» » Борщ на зиму

Борщ на зиму


Борщ – не просте страву. Це страва, що володіє дивно-неймовірною магічною силою, яка змушує насолоджуватися його кисло-солодким ароматом і смакувати кожну ложку. На кухні за приготуванням і пишеться кулінарна історія родини. Не знаю, як вашій, але моїй вже точно. Це як? Все просто. У спадок нам передаються не тільки коштовності, будинку, але і старі фотоальбоми з вже вицвілими фотографіями, книги, які любив читати прадідусь, серветки, пов'язані бабусиними руками і, звичайно ж, зошити з рецептами. Головне намагатися, як можна довше зберегти це все, адже поки живі такі прості, але такі дорогі серцю речі, живі і наші рідні. Мені у спадок дістався не тільки рецепт борщу, як першого страви, але і рецепт заготівлі борщу на зиму в банках.

Борщ на зиму

Будучи дитиною, спостерігала за тим, як мама шинкує овочі для неї. Потім, ставши дівчиною-підлітком, стала допомагати їй сама, однак не розуміла, навіщо потрібно заздалегідь робити заготовки для борщу, якщо буряк завжди є в підвалі, потрібно спуститися, взяти пару коренеплодів і зварити свіжий суп. Але на те вона і мама, щоб знати краще.

Через деякий час я сама стала мамою, а обов'язок хорошої господині не тільки мати повний холодильник продуктів, але і вміти з них приготувати ситне страву для всієї родини. А мої домашні, до слова сказати, не люблять ні один суп так, як люблять борщ. Та й сама я серед інших рівних віддам перевагу саме його. Буває, ну так хочеться борщу, а в засіках лежить лише одна буряк. Той же вінегрет або салат з часником і майонезом з неї можна приготувати, але для каструлі цього першого страви явно буде мало. Ось тоді на допомогу приходить баночка заготовки для борщу. Все, що залишається зробити, це поставити варитися бульйон з м'ясом на кісточці, очистити картоплину-іншу, вкинути в киплячу воду вміст склянки і поварити на середньому вогні 25-30 хвилин. Погодьтеся, все просто. Та й сама заготівля борщу на зиму робиться не набагато складніше, тому беремо винуватця «торжества» буряк, її кращу подругу моркву, спеції і починаємо чаклувати.

Борщ на зиму в банках

Рецепт борщу на зиму

рецепт заготівлі

Інгредієнти:

  • 3 кг буряків,
  • 1 кг моркви,
  • 1 кг ріпчастої цибулі,
  • 2 кг помідорів,
  • 250 г хорошого соняшникової олії без запаху,
  • 1 склянка цукру об'ємом 250 г
  • 50 г столового 9%-ого оцту,
  • 2 столові ложки солі.

Процес приготування:

Перш ніж почати займатися безпосередньо овочами, вимийте і поставте стерилізуватися баночки. Помітила, що якщо цю роботу зробити заздалегідь, а краще навіть з вечора, то якось швидше і простіше проходить сама заготівля. Стерилизую їх завжди тільки в духовці, ви вибирайте найбільш прийнятний для вас спосіб. Все, тара готова, кришки прокип'ятимо перед закруткою, зважуємо овочі. Беріть на 100-150 гр. більше, після очищення вийде потрібну нам кількість.

Коли буряк і моркву, очищені і вимиті, трьом і те, і інше на крупній тертці. Довгий час так і робила. Все кругом брудне, руки то бордові, то помаранчеві, іноді з пораненими пальцями, але після появи в господарстві кухонного комбайна, цей процес став легким і швидким. Тому якщо у вас він стоїть і припадає пилом, діставайте і користуйтеся.

Перекладаємо отриману буряково-морквяну масу у велику глибоку каструлю. У неї ж кидаємо дрібно порубаний лук. Не раджу його терти на тертці, втратиться вся принадність борщу шматочками.

Вимиті помідори прокручуємо через м'ясорубку і додаємо до овочів. При їх відсутності візьміть 1 л томатного соусу. Така заміна не зіпсує заготівлю, просто трохи змінить її смак, зробивши трохи м'якше.

Останніми додаємо сіль, цукор, вливаємо олію і оцет. Перемішуємо, ставимо на плиту на середній вогонь. Закипати заготівля буде довго. Після чого робимо вогонь мінімальним і тушкуємо вміст під кришкою 40 хвилин. Іноді я доготавливаю борщ в духовці, тобто, коли борщ закипів, переставляю в теплий духова шафа і парю овочі в ньому більше години, десь 1 годину і 20 хвилин.

Залишилося тільки заготовку для майбутнього запаморочливого борщу розкласти по банках і закатати. Нагадую, не забудьте перед цим прокип'ятити кришки.

Буду рада, якщо комусь стане в нагоді мій рецепт заготівлі борщу на зиму.

Заготівля борщу

Вдалих і смачних закаток!

Радимо прочитати

Борщ з маринованої буряків
Борщ з маринованої буряків
Всім привіт. Зараз літо, жарко, хочеться чогось освіжаючого. Ми починаємо ламати голову, щоб це приготувати? У нашій родині традиційно готують холодний борщ, і зараз я приготую для вас борщ з
Щавель на зиму в банках
Щавель на зиму в банках
Який же зелений борщ обійдеться без кисленького щавлю та іншої ароматною літньої зелені? Тому вкрай важливо в засіках мати зелений щавель в банках, завбачливо заготовлений у часи його достатку.
Борщ рецепт на кефірі
Борщ рецепт на кефірі
Холодні супи традиційно ми готуємо влітку. Воно й зрозуміло: спека, особливо їсти нічого не хочеться, рятують тільки холодні компоти, киселі, окрошка і ось такі холодні супи. Але що ж робити тим, хто
Огірки по-болгарськи на зиму
Огірки по-болгарськи на зиму
Огірки по-болгарськи мариновані по даному рецепту кисло-солодкі на смак і дуже хрусткі. Такі болгарські огірки на зиму зручно консервувати в літрових банках. Представлений рецепт огірків без
Борщ у горщику в духовці
Борщ у горщику в духовці
Борщ – це національне українське блюдо, яке давно вийшло за межі цієї держави. Де тільки його не готують! Причому у кожної господині він буде різним і по-особливому унікальним. Це пояснюється тим, що

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки