Хмиз рецепт з горілкою - рецепт хмизу хрусткого з горілкою

Один із старовинних рецептів наших бабусь Хмиз — солодкі спогади дитинства. Він готується дуже легко, і виходить хрустким і повітряним, просто тане у роті. Його люблять і з задоволенням їдять як дорослі, так і дітлахи.
Хмиз
Для приготування хмизу нам знадобляться продукти, які є у будь-якої господині, без всякої біганини по магазинах.
- 3 яєчних жовтки;
- 1 ст. ложка цукру;
- 2 ст. ложки горілки (можна коньяк);
- 1 ст. ложка сметани;
- 100 мл молока;
- 2 ½ склянки борошна;
- Масло соняшникова;
- Ванілін і цукрова пудра;
- Сіль.
Приготування хмизу
Відокремте жовтки від білків. Це треба робити обережно, щоб жовтки ні в якому разі не потрапили в білки, інакше білки дуже погано взобьются (з них ми з вами зробимо безе).
Покладіть в миску жовтки, додайте цукровий пісок, столову ложку сметани, трохи молока і щіпку солі. Влийте горілку або коньяк. Про ванілін не забудьте. Всипте борошно, попередньо просіяти через сито. Перемішайте все спочатку ложкою, а потім руками замісіть круте тісто так, щоб воно стало гладким і м'яким. Скачайте його в кулю, відріжте половину, а другу покладіть і накрийте мискою, щоб не подсыхало.
Розкачайте тісто дуже тонко і наріжте смужками довжиною 7-15 см і приблизно в 3 см шириною. На кожній смужці по краях зробіть косі надрізи у вигляді ялинки. А можна приготувати хмиз у вигляді трояндочок. Для цього виріжте з тіста кружечки різних діаметрів, покладіть їх один на інший, добре притисніть пальцем в серединці, а по краях кружечків гострим ножем зробіть 5-6 надрізів.
Налийте в глибоку каструлю олію, але з таким розрахунком, щоб наші вироби при смаженні могли повністю в нього зануритися. Масло треба загострити і тільки тоді класти в нього хмиз. Смужки тіста або трояндочки кладіть один від одного на невеликій відстані оскільки при смаженні вони збільшуються в об'ємі. Краще всього використовувати соняшникову олію без запаху.
Коли хмиз підрум'яниться, викладіть його шумівкою на паперовий рушник, для того щоб скло і вбралося зайве масло. Перекладіть на блюдо, а зверху гарненько посипте цукровою пудрою. Наше блюдо готове. Подавайте його до гарячого чаю або кави. Смачного!
Подивіться як Юля готує хмиз: