Суп харчо класичний
Суп харчо - прекрасний варіант для холодної пори року. Погодьтеся, що це особливо актуально для нашої країни. Ось чому дане блюдо особливо полюбилося російським господарочкам. І в кожній родині є свої секрети щодо його приготування. Ми вирішили зібрати для вас найцікавіші варіанти, серед яких ви обов'язково знайдете той, який підійде саме вам.
Якщо звернутися до історії, то стане зрозуміло, що суп харчо - це блюдо національної грузинської кухні. Воно прийшло в нашу кухню, завдяки поселенцям з цієї країни. Вперше в нашій країні дане блюдо було представлено в Кремлі, де завоювало величезну популярність. Але Сталін не припала до смаку баранина, і тоді кухарям надійшла пропозиція змінити рецептуру страви. Саме з тих пір суп харчо стали подавати з яловичиною.
Нам достеменно не відомо, чи правдива історія появи в нашій країні цієї страви. Адже до сих пір знаходяться люди, які стверджують, що це всього лише чутки. Вірити їм чи ні вирішувати вам, але ось в те, що суп харчо - ароматне і цікаве блюдо, радимо вам повірити. А краще перевірити на практиці, приготувавши блюдо по одному з наших рецептів.
Зазвичай господині використовують при приготуванні супу-харчо просту каструлю. Однак для отримання класичної варіації страви найкраще використовувати глибокий казанок. Саме тоді блюдо вийде потрібної консистенції.
Як приготувати суп харчо класичний - 15 різновидів
- Старовинний рецепт супу харчо
- Суп-харчо цікавий рецепт від Палича
- Смачне харчо з копченої свинини
- Суп харчо з рисом і горіхами
- Суп-харчо з фрикадельками - оригінальний варіант полюбилася класики
- Суп «Харчо» з куркою і рисом
- Суп-харчо з солоними огірочками
- Суп «Харчо» з баранини
- Кращий варіант супу-харчо з рисом і картоплею
- Рецепт супу «Харчо по-мегрельських»
- Сучасний спосіб приготування - суп-харчо в мультиварці
- Сімейний рецепт супу Харчо
- Смачний суп-харчо з куркою і шафраном
- Чудо грузинської кухні - суп-харчо
- Суп харчо з макаронами
Старовинний рецепт супу харчо
Не дивлячись на те, що сучасна кухня зазнала значних змін, є категорія рецептів, рецептуру яких краще залишити незмінною. Йдеться про старовинної категорії страв. Одним з таких рецептів є суп харчо, який варили ще в далекі часи в Грузії.
Його приготування перенесе вас в минуле цієї великої країни. Думаємо кожної господині, буде цікаво приготувати споконвічно грузинський варіант цієї страви для своїх близьких людей.
Складові:
- Яловичина жирна (найкраще вибирати грудинку або реберця) - 500гр
- Холодна вода -2л
- Ріпчасту цибулю - 1 велика головка
- Волоські горіхи -1,5 склянки
- Зливи кислі - 0,5 склянки
- Кукурудзяне борошно - 1ст.л.
- Хмелі-сунелі - 1ч.л.
- Стручковий перець - 1шт
- Часник - 5зубчіков
- Кінза - 1пучок
- Лавровий лист - 2лісточка
- Чорний перець - за смаком
- Петрушка - 1пучок
- Сіль.
приготування:
Для початку нарізаємо яловичину на порційні шматки. Потім обмиваємо їх і викладаємо в трилітрову каструлю і заливаємо холодною водою. Ставимо на вогонь і готуємо до напівготовності. Не забуваємо зняти пінку під час закипання. Додаємо петрушку і кінзу в каструлю, туди ж кидаємо лавровий лист. Варимо наш бульйон протягом двох годин.
Професійні кухарі радять пов'язувати гілочки петрушки і кінзи, перед тим як додавати їх в бульйон. Таким чином, ви зможете легко дістати їх після приготування супу.
Знімаємо жир з бульйону і виливаємо його на сковороду. Далі на ньому ми смажимо нарізану цибулю.
У той час поки наш бульйон вариться, нам потрібно зайнятися сливами і горіховою заправкою для нашого блюда. Для початку протираємо м'якоть плодів до однорідної маси, найкраще скористатися блендером. Перед цим слід зняти зі слив шкірку і видалити кісточки. Горіхи слід перемолоти, також як і стручковий перець і часник. Можна знову скористатися блендером або ж застосувати для цих цілей качалку. Далі ми перетираємо горіхи з перцем і часником, додаємо в суміш кукурудзяну муку, трохи бульйону і м'якоть слив. Ретельно перемішуємо нашу заправку, солимо її.
