Баклажани в аджике на зиму
Найбільше мене привабило в цьому рецепті заготовки простота приготування. Баклажани в аджике на зиму потрібно готувати без стерилізації. А ще кружечки синеньких в аджике зовсім не смажені. Просто, але дуже смачно, як виявилося в підсумку.
Баклажани в аджике на зиму
Перед тим як потрапити на наші столи сині баклажани пройшли дуже довгий шлях. Розпочався він з Індії і пролягав через країни Азії. Хоча й інші країни теж хочуть присвоїти собі статус батьківщини баклажанів, але навіщо сперечатися з цього приводу, краще створювати нові рецепти з цього чудового овочу. Ось так і сьогодні я хотіла поділитися з вами своїм новим рецептом, може для когось це вже не новинка, але для мене аджика з баклажанами – знахідка! Ідеальне поєднання інгредієнтів, великі шматочки баклажанів, пікантність від гострого перцю, все в одній баночці. Прекрасна закуска або доповнення до будь-яких страв.
Для приготування пікантну закуску з баклажанів в аджике знадобляться
Інгредієнти:
- Баклажани – 2 кг
- Помідори (зрілі, соковиті і м'ясисті) – 1,5 кг,
- Морква – 0,5 кг,
- Цибуля ріпчаста – 1 кг
- Гострий перець – 1 стручок (середній),
- Часник – 50 грам,
- Сіль – 2 ст. ложки
- Томатна паста (за бажанням) 2 – 3 ст. ложки
- Цукровий пісок - 0,5 склянки
- Оцтова есенція (70%) – 1,5 ст. ложки,
- Рослинна олія (рафінована) – 1 склянку
- Чорний мелений перець за смаком.
Процес приготування:
Для початку підготуємо всі інгредієнти. Всі овочі промийте, часник і цибулю очистіть від лушпиння.
Часник пропустіть через чеснокодавку, а цибулю поріжте на 4 – 6 частин. Очищену моркву розріжте на кілька частин. Помідори для даної заготовки краще взяти грунтові, вони більш соковиті і м'ясисті, ніж магазинні. Томати промийте і розріжте на кілька частин.
Промиті баклажани наріжте невеликими брусочками довжиною 7 - 9 див.
Тепер треба пропустити через м'ясорубку підготовлені помідори. Потім перелити томатну масу в глибоку каструлю з товстими стінками, додайте рослинне масло і поставте на вогонь. Довести до кипіння. За бажанням можна додати пару столових ложок томатної пасти, так маса набуде більш насичений колір і аромат.
У киплячий томатний соус перекладіть баклажани і зменшіть вогонь до середнього. Перемішайте і варіть 10 хвилин.
Поки варяться баклажани треба пропустити через м'ясорубку моркву, цибулю і гострий перчик. Овочеву масу з моркви, гострого перцю, ріпчастої цибулі і часнику відправляємо в загальну каструлю, перемішуємо. Проварюємо ще 5 хвилин.
Тепер слід додати баклажани цукровий пісок, сіль і чорний мелений перець, перемішати і варити до м'якості баклажанів. На це піде близько 20 хвилин. В кінці додати оцет і знову довести аджику до кипіння масу.
Поки заготовка з баклажанів готується, стерилізуйте банки. Краще вибирати невеликі баночки не більше півлітра. Не забудьте про кришки, їх також слід промити і прокип'ятити, або залити окропом. Гарячий салат з баклажанів розкладіть по стерилізованим баночках, і відразу ж загорніть на зиму підготовленими кришками.
Обов'язково укутайте банки теплим пледом і залиште до повного охолодження. Ну, а потім відправляйте в прохолодне місце для подальшого зберігання.
Така проста, на перший погляд, заготівля внесе різноманітність у ваш зимовий раціон харчування і зробить його ще більш насиченим і ситним без всяких сумнівів! Вдалих вам заготовок і приємного апетиту!
За рецепт і покрокові фото приготування баклажанів з аджикою дякуємо Славяну.
Можливо, вам сподобається рецепт смажених баклажанів на зиму:
Як приготувати смажені баклажани -->>