Огірки мариновані солодкі в літрових банках, покроковий рецепт з фото
Консервація огірків на зиму - це обов'язковий і абсолютно особливий атрибут будь-якого літа. Сім'ї, захоплені консервацією, зазвичай закочують досить багато огірків і це виправдано. Взимку такі консервовані огірки гарні з будь-яким гарніром (особливо з картоплею), а ще протягом усього року з консервованих огірків готується олів'є, вінегрет і інші зимові салати. Навіть квашена капуста смачніше, якщо до неї під час подачі підрізати маринований огірочок.
Солодкі мариновані огірки - особливе ласощі. Їх смак знайомий кожному. Саме такі мариновані огірочки продаються в наших магазинах. Маринад для таких маринованих огірочків має дуже збалансований смак, в якому превалюють солодкість і помірна гострота. Саме такі солодкі мариновані огірки гарні до м'яса і з гарнірами, що мають нейтральний смак.
Якщо ви ще жодного разу не консервували огірки, то обов'язково повинні знати, що це заняття з категорії «простіше простого». Тут все просто і зрозуміло, ніяких складнощів, ніяких екзотичних складових. У інгредієнтах поряд з огірками, сіллю, цукром і оцтом ще вказані листя хрону, листя смородини і кропові парасольки. Присутність цих інгредієнтів в баночках дозволяє огіркам насититися їх ароматами і смаками, придбати пікантність. Рекомендую все ж використовувати ці інгредієнти, хоча вони і не є обов'язковими. Якщо у вас все ж немає можливості дістати листя хрону, листя смородини (можна також використовувати вишневе листя) і кропові парасольки, то все це можна замінити на шматочки свіжої моркви, ріпчасту цибулю, лавровий лист, свіжий кріп.
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій - 2 лСкладові:
- 1 кг огірків (не крупніше)
- 2 ст. л. солі
- 5 ст. л. цукру
- 2 ст. л. оцту 9%
- чорний перець горошком - 4 шт.
- зубці часнику - 4 шт.
- листя хрону - 2 шт.
- листя смородини - 6 шт.
- кропові парасольки - 2 шт.
Огірки мариновані солодкі в літрових банках, рецепт з фото
Отже, у мене рівно 1 кг невеликих свіжих огірочків. Їх слід ретельно помити від піску і землі.
{ad1}
Дві літрові банки моєму содою і стерилізуємо будь-яким зручним вам способом. Зазвичай стерилізують банки на пару над каструлею з киплячою водою і спеціальною кришкою з насадкою для банок. Час такий стерилізації на одну банку - 5 хвилин. Також можна стерилізувати банки в розігрітій до 100 градусів духовці протягом 10 хвилин, в мікрохвильовій печі (в банки набираємо трохи води і відправляємо в мікрохвильовку на 5 хвилин, потужність максимальна). Кришки кип'ятимо у воді протягом 5 хвилин.
Банки готові. Тепер моєму листя хрону, листя смородини, кропові парасольки. Чистимо 4 зубчики часнику. Також моєму 4 горошини чорного перцю. Розкладаємо ці інгредієнти порівну в дві банки.
Щільно утрамбовуємо листя і спеції.
Тепер прийшла черга огірочків. Перший шар огірків закладаємо в банку вертикально, щільно притискаючи один до одного. Найпростіше це зробити так: кладемо літрову банку на бік і починаємо наповнювати її огірками. Після того, як перший шар огірків щільно покладений в банку, доповідаємо другий шар, вже горизонтальний. Верхній шар повинен доходити до горлечка барки.
Кип'ятимо воду в чайнику і заливаємо окропом огірки, наповнюючи банки до верху. Прикриваємо банки стерильними кришками і залишаємо на 10 хвилин.
Потім зливаємо воду з банок в каструлю. Це основа майбутнього маринаду. Найпростіше для зливу води використовувати спеціальну кришку з дірочками.
У каструлю до злитої воді додаємо ще половину склянки кип'яченої води і доводимо майбутній маринад до кипіння. Після чого додаємо в воду 2 столові ложки солі (без гірки), 5 столових ложок цукру (без гірки) і 2 столові ложки оцту 9%. Розчиняємо сіль і цукор у воді, чекаємо активного кипіння маринаду і заливаємо його в банки з огірками. Відразу ж закочує банки стерильними кришками і перевертаємо догори дном. Укутуємо банки ковдрою або рушником і залишаємо в такому вигляді до повного охолодження.
Через добу або навіть раніше огірки в банках поміняють колір на більш жовтий. Це означає, що маринад робить свою справу і зовсім скоро можна буде зняти з солодких маринованих огірочків першу пробу. Всім гарного настрою і успішних кулінарних подвигів!