Як тільки наш бульйон звариться, відразу додаємо в каструлю тушковану цибулю і горіхово-сливову суміш.
Суп зі свіжими плодами слив повинен прокипіти 10-12 хвилин. Після цього додаємо в наше блюдо приправи (хмелі-сунелі і перець горошком) і залишаємо на повільному вогні ще на 10 хвилин. Дістаємо гілочки кінзи і петрушки з нашого супу.
Готовий суп залишаємо із закритою кришкою постояти протягом 15 хвилин.
Рекомендується перед подачею посипати страву дрібно нарізаною кінзою.
Суп-харчо цікавий рецепт від Палича
Цей варіант зігріваючого супу підготував для вас глава сімейства - Палич. Він простий у приготуванні, і обов'язково сподобається вам і вашим родичам.
Складові:
- Реберця (яловичі або свинячі) - 500 гр
- Крупа перлова - 0,5 ст
- Картопля - 2шт
- Помідори - 2шт
- Кетчуп гострий - за смаком
- Лук - 2шт
- Часник - 2зубчіка
- Болгарський перець - 1шт
- морква 2шт
- Чернослів- 15шт
- Каррі - 0,5ч.л.
- Червоний пекучий перчик - 1шт
- Чорний перець горошком
- сіль
- Лавровий лист
приготування:
Для початку слід замочити крупу на кілька годин.
М'ясо нарізаємо на невеликі шматочки і обсмажуємо їх в олії, до золотистої скоринки.
Опускаємо підсмажене м'ясо в гарячу воду. Потім додаємо вогонь, а після закипання не забуваємо зняти піну. Ми залишаємо варити м'ясо по часу не менше години.
Через 15 хвилин варіння нашого бульйону, додаємо сіль. Закриваємо кришкою і залишаємо варитися.
Поки у нас вариться бульйон, ми робимо обжарку з цибулі та моркви. Морква трьом на крупній тертці, цибулю нарізаємо квадратиками. Після того як овочі придбають золотистий колір, додаємо до них нарізаний брусочками болгарський перець.
Після чого в нашу обсмажування додаємо помідори, нарізані четвертинками. Закриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні.
Досвідчені кухарі радять перед додаванням томатів в супи та інші страви зняти з них шкірку. Для цього зробіть у плодоніжки хрестик ножем і опустіть в гарячу воду на кілька секунд. Після чого без зайвих зусиль знімаємо шкірку з помідорів.
За 40 хвилин до готовності м'яса, висипаємо в каструлю замочену перловку. Накриваємо кришкою і залишаємо варитися до готовності крупи.
Через 15 хвилин додаємо картоплю, нарізану брусочками.
Після чого додаємо до наших тушівшемся овочам чорнослив. А також лавровий лист, запашний і пекучий перець, карі. Додаємо трохи кип'яченої води і ретельно перемішати. Після чого вливаємо пекучий кетчуп і ще раз перемішуємо. Закриваємо кришкою і тушкуємо хвилин 10.
За 10 хвилин до готовності супу додаємо нашу обсмажування. Даємо супу прокипіти.
Наливаємо суп в улюблену тарілку, засипаємо рясно зеленню і насолоджуємося смаком.
Всім смачного!
Для більш наочного варіанти рецепта, перегляньте наступне відео:
Смачне харчо з копченої свинини
Злегка підкопчені реберця свинини дуже смачні і здавалася б, що може бути смачніше. Напевно, тільки суп-харчо з копченими реберцями. Давайте розглянемо даний рецепт докладніше.
Складові:
- Свинина - 600гр
- Перець мелений - 1ч.л.
- Помідори - 4 шт.
- Рис - 100гр.
- Картопля - 3шт.
- Лук - 2шт.
- Вода - 2 л.
- Часник - 1шт.
- Олія - 30гр.
- Зелень і сіль - за смаком
приготування:
В першу чергу необхідно промити і обсушити наше м'ясо. Свинину, нарізану дрібними кубиками, варто викласти в каструлю і залити водою. Нарізаємо дрібними кубиками і викладаємо в каструлю, після чого заливаємо холодною водою. Зазвичай вистачає 2,5 літрів. Після закипання, бульйон слід варити протягом години.
Далі нарізаємо цибулю, а також подрібнюємо часник. Відправляємо все на розпечену сковороду, обсмажуємо. Після появи золотистого відтінку додаємо в бульйон.
Картопля слід почистити, а потім нарізати невеликими кубиками. Після чого додаємо в бульйон.
Засипаємо рис, відразу після картоплі. Ми залишаємо варитися 20-15 хвилин.
Помідори чистимо від шкірки. Для цього просто зробіть надрізи і залийте їх окропом. Через 15 секунд дістаньте і легко видаліть шкірку з томатів. Далі наріжте їх дуже дрібно або надішліть в блендер.
У сковороду з маслом додаємо помідори. Потрібно потомить їх приблизно 5-7 хвилин.
Викладаємо томати в каструлю, додаємо сіль, приправи, спеції.
Перемішуємо наш суп і залишаємо варитися ще на 5 хвилин.
Далі прибираємо з вогню і даємо постояти 30 хвилин, накривши кришкою.
Зелень варто дрібно нарізати, після чого посипаємо їй наш суп.
Суп харчо з рисом і горіхами
Відмінний варіант вегетаріанського страви підготувала для вас домогосподарка Олена. Те, що ви не їсте м'ясо, не повинно впливати на різноманітність вашого раціону. Саме тому існує альтернативний варіант смачного супу харчо спеціально для вегетаріанців.
Складові:
- Волоські горіхи - 50гр
- Помідори - 3шт
- Цибуля ріпчаста - 1шт
- Часник - 2зубчіка
- Гострий червоний перець - невеликий шматочок 2-3см
- Рис - 100гр
- Рослинна олія
- Коріандр - 0,5ч.л.
- Вода - 1л
- Сіль за смаком
- Кінза або петрушка - для сервірування
приготування:
Дрібно нарізаємо цибулю.
Дрібно рубаємо горіхи ножем, або використовуємо блендер.
Дрібно нарізаємо часник і гострий червоний перчик.
Нагріваємо в сковорідці олію і викладаємо в нього цибулю. Обсмажуємо 1 хвилину.
Додаємо до цибулі горіхи, часник і гострий перець. Обсмажуємо ще кілька хвилин на сильному вогні.
Помідори нарізаємо і поміщаємо в блендер. Подрібнюємо до стану пюре.
Викладаємо обсмажені горіхи з цибулею в каструлю з киплячою водою. Туди ж висипаємо рис. Додаємо сіль і коріандр. Закриваємо кришкою і варимо 5 хвилин.
В цей час тушкуємо помідорні масу на сковороді протягом п'яти хвилин.
Додаємо помідори в каструлю. Перемішуємо. Варимо все разом протягом 5-10 хвилин.
Суп харчо для вегетаріанців готовий.
Смачного!
Наочний варіант даного рецепта можна подивитися у відео:
Суп-харчо з фрикадельками - оригінальний варіант полюбилася класики
Традиційно харчо готувалося тільки з яловичини, на яловичому бульйоні з додаванням соусу Ткемалі. Однак сучасна кухня більш різноманітно. Ось чому ми пропонуємо вам рецепт класичного супу, але тільки з фрикадельками замість звичного шматка м'яса. Можна було піти ще далі і приготувати їх зі свинини або індички, але вирішили залишити смак традиційного блюда. Ось чому ми готуємо суп харчо з фрикадельками з яловичини. Отже, приступимо.
Складові:
- М'ясо яловичини - 300гр.
- Рис не пропарений - 3ст.л.
- Томатна паста (ткемалі) - 3ст.л.
- Морква - 1 коренеплід
- Лук - 2шт.
- Волоські горіхи - 60гр.
- Масло - за смаком
- Петрушка або кінза
- Хмелі-сунелі - за смаком
- Чорний перець - 1ч.л.
- Сіль за смаком
приготування:
Для початку слід промити наше м'ясо і просушити його паперовим рушником. Після цього ми пропускаємо нашу яловичину через м'ясорубку. Очищену цибулину також пропускаємо через м'ясорубку і змішуємо з м'ясом. Далі додаємо в фарш чорний перець і сіль. Формуємо фрикадельки і поки відкладаємо їх в сторону.
Ставимо на вогонь каструлю з 3 літрами води, після її закипання додаємо рис. Варимо на невеликому вогні, після закипання.
