» » Риба гарячого копчення рецепти для коптильні і духовки

Риба гарячого копчення рецепти для коптильні і духовки


Сьогодні багато господині можуть самостійно на власній кухні випробувати безліч рецептів. Багато старовинні рецепти адаптуються під сучасні запити: мінімум інгредієнтів, а також мінімальні витрати часу на підготовку інгредієнтів і безпосередньо блюдо. Риба гарячого копчення відноситься саме до таких рецептів, оскільки її можна приготувати в умовах звичайної квартири при наявності духовки навіть без коптильні.

Риба гарячого копчення має солонуватою подрумянившейся шкіркою. Саме м'ясо виходить досить соковитий, зберігається трохи довше звичайного запеченої страви. Використовувати для копчення можна абсолютно будь-яку рибу, але в даних рецептах розглядатися буде сом і окунь.

Риба гарячого копчення рецепти з фото

Рецепт № 1 від Катерини Апатоновой:

Для початку, як завжди, трохи передісторії. Рибалки в нашій родині, чесно кажучи, так собі. Максимум на що був здатний мій чоловік пару - трійку років тому – посидіти при спокійній погоді на березі ставка з поплавошкой в руках. А так як не завжди на тому ставку стала ловитися, ми вирішили покататися по довколишніх ставків. В одному з них нам траплявся окунь. Красива, скажу я вам, риба, але моторошно незрозуміла – полежить п'ятнадцять хвилин у відрі і пузом догори починає плавати; клює тільки на живця, а мальки в 15 км від цього ставка водяться; колючий та кістлява, кажуть. Загалом, не риба, а одні проблеми.

Риба гарячого копчення

Риба гарячого копчення

як приготувати копчених окунів в коптильні

Свіжий окунь

Так і годували ми дворового кота окунями, поки одного разу не купили коптильню.

Коптильня для гарячого копчення

Покоптили карася - сухувато, скумбрію - гіркувато. Тут - то і прийшла нам ідея спробувати окунька закоптити. Ідея, звичайно, цікава, але досить непроста. Окуня завжди трохи менше долоні, спробуй таких почисть без травматизму.

Очищена риба

В лусці закоптити - смачно, але луска постійно до рук-губам липне, шкіру зняти всі соки втратить. У пошуках легкого способу очищення полізли вивчати інтернет і на одному з сайтів вичитали, що рибу можна почистити...дрилем! Чоловік надихнувся (він у мене будівельник і необхідним інструментом володіє). Притягнув стілець, скотчем до стільця прикрутив дриль, вибрав самий тихий режим, і полетіла луска, встигай тільки рыбеху перевертати.

Окуні для копчення

На очищення 25 штучок риб пішов приблизно годину. В цей час увійшло і видалення нутрощів з зябрами. Потім трохи присолили рибу і залишили на півгодини, щоб вона гарненько просочилася сіллю.

Список інгредієнтів:

  • окуні
  • сіль і спеції

Копчені окуні

В цей час підготували коптильню. У нас ось така помічниця , з її допомогою можна коптити вдома на плиті. Насипали в піддон для тирси великі деревні стружки (у нас був дуб). Після закінчення півгодини гарненько обсушили рибу і відправили її в коптильню на 15 хвилин.

Вогонь під коптильнею обов'язково повинен бути сильним. Ось такі смачні і красиві окунята у нас вийшли.

Окуні з коптильні

Риба гарячого копчення відмінно йде і як самостійне блюдо і як закуска до пива. Копчені окуні смачні як в гарячому, так і холодному вигляді.

Приємного апетиту!

Рецепт № 2

як приготувати копчену рибу в духовці покроковий фото рецепт

Риба гарячого копчення у духовці

Коптити рибу можна як цілком, так і нарізану. Останній варіант підходить для великих тушок. При копченні риби її необхідно очистити від луски, а ось потрошити її при цьому зовсім не обов'язково. В ідеалі риба повинна бути вагою від 1 до 3кг, що гарантує те, що вона повністю поміститься на решітку середньостатистичної духовки. Якщо риба дуже велика для того, щоб її запікати повністю, необхідно розрізати її на кілька великих шматків і коптити в кілька етапів, якщо є бажання закоптити всі частини. В залежності від розмірів духовки одночасно можна коптити кілька рибин, але бажано одного виду. Також її не можна ставити близько до стінок духовки, щоб вона не перегрівалася з однією з сторін. Також рекомендується використовувати метод гарячого копчення не в газових духовках, а електричних.

