Гострі баклажани на зиму в томаті
Гострі баклажани на зиму в томаті з цибулею – універсальна закуска, яка і за смаком хороша, і легка в приготуванні. Овочі не піддаються тривалій тепловій обробці, тому зберігаються цілими шматочками, цибулю приємно похрускує. Зручно, що це салат з баклажанів на зиму зовсім не вимагає стерилізації. А ще баклажани без масла! Заливаються тільки томатним соусом, тому особливо сподобаються любителям рахувати калорії.
Гострі баклажани на зиму з цибулею в томаті
Баклажани вже давно і надовго завоювали симпатії гурманів. Із-за вмісту корисних речовин його називають «ягодою довголіття», а завдяки смаковим якостям, баклажан з чистою совістю можна назвати царем овочів. В залежності від сорту, баклажани бувають різної форми і кольорів. Але нам звичніше довгасті плоди темно-фіолетового кольору сортів «Алмаз» і «Чорний красень».
Для приготування заготовок на зиму вибирайте молоді, тільки зібрані баклажани (але не зелені). Вони містять менше соланіну, чим більш зрілі, тому і не гірчать. Якщо ж в ступені зрілості «синеньких» ви маєте сумніви, тоді перед вживанням опустіть їх на кілька годин у солону воду – зайва гіркота зникне.
Інгредієнти:
- Баклажани – 1 кг
- Ріпчаста цибуля – 500 г
- Помідори – 800 г
- Чорний мелений перець – 1 ч. л.
- Пекучий перець – 1 шт.
- Сіль – 1,5 ст. л.
- Цукор – 4 ст. л.
- Оцет – 100 мл
Процес приготування:
насамперед з томатів приготуйте сік зручним для вас способом: овочі пропустіть через м'ясорубку або соковижималку, а можна скористатися заглибним блендером. Для консервації цілком згодиться сік разом з насінням.

В подрібнені помідори, додайте цукор, сіль, оцет, чорний і дрібно нарізаний гострий перець. Всі інгредієнти ретельно перемішайте, каструлю з вмістом накрийте кришкою, відправте на повільний вогонь. Томатну масу прокип'ятіть протягом 10 хвилин.

А поки займіться баклажанами. Плоди ретельно вимийте під проточною водою. Знімати шкірку не обов'язково. Кожен баклажан розрізати уздовж навпіл, потім упоперек на шматочки середнього розміру (2 – 2,5 см завтовшки). Часточки відправте в каструлю з томатом. Проваріть 5 хвилин.

Слідом за баклажанами в каструлю покладіть очищений і нарізаний тонкими півкільцями ріпчасту цибулю. Варіть овочі 15 хвилин з моменту закипання.

Чисті стерильні банки наповніть киплячій овочевий масою, закрийте прокип'яченими металевими кришками.

Банки з салатом з баклажанів накрийте теплим пледом і дайте настоятися неї менше доби. Після чого гострі баклажани на зиму приберіть на зберігання в темне, сухе місце.
