Огірки в томатній пасті
Огірки в томатній пасті – хороша альтернатива звичайним маринованими огірочками. Вони виходять такими ж міцними, хрусткими, але при цьому просочуються маринадом, купуючи смак ароматно-пікантною томатної заливки. У нашій родині ця заготівля з'їдається ще до зими. По-перше, для неї завжди використовую невелику тару, максимальний обсяг склянок – 1 л, а по-друге, поєднання огірків і помідорів, а даному випадку, пасти, може доповнити практично будь-яку страву. Погодьтеся, смачними виходять м'ясна солянка і розсольник з домашніми огірками в томаті, додати їх можна в олів'є або будь-який інший салат, так і з картопляним пюре такі огірочки їсти одне задоволення. А ви пробували класти їх на попередньо обсмажені і натерті часником шматочки батона, коли там вже лежать шпроти?! Бутерброди виходять просто смакота! Але це все лірика. За помахом чарівної палички склянки з огірками в томатній пасті не з'являться на полицях погреби, тому заготовлювати їх будемо запас самостійно - тільки в казках добра фея допомагає те зерно перебрати, то приготувати пиріг, то огірочки закатати.
Огірки в томатній пасті на зиму
Інгредієнти в рецепті наведені на 6 літрових банок огірків.
Такі огірки на зиму маринуються з додаванням моркви, цибулі, часнику і спецій. Якщо у вас хороший окомір і компоненти для своїх заготовок найчастіше берете на око, тут теж можете так зробити. Однак краще, звичайно, щоб на кухні завжди під рукою були ваги ну або хоча б, на крайній випадок, таблиця мір і ваг, де зазначено, скільки чого вміщує в себе чайна, столова ложка, а також стакан 200-грамовий і 250-грамовий.
А ще рекомендуємо почитати на нашому сайті рецепт як маринувати пікантні хрусткі огірки в томатному кетчупі Чилі в цій статті ------>>
Інгредієнти:
- свіжі огірки – 8 кг,
- морква – 6 середніх коренеплодів,
- ріпчаста цибуля – 3 невеликі головки
- часник – 12 зубчиків,
- суцвіття кропу – 6 шт.,
- чорний перець горошком – 12 шт.,
- лавровий лист – 6 шт.,
- томатна паста – 200 г
- столовий 9%-ий оцет – 200 мл
- цукор пісок – 200 г,
- сіль дрібна – 2 столових ложки без верху,
- соняшникова олія без запаху 100 мл
- вода – 1,5 л
Процес приготування:
Для початку підготуйте все необхідне. Це стосується як овочів з приправами, так і інгредієнти для маринаду. Поставте на чільне місце. Огірки залийте холодною водою і залиште на 30 хвилин. Потім ретельно вимийте. При необхідності, потріть ганчірочкою або щіткою. Гарні, міцні і невеликі плоди, а саме такі нам потрібні, кладіть в одну ємність, великі – в іншу, підгнилі відразу відправляйте в сміття.
Морква, цибуля, часник почистіть, обмийте, гілочки кропу сполосніть і покладіть просушуватися. Коли овочі готові, вимийте баночки і стерилізуйте їх. Від того, наскільки якісно підготовлена тара, багато в чому залежить «життя» будь-яких закаток і заготовок.
Отже, у кожну банку покласти суцвіття кропу, 2 горошини чорного перцю, порубаний зубчик часнику, лавровий лист і порізану на тонкі кругляшки морквину. У вас повинно стояти напоготові 6 таких літрових склянок. Саме час заповнити їх огірками. Почніть з великих плодів, які, перш ніж відправити в банку, розріжте на 4 частини. Вони у вас займуть більше половини об'єму тари. Не заповнюючи її до кінця, кладіть туди ж нашатковану півкільцями цибулю (1 цибулина на 2 банки). І тільки після цього трамбуйте маленькі огірочки до самого верху. На них покладіть ще по 1 порезанному зубчику часнику.
Потім візьміть каструльку і змішайте в ній інгредієнти для маринаду (укус, масло, цукор, сіль, томатну пасту і воду). Поставте на сильний вогонь. Коли це все закипіло, проварити хвилин 5 на середньому вогні і розлийте по банках з огірками. А ось зараз наступає самий відповідальний етап: потрібно простерилізувати склянки разом з вмістом.
Для цього дістаньте велику каструлю, заповніть її менше ніж наполовину водою і зовсім трохи підігрійте. Опустіть баночки, попередньо прикриті кришками, в цю ємність. На сильному вогні дайте воді у великій каструлі закипіти. Після чого зробіть вогник середнім і стерилізують заготівлю 20 хвилин.
Якщо вируюча вода ось-ось потрапить в склянки, кухлем отчерпните небагато. Важливо не залити нею огірки. Акуратно сухою ганчірочкою дістаньте банки з каструлі і відразу ж закрутіть прокип'яченими кришками. Підготуйте теплу куртку, кожух (я беру стару шубу), розкладіть на підлозі. На неї поставте огірки горловинами вниз і прикрийте цієї одягом. Дайте банкам постояти в такому вигляді до ранку. Після чого спустіть в льох.
Зберігайте огіркові заготовки в прохолодному місці і бережіть від прямих сонячних променів. Приємного апетиту!