Як простежити за правильної сервіровкою столу і організувати свято
Сервіровка для урочистих випадків відрізняється від звичайної сервіровки тільки використанням тематичних аксесуарів, використанням більш дорогого посуду і великим, в порівнянні зі звичайною сервіровкою, кількістю приладів.
Як зручно і правильно сервірувати стіл
Правила гарного тону передбачають уникати надлишку столових приладів, розташованих поруч з тарілкою. Більш точним дотриманням етикету буде використання додаткових сервірувальних столиків і окрема подача додаткових приладів до страв. Спеціальні рибні вилки, двозубі лимонні вилки, сирні ножі і щипці для щербета або крабів тільки захаращують стіл. Крім випадків, якщо краби або фірмова риба є основною стравою.
Якщо ви опинилися посеред дюжини ложок і виделок, розкладених справа і зліва від тарілки, просто використовуйте їх попарно, починаючи від краю до центру. Зайве безліч приладів також може означати натяк на стислість заходи. Правила сервірування столу допускають і такий варіант. Але зазвичай, якщо говорити відверто, надлишок приладів говорить про брак офіціантів або про низький класі обслуговування.
Існують загальні правила сервірування столу
- У гостей всі прилади повинні бути однаковими.
- Серветки покладаються до кожного приладу, є додатковий запас серветок і рушників, лляних і паперових.
- Тарілочки для хліба покладаються до кожного приладу.
- Стакан для води обов'язковий до кожного приладу і розташовується праворуч перед тарілкою.
- Неприпустимий надлишок столових приладів і тіснота за святковим столом. Краще поставити додаткові столи.
- Для десертів, спеціальних страв, гарячого, використовуйте додаткові сервіровочні столики.
Розміщення гостей
При організації торжества, план розсадження гостей, декорування та меню повинні бути продумані заздалегідь і записані.
У кожного гостя повинен бути запрошення з номером, відповідно до якого він займе місце за столом. Можна використовувати візитні картки з іменами гостей, розкладені на підставні тарілки або красиво розставлені між приладами.
Використання пронумерованих місць практичніше, оскільки знайти крупно написаний номер, відповідний запрошення простіше, ніж прочитати вигадливо і красиво написаний ім'я. Комфорт гостей це основна вимога до організації урочистих заходів.
{ad1}Час накривати на стіл
У багатьох посібниках написано, що не слід сервірувати стіл заздалегідь. Це не означає, що офіціанти повинні бігати з приладами, розштовхуючи гостей. Мається на увазі, що не можна починати сервіровку за кілька днів.
- Столи повинні бути повністю накриті за півгодини до призначеного часу прийому гостей. Що включає в себе поняття «накриті столи»?
- Столи повинні бути застелені скатертинами.
- Декор повинен бути розставлено по місцях і закріплений. Волани, декоративні гірлянди, тематичні прикраси, букети у вазах - всі ці елементи торжества повинні бути розміщені до приходу гостей.
- Столи пронумеровані видимим чином.
- Зручно розставлені сільнички, перечниці, оцет в спеціальних підставках з розрахунку не менше 1 сільнички на 4 гостей.
- Розставлені пляшки з водою. Можливе розміщення води поруч з кожним приладом.
- Навпроти кожного посадкового місця повинні стояти підставочні тарілки. Таким чином формується особистий простір гостя. Розстановка подставочной тарілок допоможе уникнути можливої тісноти. Якщо виявиться, що гостей більше, ніж планувалося, план розсадження змінюється і ставляться додаткові столики.
- Картки з номерами або іменами гостей повинні бути розміщені перед кожним приладом.
- Після розстановки карток гостей, розкладаються столові прилади.
- Столові ножі лежать праворуч, лезом до гостя, вилки розташовуються зліва. Якщо буде подано суп, ложка для нього розташовується праворуч від ножів.
- Заздалегідь розставте келихи. Оптимальна кількість келихів це стакан для води, келих для шампанського або винний келих, бокал для міцних напоїв. Келихи можна побудувати в одну лінію або півколом.
Ці правила допоможуть вам уникнути нервозності, суєти і насолодитися торжеством в повній мірі.
Тарілки з нарізаним хлібом можна розставити за кілька хвилин до прийому гостей. Пляшки з вином в серветках і шампанське в відерцях з льодом можна подавати після того, як гості зайняли свої місця.
Звідки взялося зауваження про те, що заздалегідь сервірувати столи небажано? В основному, з книг з етикету позаминулого століття. До урочистих подій, особливо до весілля, готувалися заздалегідь. Наряди і скатертини на весілля шилися і вишивалися за кілька років до події. Тому почати прикрашати весільний стіл відразу після оголошення про заручини, за місяці до торжества, здавалося цілком природним для юної нареченої. Парадні тарілки припадали пилом, скатертини вицвітали, срібло тьмяніло і розкрадалося.
Не будемо впадати в крайності і приготуємо все заздалегідь.
тонкощі
Розстановка холодних закусок.
- Холодні закуски можна розставити за кілька хвилин до приходу гостей. При великій кількості запрошених, однакові страви повинні бути в точності повторені для кожного столика.
- Сервировочную вилочку для ковбас, сиру, рулетиков і інших дрібних закусок зручно буде розташувати безпосередньо в страві.
- Канапе з ікрою зручніше забезпечити заздалегідь увіткненими шпажками.
- Фаршировані яйця, кошики, зручно забезпечити щипцями.
Правильна сервіровка столу передбачає використання сервірувальних столиків.
Супи, десерти, фірмові страви зручно подавати з сервірувальних столиків. Також столики незамінні при зміні посуду.
Завбачливий розпорядник заздалегідь подбати про додаткове столику сервіровки, що стоїть в стороні, на якому буде розміщений запас хліба в кошиках, рушники, серветки, кілька тарілок і чистих келихів, якщо знадобиться термінова заміна.
Гарного вам свята!