Млинці на кефірі з окропом "ажурні". Покроковий рецепт з фото
У моїй кулінарній скарбничці вже є парочка базових рецептів млинців, але сьогодні я поповню цей список ще одним чудовим рецептом. Млинці на кефірі з окропом заінтригували мене буквально відразу, як тільки я про них дізналася. Сам факт такого поєднання - кефіру і крутого окропу - здивував мене і змусив придивитися до рецептом уважніше. А оскільки в моїй родині млинці люблять, я вирішила приготувати їх в якості десерту.
У процесі приготування млинців на кефірі з окропом я дуже здивувалася кількості піни, що утворилася в процесі збивання яєць з окропом. Я зафіксувала це на фото, ціла миска піни. Оскільки в тесті присутній кефір, та ще й сода, то цілком природно, що млинці на кефірі з окропом виходять ажурними, тобто пронизані мініатюрними дірочками. Це виглядає дуже апетитно.
Взагалі млинці на кефірі з окропом трохи відрізняються від звичайних, приготованих на молоці. Вони виходять набагато ніжніше і м'якше і більше підходять для подачі в якості десерту з різними солодкими доповненнями у вигляді варений і джемів. Але і для загортання начинки вони теж годяться.
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій - 20-25 шт.Складові:
- 4 яйця
- 2 склянки кефіру
- 2 склянки окропу
- 3 ст.л. цукру
- 0,5 ч.л. солі
- 1 ч.л. соди
- 4 ст.л. соняшникової олії
- 2 склянки борошна з гіркою
Млинці на кефірі з окропом, покроковий рецепт з фото
Беремо зручну для приготування рідкого тіста ємність. Я зазвичай використовую для цього великий салатник або миску. Каструля також відмінно підійде для замішування тіста на млинці. Забиваємо в миску чотири яйця.
Міксером або вручну збиваємо яйця до отримання однорідної текстури і легкої піни на поверхні маси.
Ставимо чайник на вогонь. Нам знадобиться дві склянки крутого окропу. Як тільки чайник закипів - тонкою цівкою вливаємо окріп в яєчну масу, при цьому продовжуємо процес збивання. Дивно, але яйця не згортаються при цьому.
Коли станете вводити в яйця окріп, то помітите, що при збиванні яєчна маса почне рясно пінитися. І якщо посуд для млинцевого тесту буде не достатньо місткою, то піна може навіть «втекти».
Додаємо в поки ще не тісто дві склянки кефіру будь-якої жирності. Злегка перемішати масу віночком.
Чотири столові ложки соняшникової олії без запаху зроблять майбутні млинці на кефірі з окропом дуже ніжними і еластичними.
Також додаємо в млинцеве тісто три столові ложки цукру і половину чайної ложки солі. Перемішуємо.
Вводимо в млинцеве тісто дві склянки борошна, причому кожен з невеликою гіркою. Також знадобиться сода, неповна чайна ложка.
Акуратно втручаємося борошно в тісто і перевіряємо його на наявність борошняних грудочок (їх бути не повинно).
Беремо сковороду і ретельно миємо її з содою і сіллю. Нам необхідно абсолютно знежирити її поверхня. Після чого розігріваємо її не менше 2-х хвилин і змащуємо поверхню сковороди невеликою кількістю соняшникової олії. Найкраще змащувати за допомогою кулінарного пензлика. Польщі соняшникову олію не знадобиться.
За допомогою ополоника набираємо порцію млинцевого тесту на кефірі з окропом і виливаємо його в центр сковороди. Потім круговими рухами сковороди, злегка нахиляючи її в сторони, даємо тесту розтектися по всьому дну. Обсмажуємо млинець 1-1,5 хвилини з одного боку, після чого, підчепивши ножем з округлим краєм або спеціальної борошна лопаткою, акуратно перевертаємо млинець на другу сторону і обсмажуємо його ще 0,5 хвилини. Вогонь при цьому менше середнього, але і не найменший.
Млинці на кефірі з окропом виходять більш ніжні, ніж приготовані на молоці або воді, тому вимагають більшої вправності і уваги при перевертанні.
Готові млинці на кефірі з окропом складаємо один на одного або красиво звертаємо їх і подаємо зі сметаною, варенням, медом або різними паштетами.
Приємного апетиту і до нових зустрічей!