» » Хінкалі по-грузинськи - рецепт покроковий з фото (тісто для хінкалі на кефірі)

Хінкалі по-грузинськи - рецепт покроковий з фото (тісто для хінкалі на кефірі)


Хінкалі по грузинськи тісто для хінкалі на кефірі

складові

Для тесту:

  • борошно пшеничне - 500 г;
  • вода - 250 мл (або 150 мл води і 100 мл кефіру);
  • сіль - 0,5 чайн. ложки;

Для начинки:

  • м'ясний фарш - 600 г;
  • цибуля - 100 г;
  • зелень - 30 г;
  • вода - 100-150 мл;
  • сіль за смаком;
  • спеції.

Час приготування - близько 2 годин.

Вихід - 30 штук.

Напевно ви зустрічали в продажу заморожені напівфабрикати з м'ясною начинкою, схожі на мішечки. Це - хінкалі - традиційне грузинське блюдо. З нашої статті ви дізнаєтеся, як приготувати хінкалі в домашніх умовах. Покроковий рецепт з фото докладно розповість про те, як це зробити.

Тісто для хінкалі (рецепт класичний) готується лише з борошна з додаванням солі і води. Але ми радимо трохи відступити від цього варіанту і додати кефір. В результаті тісто виходить більш м'яким і еластичним. Деякі кулінари рекомендують додавати в тісто яйце. Ще одна варіація - яйце і соняшникову олію. Втім, ви можете спробувати і оцінити всі варіанти. Сподіваємося, що після того, як ви дізнаєтеся про те, як готувати хінкалі по-грузинськи, ви часто будете радувати своїх рідних цим смачним і ситним частуванням.

зміст

  1. Як приготувати грузинські хінкалі - рецепт покроковий з фото
  2. Чому хінкалі рвуться при варінні?
  3. Чому хінкалі НЕ соковиті?
  4. Чому хінкалі прилипають при приготуванні?
  5. Навіщо хінкалі обливати холодною водою?
  6. Чим відрізняються манти від хінкалі?
  7. Як варити хінкалі заморожені?
  8. Як варити хінкалі на пару?
  9. Як приготувати хінкалі в мікрохвильовці?
  10. Чому хінкалі їдять руками?
  11. Як приготувати грузинські хінкалі - рецепт покроковий з фото

Спочатку потрібно підготувати всі необхідні продукти. Для начинки краще всього підійде змішаний фарш - з яловичини і свинини або з яловичини і баранини. Можна також взяти 500 г яловичини (або телятини) і 100 г сала. Як вже говорилося вище, тісто можна робити на воді. Але якщо ви будете використовувати кефір, то можна брати його будь-якої жирності.

Бажано покласти в фарш багато зелені. Підійдуть кріп, петрушка або кінза. Важливим компонентом також є спеції. У фарш можна додати мелений чорний або червоний перець і приправу каррі.

Хінкалі по грузинськи тісто для хінкалі на кефірі: фото 1

Як приготувати хінкалі будинку? Спочатку треба замісити тісто. Для цього потрібно просіяти борошно, додати в неї сіль, і, зробивши невелике заглиблення, налити кип'ячену воду і кефір (або тільки воду). Рідина краще доливати поступово.

Хінкалі по грузинськи тісто для хінкалі на кефірі: фото 2

Замісити тісто і скачати його в кулю. Місити руками потрібно досить довго. При необхідності можна ще трохи підсипати борошна. У підсумку тісто перестане липнути до рук і стане пружним. Покласти тісто (разом з тарілкою) в поліетиленовий пакет і залишити його на 20-30 хвилин (при кімнатній температурі).

Хінкалі по грузинськи тісто для хінкалі на кефірі: фото 3

Поки тісто відпочиває, можна зайнятися підготовкою начинки. Для цього потрібно почистити і дуже дрібно покришити цибулю, ретельно вимити і подрібнити зелень. У фарш насипати сіль, спеції, підготовлені цибулю і зелень і все добре перемішати. Потім поступово долити воду. Фарш ні в якому разі не повинен бути сухим. Води потрібно доливати стільки, скільки він зможе в себе увібрати, але при цьому не розділитися окремо на рідину і м'ясну частину.

Хінкалі по грузинськи тісто для хінкалі на кефірі: фото 4

Полежавши тісто розділити на кілька частин. Кожну частину трохи розім'яти і розкачати на присипаної борошном поверхні в тонкий пласт товщиною близько 2 мм. Потім вирізати з нього кола діаметром 9-12 мм - майбутні хінкалі. Рецепт з фото демонструє, як це зробити.

Хінкалі по грузинськи тісто для хінкалі на кефірі: фото 5

Як варити хінкалі в каструлі? Перед початком ліплення потрібно поставити каструлю з водою на вогонь. Каструля повинна бути досить великою і широкою. Водою її треба наповнити так, щоб до верху залишалося 3-4 см. У воду потрібно додати приблизно 0,5 стіл. ложки солі.

На кожну корж треба покласти приблизно половину столової ложки фаршу (попередньо його потрібно перемішати, щоб маса стала однорідної консистенції). Для коржів більшого діаметру може знадобитися трохи більше фаршу.

Як ліпити хінкалі красиво? Для цього потрібно підняти край заготовки, закласти невелику складку і, рухаючись пальцями по колу, скласти на цю складку все тісто у вигляді гармошки. Вважається, що таких складочок повинно бути не менше 19. Взявшись за хвостик, підняти мішечок з начинкою, щоб краю добре зліпилися. Верх хвостика можна залишити, якщо він вийшов невеликий, а можна його відкрутити. Для цього однією рукою треба взятися за горловину мішечка, а інший - за хвостик і провернути його в ту ж сторону, в яку закладалися складки. Вийде акуратний "пеньок".

Хінкалі по грузинськи тісто для хінкалі на кефірі: фото 6

Скласти заготовки на дошку, присипану борошном. На той час, коли буде готова перша партія заготовок, вода вже повинна закипіти. Кожну заготовку потрібно покласти на шумовку і повільно занурити в киплячу воду. Відразу ж трохи підчепити їх знизу, щоб вони не прилипли до дна каструлі. Бажано це робити силіконової або дерев'яною лопаткою або шумівкою.

У каструлі хінкалі не повинно бути тісно, ​​тому за один раз потрібно варити не більше 5-6 штук (кількість залежить від розміру каструлі і самих заготовок). Потрібно також врахувати, що через досить рідкої начинки заготовки можна залишати надовго, інакше тісто промокне. Найкраще робити невеликі партії, які відразу ж опускати в окріп.

Скільки за часом варити хінкалі? Після того, як заготовки опустили в воду, вона знову повинна закипіти. Кришкою при цьому каструлі краще не накривати. Хвилин через 5-6 заготовки спливуть на поверхню. З цього моменту їх досить варити ще 5-7 хвилин (це залежить від розміру заготовок). Таким чином, загальний час варіння становить близько 10-15 хв. Готові хінкалі по одному витягнути шумівкою і трохи скропити розтопленим вершковим маслом або рафінованим соняшниковою олією. Це збереже їх від злипання.

Ще гарячі хінкалі треба посипати крупно меленим чорним перцем або зеленню і подавати на стіл. Хінкалі по грузинськи тісто для хінкалі на кефірі

Ось і готовий рецепт хінкалі по-грузинськи з м'ясом. Покроковий рецепт з фото, будемо сподіватися, спростить для вас процес їх приготування.

А тепер спробуємо відповісти на найбільш поширені питання, що стосуються приготування цієї страви.

Чому хінкалі рвуться при варінні?

Це може відбутися з кількох причин. По-перше, тісто було погано вимішати і мало часу "відпочивало" перед початком процесу ліплення. По-друге, заготовки занадто довго пролежали перед варінням і тісто промокло. По-третє, було занадто бурхливе кипіння води під час варіння або ж хінкалі випадково зачепили металевою шумівкою або ложкою під час перемішування в каструлі. Про те, як цього уникнути, детально розказано вище (хінкалі - рецепт покроковий з фото).

Чому хінкалі НЕ соковиті?

Причина цього в начинці. Вона повинна містити достатню кількість жиру. Тому для досягнення хорошого результату радять поєднувати яловичину або телятину з більш жирними видами м'яса - свининою чи бараниною. Друга важлива умова - наявність достатньої кількості води в м'ясному фарші. Саме при виконанні цих умов в мішечку з тіста утворюється смачний бульйон, який надає соковитість цієї страви.

Чому хінкалі прилипають при приготуванні?

Така ситуація може виникнути, якщо їх занадто швидко опустили в киплячу воду або відразу після опускання НЕ піддягли шумівкою і не перемішали. Цю процедуру бажано повторити ще хоча б раз під час варіння. Інша причина - занадто маленька каструля або ж за один раз в неї поклали занадто багато заготовок. В цьому випадку хінкалі можуть злипатися між собою.

Навіщо хінкалі обливати холодною водою?

Деякі господині рекомендують так робити відразу після вилучення зварених хінкалі з каструлі. Робиться це для того, щоб уникнути прилипання виробів один до одного. Ми ж радимо дотримуватися викладених вище рекомендацій, а також трохи змащувати їх маслом, як це описано для хінкалі, рецепт приготування з фото якого викладено на початку статті.

Чим відрізняються манти від хінкалі?

Таких відмінностей досить багато. По-перше, зовнішній вигляд (манти мають форму конверта з трьома або чотирма куточками, а хінкалі - форму мішечка). Друга відмінність - начинка, яка у мантів може бути більш різноманітною - м'ясною, овочевою або складатися з їх суміші, а хінкалі готують тільки з м'ясною начинкою. Третя відмінність - в технології приготування. Манти зазвичай готують на пару (в мантоварке, пароварці або звичайній каструлі з вміщеній в неї спеціальною підставкою для варіння на пару), а хінкалі відварюють у воді.

Так що ті, хто цікавляться, як правильно варити хінкалі - на пару або у воді, можуть бути точно впевнені, що справжні "грузинські пельмені" варять саме в воді.

Як варити хінкалі заморожені?

Якщо у вас немає часу самостійно готувати хінкалі будинку, можна купити в магазині вже готові напівфабрикати. Їх можна відварити в каструлі. Як це зробити, детально описано в рецепті хінкалі з м'ясом, покроковий рецепт з фото в домашніх умовах якого докладно описаний вище.

Скільки варити хінкалі заморожені після закипання води? На відміну від щойно зліплених, заморожені хінкалі потрібно варити трохи довше - 10 хв.

Як варити хінкалі на пару?

При бажанні, можна відварити хінкалі на пару, що допоможе уникнути проблеми злипання готових виробів. Це можна зробити в пароварці, мантоварке або в мультиварці, скориставшись спеціальним контейнером для варіння на пару.

Технологія приготування в усіх цих кухонних приладах однакова. У чашу наливається необхідну кількість води. Піддон або контейнер змащуються вершковим або соняшниковою олією. На нього укладаються хінкалі хвостиками вгору, на відстані не менше, ніж 1 см один від одного. В мультиварці вибирається програма "Пар". Час приготування становить 35 хв.

Перевага готування хінкалі на пару в тому, що не потрібно стежити за процесом приготування, а вироби гарантовано залишаться неушкодженими і соковитими всередині, тому що їх не потрібно перемішувати. Недолік полягає в тому, що на приготування страви знадобиться більше часу, ніж при варінні в каструлі.

Як приготувати хінкалі в мікрохвильовці?

Для цього знадобиться спеціальний посуд з кришкою (наприклад, скляна каструлька). У неї потрібно налити 0,5 л води, насипати сіль і поставити в мікрохвильовку. Встановити таймер на 3 хв при потужності 800 Вт і довести воду до кипіння. Потім опустити в воду хінкалі, накрити каструльку кришкою і варити їх 12-15 хв при потужності 800 Вт. Після цього обережно дістати готові хінкалі з води дерев'яною ложкою або шумівкою.

Чому хінкалі їдять руками?

Дійсно, справжні цінителі радять їсти хінкалі тільки руками. Це пов'язано з тим, що всередині мішечка укладений смачний м'ясний сік, який відразу ж виллється, якщо хінкалі проколоти виделкою. Тому спочатку мішечок потрібно надкусити збоку, тримаючи його за хвостик, і випити з нього сік. Хвостик, що залишився в руці, як правило, не їдять, а залишають на тарілці.

Тепер ви точно знаєте, як готувати хінкалі в домашніх умовах. Покроковий рецепт з фото наочно продемонстрував весь процес приготування. Сподіваємося також, що в статті ви знайдете відповіді на всі ваші запитання.

Бажаємо всім приємного апетиту!

Радимо прочитати

Коржі на кефірі
Коржі на кефірі
Вашій увазі представляю парочку рецептів кефірних лепешек.Простие коржі без начинки і сирні. Коржі на кефірі тонкі без дріжджів і начинки Елі коржі чудово замінюють хліб. Туди можна додавати різні
Пельмені з яловичини
Пельмені з яловичини
Домашні пельмені з яловичини можуть бути не тільки смачні, але і соковиті. Якщо немає часу для ручного ліплення, використайте швидкий варіант – пельменницю.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки