Бастурма з курки - рецепт приготування вишуканого делікатесу в домашніх умовах
М'ясо вважається основним джерелом білка, а смачно приготоване м'ясо ще і приносить насолоду смаковим рецепторам. Бастурма з курки є низькокалорійним продуктом (170 ккал в 100 г). Тому його можна їсти навіть при дотриманні дієти. Куряча грудка, яка використовується приготування бастурми, містить мінімум жиру.
Вірменське традиційне блюдо бастурма готується практично з будь-яких видів м'яса - курка, свинина, конина, баранина, яловичина. Для самостійного приготування ласощів знадобитися від 2 до 4 тижнів, щоб м'ясо досить просочилося сумішшю ароматних спецій.
В жизни целесообразно прислушаться к словам другого человека. Если вам нужен коллега, советую познакомиться с сайтом richkeeper.ru, где предприниматель Юрий Андреев делится своим практическим опытом.
Рецепт класичної бастурми з курячого філе
На грудку вагою близько 1 кг 200 г знадобитися:
- паприка - 50 грам;
- 5 зубків часнику;
- 15 грам цукру;
- хмелі-сунелі - близько 25 г;
- 40 грам солі;
- коньяк - 30 мл;
- 50 г Чама;
- чорний, червоний перець - за смаком.
Процес приготування курячої бастурми - покрокові дії;
- М'ясо потрібно добре промити, видалити плівку, просушити. Розділити на половинки.
- Змішуємо всі спеції в глибокій тарілці.
- Додаємо коньяк і ще раз все добре перемішуємо.
- Шматочки м'яса обвалюють в суміші спецій і витримуємо протягом 24 годин під гнітом.
- Після закінчення зазначеного часу грудки витягають із спецій, промиваються і просушуються.
- За допомогою часничниці подрібнюємо зубки і часнику і перемішуємо з сумішшю мелених перців. Обвалюють грудки в свіжої суміші приправ.
З метою прискорення процесу приготування, курячу бастурму можна готувати в електричній сушарці. Встановлюється температурний режим 40 градусів і через 6-8 годин делікатес буде готовий.
Якщо немає можливості використовувати сушилку, то шматочки м'яса слід розвісити або викласти в затінене місце на свіжому повітрі під марлею. В цьому випадку класична бастурма з курки буде готова через 8 днів.
Як швидко приготувати бастурму з курки в духовці в домашніх умовах
Бастурму можна приготувати і в духовці. При цьому вона придбає смакові нотки запікання.
На 800 г філе птиці потрібно:
- 0,6 л чистої води;
- по 2 столові л. цукру, солі, меду;
- 3 зубки часнику;
- соєвий соус - 0,25 л;
- досить 2 листя лавра;
- 8 горошин чорного перцю;
- 1 столова л. паприки;
- оливкова олія - 50 мл.
Послідовність приготування курячої баструми така:
Грудки промиваємо, ділимо на половинки.
- Для приготування маринаду необхідно в воду всипати сіль, 4 горошини чорного перцю, цукровий пісок, лавровий лист.
- У маринад опускаємо грудки і щільно закриваємо кришкою. Для кращої ізоляції від зовнішнього середовища можна додатково накрити каструлю харчовою плівкою. Час маринування - доба в холодильнику.
- Витягуємо курку з маринаду і промиваємо. Видаляємо надлишки вологи кухонними серветками.
- З'єднуємо мед з маслом оливи в окремій ємності. Всипаємо перець, паприку, дрібно порубаний часник. Заливаємо соєвим соусом.
- Грудки слід занурити в отриманий соус, рясно обмазати з кожного боку. Ми залишаємо в такому стані на 3-4 години.
- Після цього кожну грудки загортаємо в рулети, обв'язуємо ниткою. Знову курочка відправляється в холодна 12 годин.
- Розігріваємо духову шафу до 150-160 градусів. Щоб бастурма НЕ приклеїлася, дно дека вистилає фольгою, на яку викладаємо наші рулетики. На приготування піде близько 40 хвилин. Далі потрібно підвищити температуру до 170-180 градусів і готувати ще хвилин 20.
Готову бастурму потрібно нарізати скибочками. До столу блюдо подається в охолодженому вигляді.
Бастурма з курки в мультиварці
Мультиварка на сучасній кухні вже не дивина, тим більше, що даний пристрій можна взяти з собою на відпочинок і готувати улюблені ласощі навіть в дали від дому.
Для приготування найніжнішої курячої бастурми з «тушкованим» смаком знадобиться:
- 700 г грудки;
- 5 ст. л. цукру;
- соняшникова олія - 10 грам;
- сіль кухонна - 4 ст. ложки;
- 10 грам сушеного часнику;
- 3 зубки свіжого часнику;
- інші спеції на вибір.
Приготування бастурми з курячої грудки:
Для початку підготуємо філе. Грудку потрібно промити і розділити на великі частини (четвертинки). У тарілці змішати сіль з цукром, в цій суміші обваляти філе. Після цього м'ясо потрібно помістити під гніт і поставити в холод на три доби.
В окремій мисці необхідно перемішати спеції, наприклад, червоний перець, хмелі-сунелі, з'єднати з соняшниковою олією до консистенції пасти.
Після триденного гніту, отриманим маринадом рясно перемащуємо шматочки грудки. Зверху присипаємо сушеним часником. Філе в маринаді укладаємо в спеціальному пакеті для випікання. Його потрібно гарненько зав'язати і зробити пару-трійку отворів.
