Аджика з яблуками і помідорами на зиму
Складові
На 6 літрів:
- 3 кг помідорів
- 2 кг солодкого перцю
- 1 кг яблук
- 1/4 скл. солі
- 150 г цукру
- 150 мл столового оцту 9%
- 150 мл рослинного масла
- 2-3 пекучих перчин
- 1 скл. часнику
Приготування
1. Всі овочі перемойте ретельно, у яблук видаліть серцевину, помідори розрізати на кілька частин, у перцю виріжте плодоніжки і видаліть насіння. З часнику зніміть лушпиння. 2. Подрібніть овочі та яблука за допомогою комбайна або м'ясорубки в такому порядку. Спочатку яблука, помідори і солодкий перець, перелийте в каструлю. 3. Ставте каструлю на вогонь і чекайте закипання, потім варіть на слабкому вогні хвилин 15, помішуючи. 4. У блендері подрібніть очищений часник і шматочки пекучого перцю, можна разом з насінням, але без плодоніжок. 5. Через 15 хвилин варіння аджики додайте рослинне масло, бажано взяти те, що без запаху. 6. Тепер влийте столовий 9% оцет, насипте цукор і сіль, розмішайте. 7. Через 5 хвилин додайте в аджику часниково-перцеву масу, акуратно перемішайте і варіть ще хвилини 3. 8. Розлийте гарячу аджику по стерилізованим баночках. 9. Щільно закрутіть банки з заготовками стерильними кришками, перекиньте догори дном і укутайте до повного охолодження. Аджика відмінно зберігається в прохолодному темному місці.Господині на замітку
1. Пропущені крізь м'ясорубку яблука негайно ж почнуть темніти. Вживати екстрених заходів, сбризгівая їх будь-якої харчової кислотою, не потрібно: вони все одно змінять колір після змішування з іншими інгредієнтами і внаслідок термообробки. Для збереження їх вітамінів робити це теж безглуздо.2. В емальованій каструлі варити аджику можна, якщо є впевненість в цілковитій цілісності її покриття. Кухонне начиння, що використовувалась хоча б протягом півроку, обов'язково має мікротріщини на емалі. При взаємодії з компонентами цієї заготовки виникне реакція, небажана як для самої посуду, так і для продуктів. Сучасна металокераміка в цьому плані абсолютно безпечна, до того ж під час томління перемелених овочів виключено пригорання загусає маси до дна і стінок таких каструль і сотейників. Багато гасять комплексні овочеві суміші в чавунних жаровнях, що цілком допустимо.
3. Якщо часниково-перцева жижа, бризнувшей з-під гвинта погружного блендера, потрапить на шкіру, відчутного опіку легко уникнути, відразу ж ополоснув зачеплене місце під холодним струменем. Набагато гірше, коли пекуча крапля виявляється на слизовій очі, а таке буває. Перша міра - знову ж промивання, друга - закладання під повіку «Офтагеля» або закопування «сістейн».