Суп том-ям
Суп том ям дуже незвичайний за своїм складом інгредієнтів. Він ґрунтується на курячому бульйоні, проте туди можуть входити як м'ясо, так і риба і морська мешканці (креветки, морепродукти та ін.)
Незважаючи на те, що основа даного виду супів однакова, варіацій його безліч, так як в Лаосі і Таїланді "том-ям" - це загальна назва гарячих кисло-гострих супів. Для того, щоб їх розрізняти, в кінці назви додається вид м'яса ( "том-ям-кунг" - суп з креветками; "том-ям-кай" - суп з куркою; "том-ям-паа" - суп з рибою) .
Даний суп не варто робити на тиждень вперед, його готують перед подачею і з'їдають відразу ж. Якщо він буде довго стояти - його смакові якості загубляться.
Звичайно ж, найкраще їсти даний суп на його батьківщині, однак, якщо в Таїланд вибратися можливості немає - нехай сам Таїланд прийде до вас на кухню.
Як приготувати суп том-ям - 15 різновидів
- Том-ям-кунг-мапхрао-нам-кхон (з креветками на кокосовому молоці)
- Том-ям-кунг (з креветками)
- Том-ям
- Том-ям-кунг (з креветками)
- Том-ям-ка-му (зі свининою)
- Том ям з кальмарами і креветками
- "Московський" том ям
- Том ям (веганські варіант)
- Том-ям по-Дубайський
- Том ям з куркою
- Том-ям з червоною рибою
- Тайський рецепт том-ям
- Європейський том-ям
- Веганські том-ям
- Зелений том-ям
Том-ям-кунг-мапхрао-нам-кхон (з креветками на кокосовому молоці)
Цей варіант супу найпопулярніший, а отже, якщо він так любимо багатьма, найсмачніший.
Складові:
- Курячий бульйон - 130 мл.
- Кокосове молоко - 100 мл
- Стебло лемонграсса - 10 гр.
- Корінь галангал - 10 гр.
- Лист лайма - 3-4 шт.
- Паста тому ям - 1/2 ч.л.
- Рибний соус - 1 ч.л.
- Печериця - 1-2 шт.
- Тигрові креветки - 3 шт.
- Лист кінзи - 4-5 шт. (для прикрас)
- Сіль за смаком
приготування:
Доводимо бульйон до кипіння. У цей час нарізаємо кубиками корінь галангал і стебло лемонграсу. Кидаємо їх у бульйон і варимо ще хвилин 3-4. Нарізаємо гриби і рубаємо листя лайма. Додаємо їх також в бульйон разом з будь-яким рибним соусом і варимо ще 3 хвилини. Потім додаємо очищені креветки, пасту тому ям і кокосове молоко. Варимо ще 3 хвилини і суп готовий.
Корінь галанга можна використовувати як свіжий, так і сушений. Якщо ви не можете знайти ні те, ні інше, його можна замінити коренем імбиру.
Том-ям-кунг (з креветками)
Суп том-ям, який підійде для любителів екзотики, але в той же час для тих, хто не любить гостру їжу.
Складові:
- Креветки - 30-40 шт.
- Корінь імбиру - 50 гр.
- Печериці - 8 шт.
- Часник - 8 зуб.
- Вершки або молоко - 150 гр.
- Помідори - 2 шт.
- Лимон - 1 шт.
- Зелена цибуля - 4-5 пера
- Кінза - 1-3 пучка
- Бульйонні кубики - 2 шт.
- Вода - 2 літри
приготування:
Очищаємо креветки. Помідори і гриби нарізаємо скибочками, зелень дрібно рубаємо, корінь імбиру і часник ріжемо тонкими пластинками. Воду доводимо до кипіння. Після того, як вона закипить, додаємо імбир, помідори, бульйонні кубики і варимо 5 хв.
Додаємо гриби і варимо ще 5 хвилин не перемішуючи, просто злегка опускаємо в воду. Через 5 хвилин додаємо креветки, часник і вершки. Варимо ще 3 хвилини, додаємо зелень і заправляємо лимонним соком.
Том-ям
Дуже швидкий і простий рецепт.
Незвичайні спеції для даного супу можна знайти в магазині індійських спецій.
Складові:
- Курка - 1 кг.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Селера - 1 стебло
- Морква - 1 шт.
- Печериці - 300 гр.
- Помідори черрі - 300 гр.
- Морепродукти - 500 гр.
- Лемонграс - 2 стебла
- Листя лайма - 8 шт.
- Галангал - 1 маленький корінь
- Чилі-перець - 2 шт.
- Паста для Том Яма - 2 ст.л.
- Молоко кокосове - 400 мл.
- Лайм - 1 шт.
- Рибний соус (або устричний) - 4 ст.л.
- Сіль за смаком
- Кінза, часточки чилі-перцю, лайм - для прикраси
приготування:
2 літри води доводимо до кипіння, кладемо туди курку, цибулю, селеру і моркву. Варимо приблизно 1,5 години знімаючи піну, щоб бульйон був прозорий.
Поки вариться бульйон чистимо морепродукти і ріжемо їх крупно. Печериці ріжемо на 6 частин, помідори ріжемо навпіл, корінь галангала ріжемо тонкими кільцями, лемонграсс ріжемо на 3 частини, перець чилі обробляв, на тонкі часточки.
Для того, щоб суп був не таким гострим, у перцю чилі слід прибрати все насіння.
З бульйону дістаємо все непотрібне, доводимо до слабкого кипіння і додаємо туди гриби, лемонграсс, листя лайма, галангал, перець і пасту для том-ям.
Варимо 5 хвилин, а потім додаємо морепродукти, помідори і сік лайма. Через 5 хвилин додаємо кокосове молоко. При подачі можна прикрасити.
Том-ям-кунг (з креветками)
Ще один варіант тайського супу з креветками. Той випадок, коли швидко не означає неякісно.
Складові:
- Молоко кокосове - 200 гр.
- Листя лайма - 1 гр.
- Лемонграс - 15 гр.
- Корінь галангала - 15 гр.
- Лайм - 1 шт.
- Паста для том-ям - 20 гр.
- Бульйон курячий - 400 гр.
- Креветки тигрові - 6 шт.
- Печериці - 100 гр.
- Крачай - 10 гр.
- Кінза - 3 гр.
- Перець чилі міні - 2 м
- Соус рибний - 25 гр.
приготування:
Доводимо бульйон до кипіння. Ріжемо тонкими часточками корінь галангала, крачай, лемонграсс і листя лайма і додаємо в киплячий бульйон. Варимо 3-4 хвилини, а потім прибираємо з бульйону все, що в ньому варилося.
Ріжемо часточками гриби і кидаємо їх в бульйон, а так само пасту для том-ям і варимо ще 2 хвилини. Потім додаємо рибний соус, кокосове молоко, цедру з 1/2 лайма і сік і часточки лайма і доводимо до кипіння. Додаємо порізані крупно креветки і перець, варимо ще 1 хвилину.
Том-ям-ка-му (зі свининою)
Дуже простий, легкий і швидкий рецепт.
Складові:
- Паста «Том ям» - 2 ч.л.
- Морква - 1 шт.
- Вода - 500 мл.
- Червоний болгарський перець - 1 шт.
- Печериці - 150 гр.
- Рисова локшина - 300 гр.
- Свинина - 150 гр.
- Рибний соус - 1/4 ч. Ложка
- Сік половини лайма
приготування:
Додаємо в каструлю пасту для том-ям і воду і доводимо до кипіння. У цей час нарізаємо моркву і перець соломкою, а свинину на тонкі часточки. Додаємо в каструлю і варимо 5 хвилин.
Гриби ріжемо скибочками і додаємо в суп разом з локшиною, готуємо 5 хв. Додаємо рибний соус і сік лайма, все перемішуємо і знімаємо з вогню.
Том ям з кальмарами і креветками
Екзотичний суп з морепродуктами і овочами.
Складові:
- Курячий бульйон - 1 л.
- Кокосове молоко - 500 мл.
- Лемонграс - 4 стебла
- Імбир - 3-4 часточки
- Лайм - 1 шт.
- Листя лайма - 3-4 шт.
- Лук шалот - 5-6 шт.
- Перець чилі - 2-3 шт.
- Рибний соус - 2-3 ст.л.
- Паста чилі - 1 ст.л.
- Печериці - 300 гр.
- Креветки - 400 гр.
- Кальмари - 500 гр.
- Помідори черрі - 200 гр.
приготування:
{ad1}Очищаємо і ріжемо креветки і кальмар. Ріжемо скибочками імбир і лемонграсс. Лук шалот ріжемо кільцями, листя лайма рвемо руками.
Листя лайма легко замінюються на цедру лайма.
У бульйон опускаємо перець чилі і порізані овочі. Гриби ріжемо крупно, помідори на 2 частини.
Через 10 хвилин кипіння бульйону додаємо рибний соус і пасту чилі. Варимо пару хвилин і додаємо гриби, кокосове молоко і варимо хвилини 2-3. Потім в суп додаємо морепродукти, варимо ще хвилини 2-3 і додаємо сік лайма і помідори.
"Московський" том ям
Некласичний рецепт тайського страви, придуманий шеф-кухарем Д. Шуршаковим. У його склад входить незвичайний інгредієнт - буряк.
Складові:
- Тигрові креветки - 6 шт.
- Кальмар - 160 гр.
- Помідори черрі - 6 шт.
- Буряк - 160 гр.
- Квітки базиліка - 4 шт.
- Рибний бульйон - 1 л.
- Сік лимона - 1 ст.л.
- Томатна паста - 1 ст.л.
- Лист лайма - 1-2 шт.
- Стебла лимонника - 30 гр.
- Часник - 1 зуб.
- Гостра карі-паста - 15 гр.
- Ріпчасту цибулю - 150 гр.
- Кокосове молоко - 400 мл.
приготування:
Доводимо бульйон до кипіння і додаємо в нього карі-пасту, томатну пасту, цибулю і часник (дрібно порубані). Після 10 хвилин, додаємо кокосове молоко, лимонник, листя лайма і сік лимона. Знімаємо з вогню і охолоджуємо.
Поки бульйон остигає, чистимо і ріжемо кальмар і креветки, помідори черрі ріжемо на 2 частини, дрібно шаткуємо буряк. Все додаємо в бульйон і варимо до готовності хвилин 5.
Том ям (веганські варіант)
Простий рецепт, який може приготувати кожен з тих інгредієнтів, які завжди під рукою.
Складові:
- Гриби глива / печериці - 250 гр.
- Ріпчасту цибулю - 100 гр.
- Помідори черрі - 200 гр.
- Кінза - 15 гр.
- Кокосове молоко - 100 мл.
- Соєвий соус - 10 мл.
- Рослинна олія - 50 мл.
- Спеції: лемонграсс, мелений імбир, листя лайма, сушений часник, сушений перець чилі
приготування:
Нарізаємо цибулю дрібно. Нагріваємо масло, додаємо цибулю і сушені спеції, обсмажуємо злегка помішуючи.
У воду додаємо гриби і доводимо до кипіння, додаємо лук зі спеціями і листя лайма.
Поки готується бульйон, помідори ріжемо на 2 частини. Відправляємо їх в каструлю і вливаємо кокосове молоко. Через хвилини 3, додаємо соєвий соус.
Том-ям по-Дубайський
Даний рецепт не містить в собі м'яса, він заснований на морепродуктах і овочевому бульйоні.
Складові:
- Овочевий бульйон - 2 л.
- Креветки - 300 гр.
- Національний оператор мобільного - 200 гр.
- Кальмар - 2 тушки
- Кокосове молоко - 0,4 л.
- Паста чилі - 2 ст.л.
- Лайм - 1 шт.
приготування:
Ставимо на вогонь варитися овочевий бульйон. Поки бульйон вариться, чистимо морепродукти і ріжемо тонкою соломкою, а крабове м'ясо - кубиками.
Якщо ви не можете дістати крабове м'ясо, краще зовсім відмовитися від нього і додати трохи більше креветок або кальмара. Не можна замінити крабове м'ясо крабовими паличками.
У закипілий бульйон додаємо морепродукти, пасту чилі, солимо і вливаємо сік лайма. Варимо 10 хвилин і в кінці додаємо кокосове молоко. Доводимо суп до кипіння і знімаємо з вогню.
Том ям з куркою
Класичний суп том-ям.
Складові:
- Бульйон курячий - 1,5 л.
- Паста Том Ям - 60 гр.
- Куряча грудка - 500 гр.
- Помідор середній - 2 шт.
- Часник - 3 зуб.
- Корінь галангала - 50 гр.
- Корінь імбиру - 50 гр.
- Лемонграс (лимонне сорго) - 2 шт.
- Гриби шиітаке свіжі - 50 гр (або сушені шиітаке - 10 гр.)
- Гриби печериці - 60 гр.
- Кокосові вершки - 200 мл.
- Рибний соус - 2-3 ст.л.
- Листя лайма - 3-5 шт.
- сік лайма
- Перець чилі (за смаком)
- Зелень (зелена цибуля, коріандр)
приготування:
Для початку нарізаємо часточками лемонграсс і додаємо в бульйон. Те ж саме робимо з коренем галангал і імбиром. Кидаємо в бульйон лимонні листя.
У сковороду додаємо масло, розігріваємо. Часник дрібно ріжемо і кидаємо в сковороду. Трохи обсмажуємо, туди видавлюємо пасту тому ям і теж злегка обсмажуємо. У сковороду додаємо курку, порізану кубиком. Злегка обсмажити додаємо трохи чилі.
Слід пам'ятати, що паста тому ям вже гостра, тому якщо ви не хочете щоб суп був обпалює - будьте обережні з перцем чилі або ж зовсім його не додавайте.
Ріжемо гриби і кладемо в бульйон. У бульйон додаємо кокосові вершки. Нарізаємо помідори середнім кубиком і кидаємо їх в бульйон. Тепер знімаємо курку з вогню і також кладемо в бульйон. В кінці додаємо рибний соус, видавлюємо половину лайма. Доводимо суп до кипіння і варимо ок. 3-4 хвилин.
Не всі інгредієнти можна їсти в супі, перед вживанням приберіть все коріння і стебла.
Том-ям з червоною рибою
Червона риба в даному рецепті надає страві чудовий аромат аромат. Даний суп рідко зустрічається в різних ресторанах, найчастіше зустрічається в закладах Туреччини.
Складові:
- Овочевий бульйон - 2 л.
- Креветки звичайні - 300 гр.
- Червона риба будь-якого сорту (сира або слабосолона) - 300 гр.
- Лук порей - 150 гр.
- Кокосове молоко - 0,4 л.
- Паста чилі - 2 ст.л.
- Лайм - 1 шт.
- Петрушка, кінза, кріп
приготування:
Поки закипає овочевий бульйон, готуємо морепродукти (чистимо і ріжемо великими шматками). Цибулю порізати середніми шматочками. Додаємо морепродукти і цибулю в закипілий бульйон, кладемо туди ж пасту чилі, солимо і видавлюємо сік лайма. Варимо 15 хв. Потім додаємо кокосове молоко і варимо ще хвилин 5. За 2 хвилини до готовності кладемо дрібно порізану зелень.
Тайський рецепт том-ям
Даний варіант супу ви швидше за все знайдете саме в Таїланді.
Складові:
- Курячий бульйон
- Помідори черрі - 8 шт.
- Кінза - пучок (для прикраси)
- Тигрові креветки - 6 шт.
- Лайм - 1 шт.
- Мідії - 5 шт.
- Соєвий соус - 1 ст. л.
- Рибний соус - 1/2 ст. л.
- Вершки - 100 гр.
- Перець чилі - за смаком
- Лемонграс - 3 стебла
- Корінь галангала - 3 тонких скибочки
- Гриби печериці - 5 шт.
- Тайська чилі паста - 3-4 ч. Л.
- Листя лайма - 5-8 шт.
- Лук шалот - 1 шт.
- Цукор - 1/2 ст. л.
приготування:
Нарізаємо галангал, лемонграсс очищаємо і крупно нарізаємо, мнем листя лайма, гриби теж ріжемо крупно, креветки і мідії очищаємо, помідори деремо на 2 частини.
