Банановий кекс
Простий набір продуктів і рецепт, всесезонна доступність бананів і швидкість приготування роблять його досить популярним десертом. Присипаний цукровою пудрою фігурний пиріг можна подати і з чашкою гарячого шоколаду, і зі склянкою крижаного лимонаду, і зі збитими вершками.
Складові
- банани 2 шт. (300-350 г)
- цукор 100 г
- куряче яйце 1 шт.
- вершкове масло 50 г
- борошно пшеничне 200 г
- розпушувач 0,5 ст. л.
- сода 0,25 ч. л.
- сіль 1 щіпка
Приготування
1. Очистіть банани від шкірки і наріжте середніми кружечками. Перемістіть в глибоку миску і розм'якшіть виделкою або блендером. Банани краще брати вже м'які, вони набагато ароматні. Якщо банани розминати виделкою в готовому кекс будуть відчуватися бананові шматочки. 2. Цукор насипте до банановому пюре. Збийте блендером до отримання пишної маси. Якщо у вас немає кухонних помічників, озбройтеся віночком і інтенсивно перемішуйте. 3. Вершкове масло (або маргарин) розтопіть в мікрохвильовій печі або на водяній бані і додайте до решти інгредієнтів. перемішайте. 4. Яйце введіть в тарілку, де замішуєте тісто. Ретельно збийте до утворення однорідної маси. 5. Борошно просійте через сито. Перемішайте з розпушувачем, сіллю і содою. Потроху додавайте до бананової суміші і за допомогою лопатки або міксера замісити не сильно густе тісто. 6. Увімкніть розігріватися духовку на 180 градусів. Перелийте тісто для кексу в форму для випічки. Бажано змастити форму вершковим маслом і присипати манкою, якщо використовуєте залізні або керамічні форми. Випікайте 40-60 хвилин. Час запікання залежить від розміру форми. 7. Банановий кекс можна прикрасити шоколадною глазур'ю або присипати цукровою пудрою.Господині на замітку
1. Якщо в господарстві немає блендера, це не привід відмовлятися від приготування бананового кексу з показаного рецептом - дрібні шматочки фрукта стануть бажаним наповнювачем, ні в чому не поступається пюре.2. Розтоплене вершкове масло краще остудити до кімнатної температури, а яйця заздалегідь дістати з холодильника, щоб виключити контраст температур всіх інгредієнтів тіста і забезпечити оптимальні умови вистоювання.
3. Кількість яєць можна збільшити - вони зроблять тісто більш легким і пористим. Яйця бажано збити окремо, а вже потім вливати в тісто. Такий прийом дасть можливість обійтися без харчової соди, дозволить тесту краще піднятися, до того ж воно не буде кришитися при розрізанні.
4. Невелика кількість картопляного крохмалю в тесті, цукрова пудра замість цукру зроблять корочку хрусткою.
5. Форму зручніше змащувати рослинною олією - воно дешевше, практично не окислюється і не димить. Духовку розігрівають заздалегідь і поміщають кекс випікатися негайно після збивання, поки тісто залишається насиченим бульбашками повітря.
6. Ребриста поверхня кексу, прикрашена банановими цукатами, ефектно виглядає під шаром кольорової цукрової глазурі.