Тушкована свинина з підливою, рецепт з фото крок за кроком
Рецепт найніжнішої тушкованою свинини з підливою мені пощастило отримати від мами. Саме вона вчила мене готувати цю страву в ті часи, коли я, будучи заміжньою якихось пару-трійку тижнів, була знайома з кулінарією тільки теоретично. Шматочки свинини виходять настільки м'якими, що просто ламаються при дотику до них вилки. А смак підливи здатний прикрасити будь-який гарнір, починаючи від картопляного пюре і закінчуючи будь-кашею або макаронами. Дуже смачно і практично, скажу я вам :)
Тушкована свинина з підливою виручає мене дуже часто. Справа в тому, що таке блюдо зручно приготувати в якості доповнення до будь-яких гарнірів і розраховувати, що на найближчі два-три дня обід практично готовий. Залишиться тільки чергувати гарніри, доповнюючи їх ароматною підливою і ніжними шматочками тушкованою свинини. Ця страва відмінно зберігається в холодильнику під щільно закритою кришкою до чотирьох днів.
Час приготування: 120 хвилин
Кількість порцій - 4Складові:
- 500 г свинини (не жирна)
- 50 мл соняшникової олії
- 1 велика цибулина
- 1 лавровий лист
- 0,5 столової ложки солі (або трохи більше)
- 0,5 чайної ложки меленого чорного перцю
- вода
Тушкована свинина з підливою. Рецепт з фото
В принципі, для рецепта тушкованою свинини з підливою підійде м'ясо з абсолютно будь-якій частині свинячий тушки, але я віддаю перевагу готувати з нежирних шматків свинини. Знаю, що деякі навпаки, люблять, коли трапляються шматочки жирку на м'ясі і навіть спеціально вишукують такі жирні шматочки в жаровні. Так ось, свинину, якщо необхідно, розморожуємо, ретельно миємо, по можливості обрізаємо з шматка м'яса плівки і нарізаємо кубиками розміром з дрібний волоський горіх.
Далі беремо жаровню (у мене скляна) або будь-яку іншу ємність, придатну для гасіння. Гарненько її розігріваємо і додаємо 50 мл соняшникової олії. Потім закладаємо в жаровню м'ясо і, час від часу помішуючи його, обсмажуємо до повного випаровування м'ясного соку. На цю процедуру у вас піде приблизно 6-8 хвилин часу. Вогонь середній.
На цьому етапі приготування тушкованою свинини з підливою нам слід додати в жаровню до м'яса цибулю. Наріжте велику очищену цибулину тим способом, який вам краще - пір'ям або невеликими кубиками. Я любою відчувати смак і аромат цибулі в м'ясних стравах, але не люблю його при цьому споглядати. Тому я вибрала для себе такий спосіб подрібнення цибулі: я тру його на дрібній тертці. При цьому з цибулини виходить сік і кашка. Мене це цілком влаштовує. Така цибульна кашка непомітно розійдеться по всьому блюду, не залишивши від цибулі і сліду. Все що залишиться від цибулі - смак і аромат.
Велика частина рідини википіла і свинина початку чітко підрум'янюватися. Саме цей момент важливо не пропустити. На даному етапі приготування тушкованою свинини з підливою шматочки м'яса набувають свій остаточний колір і апетитний зовнішній вигляд. Чи не доведете цей процес до потрібної кондиції - тушкована свинина буде блідою і на вигляд просто вареної. Якщо пересмажиться - теж не дуже добре, м'ясо пересушиться і буде жорстким.
Отже, ось моя свинина, вона доведена до потрібної кондиції. При цьому чим ближче до моменту - тим частіше м'ясо слід перемішувати.
Ми дійшли до стадії додавання в блюдо води. Її потрібно рівно стільки, щоб свинина була повністю нею покрита. Також додамо в жаровню лавровий лист. Зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо жаровню кришкою і тушкуємо свинину. Періодично перевіряємо рівень води в жаровні. Як тільки половина її википить - додаємо до колишнього рівня.
Через 1,5 години з моменту додавання першої порції води тушкована свинина з підливою буде готова. Але не поспішаємо вимикати вогонь. Залишилося додати в блюдо сіль і перець. Солі орієнтовно знадобиться половина столової ложки або трохи більше, орієнтуйтеся на свій смак. Також і з меленим чорним перцем. Половина чайної ложки - в самий раз. Даємо тушкованою свинині ще 5-7 хвилин покипіти на слабкому вогні. Після цього тушкована свинина з підливою готова.
Ніжна тушкована свинина відправляється в тарілки до картопляного пюре. І не забуваємо щедро полити гарнір підливою. Смачного!