Щавель на зиму в банках
Який же зелений борщ обійдеться без кисленького щавлю та іншої ароматною літньої зелені? Тому вкрай важливо в засіках мати зелений щавель в банках, завбачливо заготовлений у часи його достатку. Консервований щавель можна поєднати з будь-якою іншою зеленню, наприклад, з кропом, петрушкою, або зі всіма разом. Зберігається така заготівля в холодильнику до наступного сезону або навіть довше. Як закрити щавель на зиму в домашніх умовах повідає цей покроковий фото рецепт.
Щавель на зиму в банках з сіллю без оцту
щавель на зиму в банках рецепт
Інгредієнти:
- 3 великих пучка щавлю,
- 1 великий пучок кропу,
- 1,5 ст. ложки солі.
Процес приготування:
Першим ділом зелень потрібно гарненько промити, а потім скинути зайву воду. Потім зелень потрібно обсушити рушником.

Тепер озброюємося гострим ножем і рубаємо зелень, але не дуже дрібно, інакше після пастеризації вийде каша. Шматочки повинні бути не менше 1 див.

Засипаємо щавель з кропом кухонною сіллю. Йодовану сіль використовувати не рекомендується.

Ретельно перемішуємо зелень з сіллю, вона повинна виділити сік. В цьому соку зелень зможе зберігатися дуже довгий час.

Банки для заготівлі досить добре вимити. Краще всього використовувати харчову соду, але ніяк не миючий засіб для посуду. Завантажуємо щавель з кропом в банки, притискаючи її ложкою. Так увійде ще більше сировини.

Беремо каструлю і кладемо на дно шматочок тканини. Ставимо туди банки з заготівлею, накриваємо їх кришками. Доливаємо води до «плічок» банок. Після закипання води пастеризуем зелень 10 хвилин, вона повинна з смарагдово-зеленої стати оливкового кольору.

Гарячі банки витягуємо з каструлі, притримуючи прихваткою, щоб не обпектися, закатуємо стерильними кришками. Опрокидываем і спостерігаємо, герметично чи закручені кришки.

Тепер при варінні зеленого борщу варто лише додати засмажку половину такої баночки, або навіть цілу, якщо кількість зелених щей не менше 4 л.

Заготівля щавлю на зиму від Юлії, рецепт і фото автора.