Салат Півень
Новорічне застілля не можна уявити без ситних салатів. З року в рік кожна господиня включає у святкове меню олів'є, оселедець під шубою і деякі власні фірмові салати. Такі страви розходяться в кілька хвилин у святкові дні, тому готуються у великих обсягах. Але справжня господиня не тільки прагне смачно всіх нагодувати, але і вигідно представити свої страви. Найкраще це виходить з прикрасою десертів, але можна експериментувати і з салатами. Прекрасним прикладом салату, який не тільки ситні, але і чудово виглядає, є салат Півень. Це листкове блюдо, яке буде чудово виглядати навіть в розрізі, якщо докласти трохи зусиль і зробити грань між шарами більш явною. Але основною його перевагою може стати зовнішній вигляд. На новорічному столі він може стати символом наступаючого 2017 року, а значить, і коронною стравою. Упакувати салат у форму і виставити його на стіл в ідеальному стані – дуже цікава місія, до якої можна підключити ваших домашніх, забезпечивши собі допомогу, а дітям – цікаве заняття. Головне, уважно дивитися за тим, щоб ніхто не поранився ножем під час нарізки інгредієнтів.
Салат Півень
Як і з більшістю аналогічних страв, Півнику потрібно час, щоб настоятися. Шари картоплі і сиру досить сухі самі по собі, тому щоб страва «легше» пішло, необхідно дочекатися, поки майонез не просочить всі «поверхи». Для цього потрібно в залежності від обсягу страви близько години, після чого акуратного Півника можна буде подавати на стіл.
Ще одним достоїнством цього салату є доступність всіх його інгредієнтів. Салат виходить досить простий, але дуже смачний. Незважаючи на те, що в складі відсутня м'ясо, це страва до того ж дуже ситна. Картопля з грибами прекрасно поєднуються, а різноманітність інших компонентів тільки підкреслює загальну гаму. Доповнити готовий і правильно упакований салат Півник можна гілочкою свіжої зелені: петрушкою або кропом, а для вегетаріанців можна зробити варіант без певних шарів, в залежності від уподобань. Така закуска чудово підійде для застілля і зможе задовольнити смаки практично кожного за святковим столом.
Інгредієнти:
- 200 грам будь-яких консервованих грибів;
- 150 грам сиру чеддер або іншого сорту;
- 150 грам картоплі;
- 150 грамів солоних або маринованих огірочків;
- 1-2 курячих яйця;
- 1 помідор для декору;
- 1 червоний перець для декору;
- Пару шматочків засушеного хліба (або готові сухарики);
- 150-180 грам майонезу;
Процес приготування:
Картоплю відварити в мундирі, зняти шкірку і нарізати невеликими квадратиками. Після варіння бажано дати бульб повністю охолонути, щоб кубики картоплі не прилипали до лезу ножа.

Огірки нарізати кубиками, якщо розсолу багато, віджати чистими руками, щоб цей шар не був водянистим. Якщо є можливість спробувати огірочки перед покупкою, то зробіть це.

Дрібно порізати мариновані або солоні гриби. Для салату підійдуть мариновані як лісові грибочки власного приготування, так і шампіньйони з опеньками з магазинного прилавка.

Змішати огірки, картоплю і гриби в глибокій чашці, заправивши все майонезом.

Майонезно-овочеву основу викладаємо на плоске блюдо і надаємо салату форму півня.

Зверху присипаємо сухариками (великі хлібні сушені шматочки можна перекрутити через м'ясорубку), натертим вареним білком і натертим сиром. Вже виходить вигляд пухнастого півника. Намагаємося заповнити всі дірочки сиром і сухариками, щоб не було видно салату.

Натираємо залишився варений жовток зверху через саму дрібну тертку, декоруємо салат так, щоб птах була схожа на півника: дзьобик, крила, гарний хвіст і гребінь вирізаємо з червоного перцю і помідорів. Око можна зробити з солоного огірка або маслинки. Декор можна виконати з будь-яких яскравих овочів. Це може бути і яскраво помаранчева морква, червонокачанна капуста.

Подаємо новорічний салат Півник до столу, додатково прикрасивши зеленню.
Bon Appetite!
Автор рецепта і фото: Наталія Ісаєнко.