Нарізаємо на маленькі кубики другу цибулину і обсмажуємо її на рослинній олії до золотистого відтінку. Далі трьом на тертці моркву і додаємо її в сковороду. Робимо обсмажування протягом 8 хвилин.
Коли рис проваритися 15 хвилин, додаємо в каструлю фрикадельки.
Далі додаємо нашу обсмажування.
Такими етапами нам необхідно подрібнити горіхи за допомогою блендера або звичайною качалки.
Додаємо в наш суп ткемалі і горіхи. Далі пробуємо рис на готовність.
Коли рис буде практично готовий, додаємо спеції, а також дрібно нарізану зелень.
Знявши з вогню, даємо супу настоятися протягом 20 хвилин.
Суп харчо слід подавати зі сметаною.
Суп «Харчо» з куркою і рисом
Існує багато варіацій цієї страви. Сьогодні ми хочемо представити вам варіант з куркою і рисом.
{ad1}Складові:
- Курка - 1 кг
- Вода - 3 л.
- Рис - 100гр.
- Кінза - пучок
- Лук - 3шт.
- часник -4зубчіка
- Морква - 1корнеплод
- Корінь петрушки - 1шт.
- Томатна паста - 1ст.л.
- Помідори -5шт.
- Волоські горіхи - 60гр.
- Ткемалі - 2ст
- Картопля - 2шт.
- Лавровий лист
- Сіль за смаком
- Мелений перець - за смаком
- Запашний перець -6горошін
- Коріандр мелений -2 ч.л.
- Хмелі-сунелі -3 ч.л.
- Чабер - за смаком
- Паприка - 1ст.л.
приготування:
Для початку слід нарізати курку великими шматочками, які ми поміщаємо в каструлю з холодною водою. Далі ставимо її на вогонь, після закипання знімаємо пінку і залишаємо варитися.
Зазвичай для приготування смачного супу з куркою майстри своєї справи радять після закипання виливати так званий «перший бульйон». Потім знову залити курку холодною водою і довести до кипіння. І вже на даному бульйоні варити суп.
Надріжте хрест-навхрест головку очищеного цибулі. Моркву наріжте великими шматочками.
Наступний етап - підготовка зелені. Для початку відокремлюємо стебла від листя. Нижню частину ми відправимо в бульйон, а верхню залишимо для сервірування.
Після того, як піна на поверхні нашого бульйону перестане утворюватися, відправляємо в каструлю стебла кінзи, цибулю і моркву. Далі додаємо до них лавровий лист, чорний, а також запашний перець.
Після повторного закипання бульйону, зменшуємо вогонь і варимо його до 60 хвилин.
Витягуємо стебла зелені, курку та овочі після того, як наш бульйон буде готовий.
Проціджуємо наш бульйон і знову прокип'ятити його. Далі додаємо картоплю. Його необхідно попередньо нарізати на кубики.
Коли картопля прокипить 5 хвилин, прийшла пора додавати рис. Ми залишаємо наш суп варитися ще на 20 хвилин.
Приступаємо до приготування обсмажування для нашого харчо. Дрібні кубики цибулі відправляємо його на сковороду з розігрітим маслом.
М'ясо необхідно відокремити від кістки і нарізати на невеликі шматочки.
Помідори, очищені від шкірки дрібно нарізаємо і змішуємо з томатною пастою.
Як тільки цибуля набуде золотистого відтінку, додаємо до нього куряче м'ясо. Після чого додаємо в сковороду спеції і помідори з томатною пастою. Розбавляємо суміш парою ложок бульйону, преемешіваем і залишаємо гаситися протягом 10-12 хвилин.
Коли рис практично зваритися, слід викласти в каструлю нашу обсмажування. Все ретельно перемішати.
Після закипання слід додати горіхи, а також сіль і перець. Додаємо ткемалі.
Вимкнувши вогонь, додаємо дрібно нарізаний часник. Змішавши, пробуємо вийшов суп-харчо.
Розливаємо по тарілках наше блюдо, зверху прикрашаємо його нарізаною зеленню і подаємо до столу.
Подивіться відео з приготуванням харчо з даного рецептом:
Суп-харчо з солоними огірочками
Напевно ви багато раз готували класичний варіант супу харчо. Щоб якось урізноманітнити страви вашого щоденного меню, ми пропонуємо вам альтернативу цій смачному блюду. Не секрет, що часом один інгредієнт може до невпізнанності змінити смак страви. Саме так і відбувається із застосуванням солоних огірків в приготуванні харчо. Але про все по порядку.