З спецій для риби краще всього підходять мускатний горіх, лавровий лист, лимонний сік і листя, паприка, естрагон, куркума, гірчиця, чебрець, каррі, часникова суміш, шафран, коріандр. Можна використовувати і інші приправи за власним розсудом.

Важливу роль у приготуванні риби гарячого копчення грає ще один неїстівний інгредієнт – вугілля, але використовувати їх будинку неможливо, тому для приготування делікатесу духовці використовують спеціальну тріску або тирсу. Такі суміші продаються в супермаркетах з зазначенням для застосування, а саме копчення риби в коптильні, на грилі або в духовці.

Суміші для копчення риби

Можна зібрати такий склад і самостійно, для цього потрібні тирсу або купаж бука і вільхи. Однак суміші двох порід дерев не всім достатньо, тому іноді додають свіжі березові прути. Так як копчена риба просочується димом, важливо, щоб цей дим був ароматним, тому до суміші можна додати приправи. У більшості випадків це розмарин, а іноді – огіркові листя. Можна поекспериментувати з створенням неповторного аромату, якщо в тирса покласти інші ароматні спеції.

Інгредієнти:

  • стейк із хвостової частини сома (одночасно запікається необхідну кількість стейків, зазвичай розрахованих за кількістю порцій);
  • сіль;
  • спеції.

Процес приготування:

Саме тирсу необхідно підготувати в першу чергу. Тирсу засипають у фольговану коробку.

Тріска для копчення

звичайної Заливають водою так, щоб повністю покрити дерев'яну щепу. Через 15 хвилин тирсу злегка набухнуть, інша вода зливається.

Дерев'яна тріска вода

Просочення тріски водою запобігає займанню. Під час приготування коробку з тріскою ставлять на саме дно духовки. Так вона швидше нагріється, а дим у будь-якому випадку буде підніматися вгору до риби. Сама риба майже не потребує підготовки. Якщо спочатку купувався цілий сом, то його нарізають досить товстими шматками. У разі купівлі готових стейків необхідність в нарізці відпадає сама собою.

Підготовка риби для копчення

Медальйони із сома необхідно натерти сіллю і спеціями.

Медальйони з сома

Можна по черзі втирати у відкриті частини кожного з інгредієнтів, а можна попередньо їх змішати. Використовувати потрібно велику сіль. Добре будуть виглядати не перемелені спеції, які лише злегка розчавили дерев'яною ступкою. Кількість спецій і сіль залишається на розсуд господині.

Спеції сіль для копчення риби

Солону рибу необхідно перекласти до форми з фольги. Можна використовувати одноразові формочки, якщо риба повністю туди поміщається, або зробити ємності для них самостійно. Для цього фольгу укладають у кілька шарів і роблять бортики максимально близько до тушки риби. Такі вироби з фольги з рибою будуть відкритими зверху, щоб дим мав відкритий доступ до основного інгредієнта.

Риба сіль фольга

вони Встановлюються на решітку.

Копчена риба на решітці

Можна змастити рослинним маслом, тоді вийде хрустка скоринка.

Рослинна олія риба

В процесі гарячого копчення риба буде виділяти жир, він може капати на тирсу, що призведе до їдкому диму, який не сприяє копченню. Усунути це можна глибоким листом, який встановлюється на паз нижче, ніж решітка.

Риба в листі

Риба запікається при 190 градусах 45 хвилин, після чого можна зняти першу пробу з сома гарячого копчення.

Запечена риба

Страва добре як в теплом, так і в холодному вигляді.

Риба гарячого копчення

сом Копчений подається до столу.

сом Копчений

Радимо прочитати

Рецепт юшки з ляща
Рецепт юшки з ляща
На думку більшості рибалок, справжня юшка готується виключно в казанку і на багатті. Але якщо ви приготуєте блюдо по представленому рецептом і запропонуйте продегустувати його знавцям риболовлі, вони
Минтай на сковороді
Минтай на сковороді
Всім добрий день! Поговоримо трішки про рибу. Яка риба була завжди доступною ? Звичайно ж, минтай. А який минтай корисніше всього? Звичайно ж, тушкований. Так казала моя мама. І все дитинство, і
Маринована щука
Маринована щука
Багато господині навчилися чудово солити і маринувати рибу. У кого-то коронною стравою стала кілька пряного посолу у домашніх умовах, у когось- солена скумбрія, хтось майстерно готує оселедець,

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки