальним рішенням для легкого частування гостей. Як правило сервірувати солодкий стіл?
Важливо розуміти, що не всі солодкі страви є десертами. Наприклад, солодкі соуси до основних страв або солодкі основні страви ні в якому разі не є десертами. Крім того, не всі десерти можуть бути солодкими. Наприклад, в якості десерту, в китайській кухні подаються перчені цукерки, у французів - сир, а у російських може бути подана солона ікра, можливо навіть з млинцями.
Якщо мова йде про сервіровці солодкого столу в традиційному розумінні, то подаватися повинні звичайно ж кондитерські вироби та солодощі. Це можуть бути такі страви:
- цукерки
- шоколад
- зефір
- пастила
- мед
- торти
- печиво
- тістечка
- кремові десерти
- морозиво
- вершкові десерти
- пудинги
- молочні коктейлі
- нарізки з фруктів
- желе
- джеми
- мафіни
- пряники
- пончики
- паски
- булочки
- пиріжки
- паски
- млинці
- суфле
Сервіровка чайного столу має на увазі і подачу пиття - чаю та кави, какао, соків, фрешів, фруктових морсів, компотів і лимонадів, десертних вин та інших видів алкогольних і безалкогольних напій. Види сервіровки мають безліч найрізноманітніших варіацій, але тут працюють чіткі правила для кожних видів страв: для закусок, для основних страв, для перших страв і для солодкого столу. Відмінності цих видів сервіровок у виборі посуду для подачі кожної страви. Давайте розглянемо такий важливий і досить складний вид сервіровки, як подача десертів. Адже хороша повноцінна трапеза, звану вечерю або обід, фуршет або банкет НЕ буде закінченим без подачі десертів.
Так звана сервіровка столу до чаю істотно відрізняється від інших видів сервіровок. В такому випадку використовується тільки десертна посуд, чайні та кавові сервізи, високі склянки для напоїв. Крім того, цей посуд повинна бути оформлена в єдиній кольоровій гамі, бути виконана в одному стилі і з одного набору. Не забудьте і про прикрашання страв, декорації їх солодкими соусами, присипками і так далі. Прикрас може і не бути, але блюдо в будь-якому випадку повинно виглядати естетично і акуратно.
{ad1}У чому подаються десерти?
Давайте розберемося, в якому посуді які десерти подаються.
- холодні десерти
Почнемо з холодних - морозиво, ягоди в вершках, фруктові салати, желе, киселі і компоти густої консистенції подають в скляних вазочках або ж креманках з металу. Сервірувати ці десерти необхідно за допомогою десертної ложки довжиною в дев'ятнадцять сантиметрів, об'ємом в десять мілілітрів. Крім того, покладіть чайну ложку в довжину близько п'ятнадцяти сантиметрів і об'ємом в п'ять мілілітрів, покладіть і кавову ложку дванадцяти сантиметрів завдовжки.
Якої температури повинні бути холодні десерти? Допустима температура не вище десяти градусів. і бажано,
- Гарячі десерти
При сервіровці чайного столу, зверніть увагу на їх температуру. Вона повинна бути близько сімдесяти градусів. Є такі види десертів, які подають прямо в тому посуді, в якій готувалися. Але вона повинні виглядати акуратно, крім того форма в якій готувався десерт в такому випадку ставиться на іншу, більшу і плоску тарілку.
Солодке суфле зазвичай подають в глибокій тарілці десертного типу, діаметром близько двадцяти сантиметрів, подають його разом з десертною ложечкою. Також, до нього неодмінно подають молоко або вершки в спеціальній ємності - молочарі або ж сливочнике. А ось муси і пудинги прийнято подавати в дрібних десертних тарілках і з десертною ложечкою або виделкою.
Подача фруктів
Фрукти подаються у вазі або на дрібній десертній тарілці порційно, разом з десертною виделкою і ножем. Якщо мова йде про сервіровці фуршетного столу, де подаються холодні закуски, то фрукти використовують в якості прикраси до цих закусок.
випічка солодка
Бісквіти і пироги прийнято подавати на дрібній десертній тарілці, разом з ножем, виделкою і ложкою, природно, десертними. Бісквіти можна подавати тільки з однієї ложечкою, цього буде цілком достатньо. Адже бісквіт десерт дуже м'який і повітряний, різати його зовсім не обов'язково.
Булочки і пиріжки, а також тістечка подають на спеціальних тарілках для пиріжків, їх діаметр повинен бути сімнадцять сантиметрів разом з п'ятнадцятисантиметрової чайною ложкою.
Торти подаються на вазі плато зі скла або металу на високою і стійкою ніжці. Або ж порційно кожному, по шматочку на дрібній десертній тарілці в 200 міліметрів діаметрів з приладами для десертів, вузьким десертним ножем з гострим кінчиків, кущ виделкою і ложкою об'ємом в десять мілілітрів і в сто вісімдесят міліметрів в довжину.
Якщо в якості закусок або десерту Ви вирішили подати млинці, то якщо Ви хочете щоб сервіровка фуршетного столу була правильною, подайте їх в баранчике круглої форми, накритому кришкою, а на стіл поставте закусочні тарілці в двадцять сантиметрів діаметром і приладами для закусок.
Це класичний, традиційний варіант сервірування столу з десертами. Ці правила актуальні і для сервірування столу на хеллоуин, Новий Рік, день народження або якісь інші свята і для званного обіду або вечері. Такі ж правила і для сервіровки банкетного столу, правда може варіюватися вид подачі страв, але форма і набір посуду для певних страв все одно буде таким, як зазначено вище.
Якщо мова йде про застілля певної тематики, наприклад, вечері для двох, то потрібно розуміти, що сервіровка столу для романтичної вечері або з іншого приводу не має особливих винятків в правилах сервірування. Єдиний нюанс, саме оформлення, тут Ви можете проявити фантазію і виконати її, дотримуючись певної тематики або колірної гами.