Складові:
- Яловичина на кістці - 800гр
- Рис - 0,5 склянки
- Морква - 1шт
- Помідор - 1крупний
- Лук - 1головка
- Солоні домашні огірочки - 2шт
- Часник - 4зубчіка
- Волоські горіхи - 80гр
- Зелень - 3пучка
- Ткемалі - 2ст
- Хмелі-сунелі, сіль, перець - за смаком
приготування:
В першу чергу нам необхідно відварити м'ясо. Його слід готувати до готовності, в середньому 1,5-2 години, в залежності від виду. Також не забуваємо знімати утворилася пінку.
Після години варіння додаємо в каструлю половинку цибулини.
Коли м'ясо звариться дістаньте його і покладіть в воду промитий рис, залишивши на 5-10 хвилин.
Поки наш рис готуватися слід обсмажити цибулю, нарізану тонкими півкільцями.
Коли цибуля стане золотистим, додаємо до нього натерту морквину і смажимо до м'якості на середньому вогні.
Нашу заправку разом з маслом додаємо в каструлю. Варимо ще 10 хвилин.
Поки наші компоненти супу варяться, потрібно дрібно нарізати огірочки і помідор. Обсмажуємо овочі приблизно 10-15 хвилин.
Наступним етапом потрібно нарізати м'ясо, яке можна обсмажити на сковороді для отримання більш яскравого смаку страви.
Обсмажуючи м'ясо, додайте помідори з огірками в наш суп. Подрібнюємо горіхи і додаємо їх до огірочками.
Виливаємо суміш зі сковороди в каструлю і проварюємо ще 5 хвилин.
Зелень подрібнюємо і висипаємо в суп.
Вимикаємо вогонь, каструлю накриваємо кришкою і даємо настоятися 15-25 хвилин.
Розливаємо вийшов харчо по тарілках і насолоджуємося його смаком.
Суп «Харчо» з баранини
Суп-харчо - це густий суп, для якого використовують зазвичай яловичину. Але існує і інші варіанти. Один з них ми вирішили запропонувати вам для вашого домашнього меню.
Складові:
- Баранина - 500гр
- Рис - 100гр
- Соус Ткемалі - 70гр
- Солодкий перець - 1шт
- Морква - 1шт
- Лук - 2головкі
- Волоські горіхи - 100гр
- Томатна паста - 60гр
- Кінза - 1пучок
- Червоний мелений перець - 1ч.л.
- Хмелі-сунелі, сіль - за смаком
приготування:
В першу чергу варто зрізати з м'яса жир, прожилки, а також видалити всі пленочки. Баранину нарізаємо на шматки, після чого викладаємо в каструлю. Вливаємо туди два літри води і ставимо на вогонь. Як тільки вода закипить, слід зняти пінку. Зменшивши вогонь, варимо наше м'ясо протягом години.
Далі приступаємо до приготування овочевої заправки. Спочатку чистимо цибулю, потім режим його на невеликі кубики. Очищену моркву трьом на крупній тертці. Перець слід вимити, видалити насіння з плодоніжкою і дрібно нарізати.
У сковороді слід витопити баранячий жир, зрізаний з м'яса. Далі виймаємо шкварки і викладаємо цибулю з морквою. Постійно помішуючи довести до золотистого кольору. Далі додаємо в сковороду підготовлений перець і томатну пасту. Перемішуємо всю масу, після чого вливаємо соус Ткемалі. Знову все змішуємо і знімаємо з вогню.
Очищаємо волоські горіхи і за допомогою качалки подрібнюємо в дрібну крихту.
М'ясо дістаємо з каструлі і проціджуємо бульйон через дрібне сито. Після чого м'ясо знову повертаємо в каструлю з бульйоном і додаємо рис.
Через 10 хвилин всипаємо в наш суп сіль і мелений червоний перець. Додаємо також хмелі-сунелі і викладаємо волоські горіхи.
Відразу після горіхів, додаємо в каструлю овочеву заправку. Перемішати і проварити ще протягом 5 хвилин.
У цей час слід вимити і дрібно нарізати зелень кінзи. Додаємо її в каструлю.
Наш неймовірно смачний, ситний і ароматний суп готовий. Приємного вам апетиту.
Відео-інструкцію даного рецепта ви можете подивитися тут:
Кращий варіант супу-харчо з рисом і картоплею
Даний варіант класичного супу особливо сподобається тим, хто віддає перевагу більш насичені і ситні перші страви. Насолоджуйтесь.
Складові:
- Яловичина, свинина або телятина - 500гр
- Рис не пропарений - 4ст.л.
- Картопля великий - 2шт
- Оливкова олія для смаження
- Томати без шкірки - 3шт
- Лук - 2шт
- Часник - 1зубчік
- лаврові листочки
- Хмелі-сунелі - 1ч.л.
- Сіль, перець - за смаком
- Зелень - 2пучка
- Сушений базилік - 1ч.л.
приготування:
В першу чергу варто нарізати м'ясо середніми кубиками. Важливо видалити всі прожилки. Далі ми викладаємо м'ясо в каструлю і заливаємо його водою. Довівши бульйон до кипіння, прибираємо пінку з поверхні і залишаємо варитися на 2 години.
Далі слід замочити рис в чистій холодній воді на 30 хвилин. У цей час ми нарізаємо картоплю на дрібні кубики.
Подрібнену цибулю і часник обсмажуємо їх до золотистого кольору.
Помідори без шкірки нарізаємо на дрібні кубики і додаємо до підсмаженої цибулі з часником рівно половину від усієї маси.
Коли м'ясо «дійде» додаємо до нього рис і картопля, а також половину томатної маси. Після повторного закипання супу, додайте до нього хмелі-сунелі і сушений базилік.
Через пару хвилин додайте в каструлю нашу обсмажування. Після чого добре все перемішуємо і залишаємо варитися на 10 хвилин.
Подрібнюємо зелень.
Далі ми знімаємо наш суп з вогню. Зелень висипаємо в каструлю, після чого залишаємо настоятися протягом 15 хвилин.
Розливаємо суп по тарілках і пригощаємо близьких нам людей.
Рецепт супу «Харчо по-мегрельських»
Фірмовий рецепт супу-харчо від шеф-кухаря ресторану готельного комплексу «Кристал». Харчо по-мегрельських - це гостре, насичене блюдо, яке зігріє вас в зимовий день.
Складові:
- М'ясо баранини - 1,5 кг
- Кип'ячена вода - 1л
- Цибуля ріпчаста - 2головкі
- Масло вершкове - 400гр
- Томатна паста - 80гр
- Помідори - 2шт
- Волоські горіхи - 100гр
- Кукурудзяне борошно - 2ч.л.
- Часник - 3зубчіка
- Хмелі-сунелі - за смаком
- Червоний мелений перець - за смаком
- Кінза - за смаком
приготування:
Нарізаємо м'ясо на порційні шматочки.
Нарізаємо цибулю дрібними кубиками. Розтоплюємо вершкове масло в казанку і викладаємо цибулю. Додаємо до нього м'ясо і залишаємо гаситися на повільному вогні протягом 20 хвилин. Висипаємо приправи: хмелі-сунелі, червоний мелений перець і відразу ж додаємо томатну пасту.
Подрібнюємо блендером очищені помідори і додаємо їх через 10 хвилин в казанок. Тушкуємо протягом 20 хвилин.
Подрібнюємо часник і додаємо до нашого харчо.
Пропускаємо ядра волоських горіхів через м'ясорубку або подрібнюємо їх у блендері. Додаємо їх до нашого м'яса.
Вливаємо літр кип'яченої води. Ми залишаємо гаситися.
Для приготування супу харчо по-мегрельських можна використовувати просту воду, проте багато грузинські кухарі радять додавати м'ясний бульйон. В цьому випадку блюдо виходить наваристий і ароматні.
Розводимо кукурудзяну муку з невеликою кількістю кип'яченої води. Отриману суміш вливаємо в наш казанок.
Дрібно нарізаємо зелень і додаємо в наш суп. Перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо настоятися протягом 10 хвилин.
Мегрельське харчо готове, приємного апетиту.
Подивитися наочний рецепт цієї страви ви можете тут:
Сучасний спосіб приготування - суп-харчо в мультиварці
Багато господині вважають за краще використовувати мультиварки на кухні, оскільки в них все готувати простіше і швидше. Але чи можливо в них приготувати смачний наваристий суп харчо? Звичайно ж можна. Дотримуйтесь нашим рецептом, і у вас все вийде.
Складові:
- М'ясо яловичина - 500гр
- Рис - 1 склянка
- Лук - 1шт
- Часник - 2зубчіка
- Томатна паста - 2ст
- Волоські горіхи - 50гр
- Сіль за смаком
- Зелень кінзи - за смаком
- Спеції - за смаком
приготування:
Наріжте м'ясо на порційні шматки і викладіть в блюдо мультиварки. Залийте 2 літрами води і поставте на режим гасіння.
В цей час підготуйте на плиті обсмажування. Наріжте дрібно цибулю і часник і обсмажте на невеликій кількості олії. Після чого додайте до них томатну пасту, волоські горіхи і сіль. Все перемішайте і прожарьте протягом 5 хвилин.
Додаємо обсмажування в наш бульйон і залишаємо гаситися ще на годину.
В цей час промиваємо рис і додаємо його в наш суп, за 30 хвилин до готовності. Після засипання крупи слід додати ще один стакан холодної води.
Коли суп майже готовий засипаємо все прянощі і перемішуємо.
Готовий суп розливаємо по тарілках і прикрашаємо дрібно нарізаною кінзою.
Сімейний рецепт супу Харчо
У кожної сім'ї є свої традиційні рецепти. Сьогодні одним з них з нами поділитися прекрасна домогосподарка і мама двох дітей Ольга. Ми з вами дізнаємося секрети її фірмового супу-харчо і зможемо повторити його на практиці.
Складові:
- Курячий насичений бульйон - 2 л
- Відварна куряча грудка - 1шт
- Рис - 250гр
- Лук - 1шт
- Помідори - 2шт
- Волоські горіхи - 50гр
- Хмелі-сунелі - 1ч.л.
- Коріандр - 1ч.л.
- Суха аджика - 1ч.л.
- Часник - 1головка
- Зелень петрушки - 1пучок
- Сіль, перець - за смаком
- Лавровий лист
приготування:
Насамперед слід зняти з помідор шкірку. Для цього робимо надрізи хрест-навхрест і опускаємо томати в каструлю, після чого заливаємо їх окропом. Через кілька хвилин дістаємо і легко прибираємо шкірку з помідорів. Дрібно нарізаємо наші очищені томати.
Нарізаємо дрібно цибулю для нашої заправки. Наливаємо рослинне масло на сковороду і викладаємо наш цибулю. Обсмажуємо його, поки він не стане золотистим. Додаємо помідори. Обсмажуємо протягом декількох хвилин.
У цей час нарізаємо нашу курячу грудку на смужки і відправляємо їх в киплячий бульйон. Також додаємо туди лавровий лист.
Далі засипаємо в бульйон нешліфований рис, він найкращим чином підходить для цієї страви.
Не забуваємо час від часу помішувати помідори з цибулею.
Далі за допомогою ножа подрібнюємо подрібнені горіхи, а також всі наші спеції. Перемішуємо і смажимо ще пару хвилин.
Додаємо нашу заправку в бульйон і варимо все разом ще 5 хвилин.
Подрібнюємо часник. За дві хвилини до готовності супу відправляємо його в каструлю.
Суп готовий, вимикаємо плиту, накриваємо кришкою і даємо трохи настоятися.
Дрібно нарізаємо зелень. І порційно посипаємо нею кожну тарілку з супом.
Приємного апетиту, вам і вашим близьким!
Подивитися технологію приготування цього корисного супчика, можна в відео:
Смачний суп-харчо з куркою і шафраном
Сьогодні ми розглянули безліч цікавих варіантів даного зігріваючого супу. Однак, особливо слід виділити варіант з використанням курки і шафрану. Як же приготувати це ароматне блюдо? Щоб дізнатися це читайте далі опис рецепта, дотримуйтесь рекомендацій і насолоджуйтеся отриманим варіантом.
Складові:
- Порубана тушка курки - 1шт
- Лук - 1,2шт
- Борошно - 2ст
- Волоські горіхи - 100гр
- Ткемалі - 2ст
- Часник - 4зубчіка
- Хмелі-сунелі - 1ч.л.
- Кінза або петрушка - 1пучок
- Мелена гвоздика і шафран - на смак
приготування:
Для початку знімаємо шкіру і плівки з усіх частин тушки. Потім рубаємо курку на порційні шматки, кладемо в каструлю і заливаємо 2,5 л води. Варимо, прибираючи пінку, приблизно 40 хвилин.
Поки вариться бульйон, ми дрібно нарізаємо цибулю і часник. Потім обсмажуємо їх на сковороді з борошном. Далі додаємо всі наші приправи.
Після цього подрібнюємо наші горішки і обсмажуємо їх на окремій сухій сковороді. Додаємо обсмажені ядра в загальну обсмажування.
Як тільки курка буде готова, засипаємо наше обсмажування в каструлю. Перемішуємо і варимо ще протягом 7-10 хвилин.
Далі додаємо до нашого супу Ткемалі і варимо ще 6-7 хвилин. Після чого вимикаємо вогонь, накриваємо каструлю кришкою і даємо супу настоятися хвилин 20.
Дрібно нарізаємо зелень кінзи, посипаємо нею готову страву.
Ось і все, наш суп-харчо готовий, насолоджуйтеся його смаком і ароматом.
Чудо грузинської кухні - суп-харчо
Даний рецепт нам повідала справжня грузинська домогосподарка. Секрети її національної страви ми вирішили розповісти Вам. Тепер ви зможете зробити гастрономічне подорож прямо на своїй кухні.
Складові:
- Баранина на кістки - 1кг
- Холодна вода - 2л
- Ріпчасту цибулю - 3шт
- Морква - 2шт
- Помідори - 4 шт
- Томатна паста - 1ст.л.
- Рис - 200гр
- Вершкове масло - 200гр
- Часник - 2 зубчики
- Хмелі-сунелі - 1ч.л.
- Аджика - 1ч.л.
- Насіння кінзи - 1ч.л.
- Лавровий лист - 3шт
- Запашний перець горошком - за смаком
- Петрушка - 1пучок
приготування:
Для бульйону нам необхідно в глибоку каструлю викласти м'ясо на кісточці, четвертинки цибулі, морква і запашний перець з лавровим листом. Заливаємо все 2 літрами холодної води і відправляємо варитися на повільному вогні протягом години.
Розтоплюємо на сковороді вершкове масло і обсмажуємо на ньому дрібно нарізану цибулю.
Дрібно нарізаємо помідори і змішуємо їх з томатною пастою.
Обсмажуємо на сухій сковороді насіння кінзи, після чого подрібнюємо їх в ступці.
Коли бульйон готовий, дістаємо і викидаємо овочі. Дістаємо м'ясо, відокремлюємо від кістки і дрібно нарізаємо.
Засипаємо рис в бульйон. Ми залишаємо готуватися протягом 20 хвилин.
Додаємо томатно-помідорні масу і дрібно нарізане м'ясо до цибулі. Засипаємо наші спеції і насіння кінзи, перемішуємо і обсмажуємо протягом 5 хвилин.
Додаємо заправку до бульйону і перемішуємо. Вимикаємо плиту, накриваємо кришкою і залишаємо настоятися.
Наливаємо суп, прикрашаємо його зеленню петрушки і насолоджуємося смаком прекрасного супу-харчо.
Демонстрація даного рецепта знаходиться тут:
Суп харчо з макаронами
Спочатку суп-харчо готувався з яловичини або баранини і овочів. Використовувати в його приготуванні макарони стали зовсім недавно. Давайте розглянемо даний рецепт детальніше.
Складові:
- Яловичина - 500гр
- Вода - 2,5 л
- Томати - 2шт
- Волоські горіхи - 70гр
- Цибуля ріпчаста - 1головка
- Часник - 2зубчіка
- Макарони - 150гр
- Перець чорний і червоний, базилік, хмелі-сунелі, сіль - за смаком
- Оливкова олія - для обсмажування
приготування:
Режим м'ясо на шматки і викладаємо в глибоку каструлю. Заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь готуватися. При закипанні прибираємо утворилася пінку.
Цибулю і часник дрібно нарізаємо і обсмажуємо до золотистого кольору.
Горіхи слід порубати ножем і додати до цибулі.
За 10 хвилин до готовності м'яса висипаємо в каструлю цибулю з горіхами, макарони і приправи. Також додаємо дрібно нарізані томати без шкіри. Перемішуємо і залишаємо проваритися.
Після того, як суп буде готовий, залиште його настоятися.
Через 20 хвилин слід розлити суп по тарілках і насолоджуватися його смаком.