Торт з меренгою
Цей рецепт я вважаю власним вдалим винаходом, хоча цілком можливо, що щось аналогічне давно відомо. Один час, якщо була можливість приготувати безе, я у все бісквітні торти додавала його шар, тому що так виходить незвично і набагато цікавіше, ніж стандартний бісквіт з кремом, а потім з цієї методики «вивела» новий торт з меренгою і бісквітними крихтами.
У нашому найближчому гіпермаркеті, у відділі випічки, готові бісквітні коржі і тістечка безе можна придбати на вагу, тому часто такий імпровізований тортик я роблю навіть без випікання, витрачаючи лише 15 хвилин на приготування карамелі, але іноді сама печу компоненти для нього в духовці.
На смак торт виходить, як щось середнє між «Київським» і «Грильяжним», тільки ще й з карамельним відтінком. Дуже смачно, вартий навіть того, щоб повозитися зі збиванням і сушкою безе.
Торт з меренгою
Інгредієнти:
- 1 бісквіт (300-400 г),
- 100 г безе;
Для карамелі:
- 1 ст. цукру,
- 1 ст. молока.
Процес приготування:
Якщо я готую бісквіт сама, то беру найпростіший рецепт: збиваю 2 яйця зі склянкою цукру (200 мл), додаю склянку борошна і пів чайної ложки розпушувача. Щоб він був більш м'яким, випікаю не в широкій формі, а у формі для хліба.
Для безе теж рецепт простий: 2 білки збити в піну, поступово додати склянку цукру і збивати до піків. Сушити при 80 °С, поки меренги не будуть легко зніматися з пергаменту.
Для карамелі потрібно розплавити цукор в сухий каструлі і залити гарячим молоком. Почекати, поки в молоці не розчиняться всі скипевшиеся шматочки цукру, а потім ще хвилин 5-10 прокип'ятити карамель на повільному вогні. Перед додаванням молока цукор повинен виглядати так.
Коли все підготовлено, ламаємо меренги в крихту, а бісквіт ріжемо маленькими шматочками.
Змішуємо їх з карамеллю.
Спрессовываем в ємність, змащену олією (можна використовувати маленьку роз'ємну форму для випічки).
Обережно виймаємо торт з форми на блюдо і прикрашаємо залишилася крихтою з безе.
Охолоджуємо і подаємо до чаю.
За рецепт і фото дякуємо Наталію.