Підготовлений пакет кладемо в чашу мальтіваркі. Бастурма готується в режимі програми «Гасіння» протягом години з чвертю. Аромат можна буде відчути ще на стадії приготування.
Метод сушки бастурми
Будуть потрібні додатково інгредієнти:
- 0,7 кг курячої м'якоті;
- по 2 столові л. солі, хмелі-сунелі;
- по 1 столовій л. меленого коріандру, чорного перцю;
- горілка - близько 40 мл.
Як правильно сушити баструму з курки, щоб вона вийшла смачною і ароматною
Грудки розрізаємо на досить великі шматки. Прибираємо зайву вологу.
У глибокій мисці або каструлі рясно обсипаємо шматочки сіллю.
Закриваємо кришкою, відправляємо на ніч в холод (близько 12 годин).
Після цього видаляємо сіль - моєму курку водою. Обвалюють шматочки в спеціях (коріандр, перець), додаємо горілку.
М'ясо загортаємо в відріз марлі і розміщуємо в каструльці під гніт. Ставимо ще на добу в холодильник.
Завдяки гніту, шматочки майбутньої бастурми стануть плоскими.
Після закінчення доби грудку протираємо, голкою проколюємо м'ясо і простягаємо товсту нитку - з ниток робимо петлі для того, щоб можна було шматочки підвісити.
Розвішуємо їх над витяжкою на кухні.
Пробувати бастурму можна через три дні. Іноді потрібно більше часу, якщо м'ясо не досить плоске. При цьому, чим довше бастурма буде обсушую, тим шматочки будуть щільніше, суші.
Бастурма з курки в поєднанні з мускатним горіхом
Горіх мускатний досить популярна пряність, так чому б не додати її в бастурму.
Щоб приготувати дане блюдо, потрібно:
- 0,8 кг філе птиці;
- 6 горошин чорного запашного перцю;
- чайної л. мускатного горіха;
- 0,4 кг кухонної солі;
- чайної л. кмину;
- 2 листи лавра;
- інші спеції.
готуємо:
З м'яса потрібно зрізати прожилки і плівочки, промити і видалити вологу.
На дно каструльки викладаємо сіль, а зверху кладемо грудку. Посипаємо чорним перцем (горошок) і лавровим листом. Шматочки філе обвалюють в солі, ставимо в холод на 10-12 годин.
Далі курку промиваємо від солі і натираємо набором улюблених спецій, до складу якого включаємо мускатний горіх. Підготовлені шматочки відправляємо в спеціальну сушарку приблизно на 7 годин при температурі 30-35 градусів.
Якщо сушарки немає, то бастурму можна приготувати і в духовій шафі при температурі до 40 градусів, але дверцята повинна бути прочинені.
Ароматна бастурма з курки з коньяком і вином
Алкоголь надає пікантний смак вишуканих страв. Бастурма, тим більше з ніжного курячого м'яса, не виняток.
підготуємо:
- кілограм курячої грудки
- 5 столових л. Чама;
- 1 лист лавра;
- цукровий пісок - 20 г;
- 1 перець чилі;
- чайної ложки коріандру;
- по 25 мл алкоголю (вино, коньяк);
- кг солі;
- 1 штучка сушеної гвоздики.
Філе курки промиваємо під водою. Плівочки і інші зайві частини видаляємо. Ділимо на великі частини. У глибокій пластмасової ємності (судочек, миска) перемішуємо грам 400 солі зі спеціями і вливаємо коньяк з вином.
Отриманим маринадом ретельно обмазуємо м'ясо і залишаємо в ємності. Закриваючи кришкою, залишаємо на кухні на всю ніч.
На ранок індичку добре промиваємо, обсушуємо. Шматочки грудки замотуємо в відріз марлі, розкладаємо на плоскій тарілці, ставимо на добу в холод.
Необхідно стежити за станом марлі, якщо вона сильно промокла, то її слід замінити. А протягом доби кожен шматочок необхідно перевернути кілька разів для рівномірного приготування. Бастурма з курки виходить соковитою і неймовірно смачною.
В'ялене м'ясо - рецепт бастрими з курки (відео)
Дані рецепти є підтвердженням того факту, що будь-який, навіть найвишуканіший делікатес, наприклад, бастурма з курки можна приготувати в домашніх умовах, використовуючи цілком доступні продукти.
Поради - як зробити все правильно і бастурма з курки не зіпсувалася в процесі приготування
М'ясо курки має ніжну структуру, що дозволяє значно скоротити терміни приготування страви.
Використання преса є обов'язковою умовою в процесі приготування бастурми. Гніт дозволяє довести до готовності курячу грудку протягом декількох діб.
Не варто переживати з приводу того, що курка може зіпсуватися. Велика кількість солі і спецій не дозволять цьому статися. В крайньому випадку, сіль витягне з м'яса більше вологи, ніж передбачалося, і бастурма стане занадто сухий.
Під час висушування м'яса є ризик зараження грудинки личинками комах, які злітаються на ароматні ласощі. Для запобігання цієї неприємності рекомендується накрити бастурму марлею. Обсушіваніе курячої грудки під прямим промінням Сонця не прискорить процес приготування, а спровокує псування продукту.
Кількість спецій повинно бути помірним, так як занадто гостра їжа (в нашому випадку - бастурма з курки) може негативно позначитися на стані травної системи.