Холодець з курки: 7 рецептів курячого холодцю з желатином або без нього
Привіт, друзі! На зв'язку з Вами Катерина. Наближається Новий рік, і самі розумієте без холодцю нам не обійтися. Ця російська закуска відлітає зі столу буквально в перші години. Як на мене, так її все просто обожнюють.
Все тому що, крім святкових салатів на нашому столі завжди є місце і іншим кулінарним шедеврам. Пропоную сьогодні до таких віднести холодець з курки, тим більше, що він не такий калорійний, як зі свинини і яловичини. Як ви на це дивитеся? Я думаю, що позитивно.
Скажіть, а ви вдома робите справжній російський холодець або холодець, які ваші улюблені інгредієнти, що в нього додаєте? Чи використовуєте ви желатин або творите без нього? Поділіться своїми напрацюваннями та секретами, буду дуже вдячна.
Холодець з курки і желатину
Куряче м'ясо не володіє желеобразующіе властивостями, тому доведеться в такому холодець використовувати желатин. Але, це не скільки не зіпсує смак, тим більше адже желатин, ця речовина яке допомагає нашим кісткам, воно їх зміцнює. Їсти такі ласощі одне задоволення.
А якщо включити ще й свою фантазію і кмітливість можна на кухні взагалі створити чудові шедеври. Ви пам'ятаєте я в минулий раз вам показувала заливний торт, я сподіваюся ви без праці його приготували і підкорили наповал всіх своїм кулінарним талантом.
Нам знадобиться:
- курка - 1 шт.
- морква - 2 шт.
- сіль -1,5 ч.л
- лавровий лист - 3-4 шт.
- кінза або коріандр - 5 г
- цибуля ріпчаста - 1 шт.
- перець чорний горошком - 6 шт.
- часник - 6 зубчиків
- яйце куряче - 1-2 шт.
Спосіб приготування:
1. Візьміть свіжу тушку курки, можна її обробити на шматочки, якщо у вас не велика каструля, або ж повністю зварити нічого не обрізаючи. Перед самою варінням курку необхідно обмити.
2. Потім увімкніть плиту, в каструлю налийте води, помістіть курочку і доведіть до кипіння, як тільки вода почне кипіти ви побачите на поверхні пінку. Її варто видалити повністю за допомогою шумівки або ж краще взагалі злити весь бульйон. Перший бульйон говорять не придатний для їжі, якщо це покупна курка. Тому ви знову залийте птицю водою і варіть, а як закипить, зніміть піну, зменшіть вогонь на маленький і варіть до готовності.
Не забудьте, щоб бульйон вийшов наваристим, його потрібно посолити за смаком, додати в нього лавровий лист, перець горошком, очищену морквину, цибулю. Лаврушку додавайте в самому кінці варіння хвилин за 10.
Після того, як курочка буде готова, вам потрібно буде дістати всі овочі і процідити через сито бульйон. М'яса дайте охолонути.
3. Морква варену, можна до речі використовувати і свіжу, це дивлячись як ви вважаєте за краще, так ось зробіть з неї кумедні фігурки, це можуть бути геометричні, але також і ялинки, сніжинки і т.п.
4. Часточки часнику очистіть від лушпиння, а потім порубати на тоненькі пластики, якщо ви не сильно любите часник, то можете його взагалі не додавати, або порізати дрібніше.
5. Тепер черга прийшов оброблення м'яса, зазвичай для холодцю м'ясо відокремлюють від кісток руками. Можна використовувати для цієї мети вилку або ніж. Покладіть шматочки м'яса на ту ємність, в якій ви будете робити сервіровку.
6. Тепер подумайте про те, як зробити блюдо ошатним. Ви можете ось так оформити, як показано на цьому фото. Яйця курячі необхідно відварити заздалегідь і очистити від шкаралупи. Листочки селери не забудьте помити. Що ж за справу, така краса виходить.
7. Візьміть тепер желатин і висипте в миску, розведіть його півсклянки гарячої води, дайте йому постояти і набрякнути, взагалі на кожній упаковці до желатину є інструкція, прочитайте її і зробіть так, як там написано. Після набухання змішайте желатин з бульйоном, розмішайте і залийте блюдо. Поставте в холодильник застигати, прикривши кришкою. Смачного!
Цікаво! До речі, замість желатину можна брати агар-агар.
Асорті зі свинячих ніжок і курки
Я думаю ніхто не стане сперечатися з тим, що додавши в холодець свинячі ніжки ми отримаємо блюдо ще смачніше, тим більше можна буде обійтися без желатину. Давайте навчимося готувати холодець, щоб він вийшов нежирним і прозорим, таким, яким всі звикли його їсти.
Нам знадобиться:
- копитця свинячі (ніжки) - 2 шт.
- філе куряче - 3 шт.
- окіст курячий - 2 шт.
- цибуля - 1 шт.
- морква - 1 шт.
- сіль - 3 ст.л
- перець чорний горошком - 5 шт.
- лавровий лист
Спосіб приготування:
1. Ноги свинячі помийте в воді, а потім залийте їх холодною водою в 5 літровій каструлі. Поставте цю каструлю на вогонь, покладіть туди ще курячі стегенця, або гомілки. Також очищену морквину, перець горошком, а ось цибуля покладіть в челухе, тільки добре його промийте, це дасть класний колір. Ті, хто бажає, може внести ще очищені зубчики часнику.
Після того, як вода закипить, візьміть шумовку або спеціальну ложечку з дірочками і приберіть пінку, якщо цього не зробити, то колір холодцю буде мутний. Варіть (4-5 годин) потім на повільному вогні до готовності, саме на маленькому, щоб все добре протушкувати.
Періодично пінка буде з'являтися, тому як ви її побачите, відразу ж прибирайте. В кінці варіння закиньте лавровий лист і дайте постояти бульйону ще 5 хвилин.
2. Після того, як бульйон майже охолоне вийміть з нього м'ясо і все інше. Але, перед цим приберіть весь зайвий жир зверху. Зауважте яким став лук, за допомогою нього бульйон тепер бурштинового кольору.
М'ясо свинячих ніжок повинно добре відділятися від кісток, ну і відповідно м'ясо стегенець. Обробити м'ясо на волокна руками і покладіть в спеціальну форму.
Візьміть чашечки і в них помістіть шматочки морквини, її потрібно буде порізати на напівкружечками. Прикрасьте листочками зелені. Після прийшла черга м'яса.
3. Перед тим як залити холодець бульйоном, неодмінно його перемішайте ополоником, щоб все рівномірно розійшлося. Залийте чашечки, після закрийте їх кришечками і відправте в холодильник остигати до застигання на ніч.
4. При подачі ви можете перевернути чашку і порадувати гарним візерунком. Подавайте з хріном і хорошим настроєм. Радуйте своїх близьких на здоров'я!
Відео про те, як готувати курячий холодець з желатином
Ще один варіант варіння цього блюда, ви можете подивитися в цьому ролику, не забувайте про те, що це блюдо корисне, адже воно містить в собі мала кількість жиру, адже куряче м'ясо воно дієтичне, а желатин сприяє зміцненню суглобів, вообщем користь очевидна, робіть така страва:
Курячий холодець з яловичиною та свининою
Такий холодець з трьох видів м'яса буде найсмачнішим, хто зі мною не згоден? Він буде ніжний і досить приголомшливий на смак, всі інгредієнти будуть немов танути в роті. Вообщем пальчики оближіть.
Нам знадобиться:
- свиняча рулька - 1 шт.
- курячі ніжки - 2 шт.
- яловиче м'ясо - 300 г
- морква - 2 шт.
- петрушка і кріп - пучок
- часник - 4-5 зубчиків
- цибуля ріпчаста - 1 шт.
- лаврушка -2-3 шт.
Спосіб приготування:
1. У п'ятилітрову каструлю помістіть всі види м'яса і залийте водою на 1 годину, залиште постояти. Вся кров, яка є в м'ясі вийде в воду. Цю воду злийте, і налийте іншу. Тепер внесіть очищений ріпчасту цибулю і моркву, лавровий лист. Доведіть до кипіння, зніміть піну і варіть на повільному вогні 4-5 годин.
Овочі можна прибрати раніше, приблизно через 1 годину. М'ясо приберіть після того, як бульйон трішечки охолоне.
2. Потім в нього видавіть через прес часник. Посоліть і поперчіть бульйон, посічену зелень петрушки і кропу, перемішайте і доведіть до кипіння.
3. Обробити всі м'ясо в чашечку, кістки видаліть. Чи не дрібнити, як то кажуть, чим більше м'ясо відчувається в роті, тим смачніше.
Цікаво! Можна м'ясо перекрутити на м'ясорубці, це за бажанням.
Спробуйте м'ясо на свій смак, можливо його доведеться посолити або поперчити.
4. Тепер візьміть миску і на дно покладіть кружальця вареної моркви, трохи зелені, потім м'ясо і залийте бульйоном. Бульйон повинен бути теплий або гарячий. Час застигання в холодильнику 8-10 часов.Чтоби потім перевернути і холодець добре відійшов від посуду, опустіть миску на 1 хвилину в гарячу воду.
Можна не перевертати, а розрізати як тортик на шматочки і з'їсти.
Як варити холодець без желатину
Тепер давайте приготуємо холодець з індичих лапок і курки, але желатин використовувати не будемо. Саме лапки дадуть нам потрібний ефект, якщо у вас немає лапок індички, то використовуйте звичайні курячі. Використовуйте лапки з розрахунку 1 кг лапок = 2 кг м'яса курки або іншої птиці.
Нам знадобиться:
- лапки індички - 3 шт.
- курячі стегенця - 5 шт.
- сіль - 0,5 ст.л
- морква - 1 шт.
- цибуля ріпчаста - 1 шт.
- запашний перець горошком - 3 шт.
- чорний перець горошком -4 шт.
- лавровий лист
- зелень
- часник - 4 зубчики
Спосіб приготування:
1. Стегенця потрібно буде замочити у воді на 1 годину, щоб вийшла вся кров, потім воду злийте і приберіть шкурку з стегенець, вона не знадобиться. З лапками поступите так, спочатку їх обсмоліте і зніміть шкірку.
Покладіть в каструлю лапки і окосту, залийте водою. Вода повинна тільки покрити м'ясо, при закипанні зніміть піну, додайте перець горошком, спеції, очищені моркву і цибулину. Варіть на повільному вогні при закритій кришці 5 годин. Ах, да не забудьте в кінці варіння за півгодини до готовності посолити і покласти лаврушку.
Важливо! Бульйон повинен нудитися, а не кипіти, якщо він буде бурлет, то це вплине на його колір, він буде мутний, а не прозорий.
2. Після того, як все готово, зверху бульйону зніміть жирок. Вийміть всі інгредієнти. У бульйон видавіть зубчики часнику пропущені через Часничниці, розмішайте, варити не потрібно.
3. Мяско растребушіте, розподіліть по тарілочках, прикрасьте зеленню і шматочками моркви.
4. Залийте бульйоном, який потрібно заздалегідь буде процідити через сито. Надішліть тарілочки в холодне місце застигати. Подавайте з хроном мул іншим соусом.
Пропоную вам ще один варіант приготування холодцю з курячих лапок і без желатину:
Порося з курки в пляшці
А зараз я вам хочу підняти настрій, ті хто зараз занудьгував подивіться нижче на це найпрекрасніше творіння. Я думаю цю ідею треба взяти собі на замітку, адже саме на урочисту подію або свято вона підійде як не як до речі.
Така класна і весела свинка всіх порадує і розсмішить. За такою технологією ви можете приготувати дане блюдо, використовуючи свій перевірений і улюблений рецепт, я пропоную ще один, так би мовити м'ясне асорті.
Нам знадобиться:
- свинячі ніжки - 2 шт.
- яловича нога - 1 шт.
- куряче м'ясо -0,5 кг
- цибуля ріпчаста - 1 шт.
- морква - 1 шт.
- лавровий лист - 2-3 шт.
- запашний перець горошком - 6 шт.
- часник - 5 часточок
- ковбаса для прикраси
- сіль за смаком
Спосіб приготування:
1. Помістіть всі види м'яса у велику каструлю, а після включите вогонь і варіть до кипіння, зніміть піну. Зробіть на самий мінімальний вогонь, прикрийте кришкою і дайте нудитися 5 годин. Через 2 години внесіть в відвар очищені моркву і цибулю. За 15 хвилин до готовності в бульйон внесіть запашний перець горошком, часник пропущений через Часничниці і лаврові листочки. Не забудьте посолити на свій смак.
2. Вийміть м'ясо з бульйону, дайте йому охолонути, потім відокремте все від кісточок і поріжте на невеликі шматочки.
2. Ці шматочки помістіть в пластикову пляшку, пляшка повинна бути попередньо добре промита харчовою содою.
3. Бульйон процідіть через сито, а потім влийте через лійку в пляшку. Закрийте кришкою і поставте в холодильник застигати на ніч.
4. Потім акуратно гострим ножем проткніть пляшку і витягніть її. Як це зробити простіше? Потрібно порізати її навпіл, а потім просто дві половинки м'ясного рулету докласти разом.
5. З ковбаси зробіть вушка і хвостик, а очі з оливок або маслин. Покладіть на листочки салату, оформіть помідори черрі. Смачного! Поросятко готовий до трапези, а ви до дегустації))).
Рецепт в мультиварці зі свинячої рульки, ніжок і курки
Любите готувати в чудопомощніце, щоб витратити менше часу? Адже всього за 2 години можна в скороварці-мультиварці відварити м'ясо, щоб воно відокремлювалося саме від кістки. Тоді швидше за справу, не втрачайте час, робіть з нашою героїнею з цього відеосюжету:
На цьому все друзі! Не забувайте, що у мене є група в контакті, я з радістю буду чекати нових передплатників. Пишіть свої відгуки, коментарі, побажання. Приємного всім дня і відмінного настрою. Бувай!