Борщ з вареним буряком
Існує безліч рецептів борщу, і кожен з них гарний по-своєму. Мені ж найсмачніше «червоний» борщ, тобто той, який готується на основі буряка і томата. Сьогодні мова піде про один з моїх фаворитів - про пісне борщі з вареним буряком.
Розумію, що пісним борщем здивувати складно. Але такий борщ має свої переваги. Наприклад, він готується в рази швидше «не пісні» борщу, а ще до нього завжди можна подати наявне м'ясо або сало, або навіть ковбасу. Зазвичай для класичного борщу використовують сирий буряк, на основі якої готують зажарку або заправку. І такий борщ, дійсно, виходить дуже смачним, ароматним і насиченим. Але якщо буряк попередньо відварити (цілком у шкірці), а тільки потім додати в борщ, то від цього блюдо набуває ще більш насичений колір, та й смак стає яскравішим.
А давайте я покажу вам свій досвід приготування пісного борщу з вареним буряком, і якщо рецепт вас зацікавить - обов'язково приготуйте такий же рубіновий борщик і собі :)
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій - 8Складові:
- 2 л води
- 1 цибулина
- 4-5 картоплини
- 1 середня морква
- 1 середньо-велика відварена буряк
- 1 болгарський перець
- 2 ст.л. томатної пасти
- 150 г капусти
- 20 мл соняшникової олії
- 1 ст.л. цукру (без гірки)
- 1 ст.л. оцту 9%
- лавровий лист
- сіль
- перець
- зелень для заправки
Борщ з вареним буряком, покроковий рецепт з фото
Кількість інгредієнтів розраховане на 2 л води. Тому наповнюємо каструлю 2-ма літрами води і ставимо на вогонь. У закипаючу воду кладемо цілу неочищену цибулину, яку необхідно ретельно помити, лавровий лист і картоплю. Часто при приготуванні борщу я закладаю в воду (або бульйон) цілі картоплини (звичайно, очищені). Така картопля в кінці кінців розварюється і дуже апетитно виглядає в готовому борщі.
{ad1}Отже, каструля з водою і першою порцією інгредієнтів потихеньку кипить на невеликому вогні, а ми тим часом переходимо до наступних компонентів.
Буряк у мене середньо-велика, можна навіть взяти досить велику (нею борщ не зіпсуєш). Причому, вона була заздалегідь відварена до повної готовності. Очищаємо буряк.
Велику моркву чистимо і натираємо на «бурякової» тертці. Також в рецепті цього пісного борщу присутній болгарський перець для багатшого смаку і аромату. У мене заморожений перець, що анітрохи не впливає на смак підсумкового страви. Перець нарізаємо довільно.
Розігріваємо сковороду з невеликою кількістю соняшникової олії (приблизно 20 мл) і злегка обсмажуємо моркву і перець протягом 2-3 хвилин на середньому вогні.
Потім додаємо до отриманої зажарки натерту на крупній тертці буряк, а до неї столову ложку 9% оцту.
Слідом за оцтом додаємо в сковороду столову ложку цукру (без гірки) і 2 столові ложки томатної пасти. Продовжуємо обсмажувати овочі ще хвилини три, після чого вимикаємо вогонь.
Тонко шаткуємо приблизно 150 г білокачанної капусти.
loading ...
Додаємо капусту в киплячу воду. Картопля до цього моменту повинна бути вже готова.
Слідом за капустою додаємо в борщ заправку. Нещільно накривши каструлю кришкою продовжуємо варити борщ з вареним буряком до повної готовності капусти (інші інгредієнти вже готові). Вогонь при цьому менше середнього.
В кінці залишається додати в борщ солі, орієнтуючись на ваш смак, поперчити і заправити його свіжою зеленню. Подейкують, що борщ стає ще смачніше якщо дати йому постояти хвилин 15 під щільно закритою кришкою після приготування.
Ну що ж, ось і кінець рецепта. Мій пісний борщ з вареним буряком абсолютно готовий, він ароматний і смачний, так і вабить не нудитися і швидше приступити до трапези :) А вам, мої читачі, бажаю приємного апетиту і гарного настрою, до швидких зустрічей!