Баклажаннаяікра шматочками на зиму. Покроковий рецепт з фото
Особисто я просто обожнюю страви, які мають в своєму складі баклажани. Це і соте, і овочеве рагу з баклажанами, і домашня баклажанная ікра в тому числі. Навіть суп з баклажанами в моїх фаворитах. Сьогодні мова піде про приготування домашньої баклажанної ікри на зиму. Таке овочеве ласощі взимку дуже до речі. Баклажанну ікру можна використовувати як закуску, намазку на хліб, як соус до макаронів і круп. До м'яса дуже смачно. Загалом, домашня баклажанная ікра просто незамінна.
І, оскільки домашня ікра з баклажанів неймовірно смачна і затребувана, я із задоволенням поділюся найсмачнішим рецептом її приготування, який я особисто використовую і цілком успішно. З перерахованих інгредієнтів виходить 7 повних півлітрових баночок ікри і ще половина баночки на пробу, так би мовити. Найкраще для заготовки домашньої баклажанної ікри підійдуть саме півлітрові баночки, але якщо у вас велике сімейство і все люблять таку закуску, то є сенс закочувати баклажанну ікру в літрові банки. Тоді вийде 3 літрові банки і ще одна півлітрова.
Готується домашня баклажанная ікра не швидко і не сказати що просто. Доведеться трохи поклопотатися, але результат того вартий. Баклажаннаяікра виходить невеликими шматочками, де проглядається кожен інгредієнт. Це дуже апетитно і естетично. Але якщо ви хочете однорідну баклажанну ікру (як кабачкову), то просто в кінці приготування пройдіться по баклажанної ікрі занурювальним блендером. Він за дві хвилини перетворить шматочки в пюреобразную масу.
Час приготування: 150 хвилин
Кількість порцій - 3,5 лІнгредієнти на 3,5 літра ікри:
- 2 кг баклажанів
- 2 кг солодкого перцю
- 1,5 кг помідорів
- 0,6 кг моркви
- 0,4 кг цибулі
- 200 мл соняшникової олії
- 3,5 ст.л. солі
- 7 ст.л. цукру
- 5 ст.л. оцту 9%
Баклажаннаяікра шматочками на зиму. Покроковий рецепт з фото
Баклажани ретельно миємо й розкладаємо на деку. На один лист якраз вміщається 2 кг баклажанів. При бажанні на дно дека можна підстелити лист фольги.
Запікаємо баклажани для баклажанної ікри в духовці при температурі 180 градусів протягом 1,5 годин.
Злегка остиглі баклажани слід очистити від шкірки. Цей процес дуже швидкий.
Солодкий болгарський перець також моєму і викладаємо на деко. Запікаємо 1,5 години при температурі 180 градусів. Я запікала баклажани і перці одночасно. Приблизно на середині процесу запікання поміняла листи місцями (спочатку баклажани були внизу, потім я перемістила їх наверх).
Запечена солодкий перець після вилучення дека з духовки «здувається» буквально на очах. Це свідчить про повну готовність перцю.
Перець також очищаємо від шкірки, але ще і від насіння. Якщо невелика кількість насіння все ж потрапить в майбутню баклажанну ікру, то нічого страшного, це цілком допустимо.
Поки запікалися баклажани і перець для баклажанної ікри я зайнялася морквиною і цибулею. Чистимо овочі і моєму їх.
Перетираємо морквину з цибулею на блендері або пропускаємо через м'ясорубку з дрібними гратами.
Розігріваємо сковороду, додаємо на її поверхню 200 мл соняшникової олії і викладаємо моркву з цибулею. Обсмажуємо овочі до повної готовності протягом 10 хвилин на середньому вогні, часто заважаючи лопаткою.
Морквина з цибулею підготовлені до подальшого приготування, залишилося розібратися з помідорами.
Наповнюємо невелику каструльку водою і доводимо її до кипіння. По черзі опускаємо помідори в окріп на пару хвилин. Перш, ніж відправити помідор в окріп, робимо хрестоподібний надріз на його поверхні.
Після процедури купання помідорів в окропі знімаємо з них шкірку. Це робиться досить легко саме завдяки ошпарюванні.
Нарізаємо очищені помідори дрібними кубиками.
Очищені баклажани і перець також нарізаємо дрібними кубиками.
Змішуємо баклажани, перець і моркву з цибулею.
Додаємо помідори.
У мене вийшов досить великий обсяг овочів, тому я розподілила їх для зручності на дві каструлі.
Варимо баклажанну ікру на малому вогні протягом 45 хвилин з моменту закипання, після чого додаємо сіль і цукор і варимо ще 5 хвилин. В кінці додаємо оцет і все добре перемішуємо.
Ще киплячу домашню баклажанну ікру розкладаємо по стерильним півлітрових баночок і відразу ж закочує стерильними кришками.
Перевертаємо банки з баклажанної ікрою догори дном і залишаємо так до повного охолодження.
Готову домашню баклажанну ікру відправляємо в комору до зими. Приємного апетиту і до швидких зустрічей!