Борщ на зиму
Борщ – не просте страву. Це страва, що володіє дивно-неймовірною магічною силою, яка змушує насолоджуватися його кисло-солодким ароматом і смакувати кожну ложку. На кухні за приготуванням і пишеться кулінарна історія родини. Не знаю, як вашій, але моїй вже точно. Це як? Все просто. У спадок нам передаються не тільки коштовності, будинку, але і старі фотоальбоми з вже вицвілими фотографіями, книги, які любив читати прадідусь, серветки, пов'язані бабусиними руками і, звичайно ж, зошити з рецептами. Головне намагатися, як можна довше зберегти це все, адже поки живі такі прості, але такі дорогі серцю речі, живі і наші рідні. Мені у спадок дістався не тільки рецепт борщу, як першого страви, але і рецепт заготівлі борщу на зиму в банках.
Будучи дитиною, спостерігала за тим, як мама шинкує овочі для неї. Потім, ставши дівчиною-підлітком, стала допомагати їй сама, однак не розуміла, навіщо потрібно заздалегідь робити заготовки для борщу, якщо буряк завжди є в підвалі, потрібно спуститися, взяти пару коренеплодів і зварити свіжий суп. Але на те вона і мама, щоб знати краще.
Через деякий час я сама стала мамою, а обов'язок хорошої господині не тільки мати повний холодильник продуктів, але і вміти з них приготувати ситне страву для всієї родини. А мої домашні, до слова сказати, не люблять ні один суп так, як люблять борщ. Та й сама я серед інших рівних віддам перевагу саме його. Буває, ну так хочеться борщу, а в засіках лежить лише одна буряк. Той же вінегрет або салат з часником і майонезом з неї можна приготувати, але для каструлі цього першого страви явно буде мало. Ось тоді на допомогу приходить баночка заготовки для борщу. Все, що залишається зробити, це поставити варитися бульйон з м'ясом на кісточці, очистити картоплину-іншу, вкинути в киплячу воду вміст склянки і поварити на середньому вогні 25-30 хвилин. Погодьтеся, все просто. Та й сама заготівля борщу на зиму робиться не набагато складніше, тому беремо винуватця «торжества» буряк, її кращу подругу моркву, спеції і починаємо чаклувати.
Борщ на зиму в банках
рецепт заготівлі
Інгредієнти:
- 3 кг буряків,
- 1 кг моркви,
- 1 кг ріпчастої цибулі,
- 2 кг помідорів,
- 250 г хорошого соняшникової олії без запаху,
- 1 склянка цукру об'ємом 250 г
- 50 г столового 9%-ого оцту,
- 2 столові ложки солі.
Процес приготування:
Перш ніж почати займатися безпосередньо овочами, вимийте і поставте стерилізуватися баночки. Помітила, що якщо цю роботу зробити заздалегідь, а краще навіть з вечора, то якось швидше і простіше проходить сама заготівля. Стерилизую їх завжди тільки в духовці, ви вибирайте найбільш прийнятний для вас спосіб. Все, тара готова, кришки прокип'ятимо перед закруткою, зважуємо овочі. Беріть на 100-150 гр. більше, після очищення вийде потрібну нам кількість.
Коли буряк і моркву, очищені і вимиті, трьом і те, і інше на крупній тертці. Довгий час так і робила. Все кругом брудне, руки то бордові, то помаранчеві, іноді з пораненими пальцями, але після появи в господарстві кухонного комбайна, цей процес став легким і швидким. Тому якщо у вас він стоїть і припадає пилом, діставайте і користуйтеся.
Перекладаємо отриману буряково-морквяну масу у велику глибоку каструлю. У неї ж кидаємо дрібно порубаний лук. Не раджу його терти на тертці, втратиться вся принадність борщу шматочками.
Вимиті помідори прокручуємо через м'ясорубку і додаємо до овочів. При їх відсутності візьміть 1 л томатного соусу. Така заміна не зіпсує заготівлю, просто трохи змінить її смак, зробивши трохи м'якше.
Останніми додаємо сіль, цукор, вливаємо олію і оцет. Перемішуємо, ставимо на плиту на середній вогонь. Закипати заготівля буде довго. Після чого робимо вогонь мінімальним і тушкуємо вміст під кришкою 40 хвилин. Іноді я доготавливаю борщ в духовці, тобто, коли борщ закипів, переставляю в теплий духова шафа і парю овочі в ньому більше години, десь 1 годину і 20 хвилин.
Залишилося тільки заготовку для майбутнього запаморочливого борщу розкласти по банках і закатати. Нагадую, не забудьте перед цим прокип'ятити кришки.
Буду рада, якщо комусь стане в нагоді мій рецепт заготівлі борщу на зиму.
Вдалих і смачних закаток!