Бульйон доводимо до кипіння і відразу кидаємо галангал, лемонграсс і листя лайма і залишаємо на 5 хвилин. Кидаємо перці, через пару хвилин додаємо гриби, соєвий соус, рибний соус, чилі пасту і сік лайма. Ми залишаємо на 2 хвилини.
Сливки потрібно брати хороші, бажано з позначкою 2для соусів ". В іншому випадку, вони згорнуться.
Вливаємо вершки. І в останню чергу кидаємо мідії, креветки і томати. Варимо ще 2 хвилини і знімаємо з вогню.
Європейський том-ям
Блюдо, приготоване за європейськими стандартами. Воно відрізняється від класичного тим, що суп не такий гострий і більш овочевий.
Складові:
- Овочевий бульйон - 2 л.
- Креветки - 400 гр.
- Помідори - 2 шт. середнього розміру
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Кокосове молоко - 0,4 л.
- Лайм - 1 шт.
- Петрушка, базилік
- Соєвий соус, перець мелений
- Олія соняшникова 1 столова ложка
приготування:
Ставимо бульйон на вогонь. Поки вода гріється, готуємо інші інгредієнти: креветки чистимо, цибулю нарізаємо середніми шматочками, моркву тремо на тертці, помідори ріжемо маленькими шматочками.
Розігріваємо олію на сковороді. Обсмажуємо спочатку цибулю, потім моркву, в кінці додаємо помідори. Смажимо хвилин 5-6.
У каструлю додаємо всі інгредієнти, видавлюємо сік лайма, перчимо. Через 15 хвилин додаємо кокосове молоку. Хвилини через 2 знімаємо з вогню.
Веганські том-ям
Ще один варіант веганскої супу том-ям з додаванням тофу.
Складові:
- Твердий тофу - 170 гр.
- Морква - 75 гр.
- Початки молодої кукурудзи - 160 гр.
- Гриби шиітаке - 35 гр.
- Помідори черрі - 135 гр.
- Лемонграс - 2 стебла
- Листя лайма - 2 шт.
- Паста том-ям - 2 ст. л.
- Кокосове молоко - 4 ст. л.
- Сік лайма - ст. л.
- Цукор - ч. Л.
- Соєвий соус - - ст. л.
- Вода або овочевий бульйон - л.
- Кінза - пучок (для прикраси)
приготування:
Нарізаємо всі інгредієнти середніми шматочками.
Нарізаємо тофу і обсмажуємо на олії до скоринки в каструлі. Потім обсмажуємо моркву, гриби і кукурудзу хвилини 2-3. Коли овочі почали віддавати вологу - додаємо веганські пасту том-ям і залишаємо нудитися.
Хвилини через 3-4 додаємо воду або овочевий бульйон. Туди ж кидаємо листя лайма, хвилини через 2 додаємо лемонграсс. Доводимо суп до кипіння, додаємо цукор, соєвий соус і помідори. Через пару хвилин додаємо кокосове молоко, доводимо до кипіння і знімаємо з вогню.
Зелений том-ям
Даний варіант супу скоріше не том-ям, а інший суп, заснований на том-ям. Однак, він не менш смачний і поживний.
Складові:
- Курячий стегенце - 80 гр.
- Кокосове молоко - 80 мл.
- Гриби шиітаки - 35 гр.
- Зелена цибуля - 1 стебло
- Корінь імбиру - 2 гр.
- Шпинат - 15 гр.
- Лук шалот - 5 гр.
- Кунжутне масло - 3 краплі
- Рослинна олія - 1 ст. л.
- Зелена паста каррі - 1 ст. л.
- Жовта паста каррі - 1/2 ч. Л.
- Лимонний сік - 1 ч. Л.
- гілка кінзи
- Лимонник - 10 гр.
- Салат пак-чой - 15 гр.
- Кабачки - 25 гр.
- Курячий бульйон - 100 мл.
- Вода - 120 мл.
- Сіль, перець за смаком
приготування:
Курку обсмажуємо на суміші двох масел, додаємо нарізані гриби, кабачок, сіль, перець і цибулю. Вливаємо курячий бульйон, лимонник і листя лайма. Варимо хвилин 10-15. Додаємо кокосове молоку, пасту каррі, салат, зелена цибуля і кинзу. Через 2 хвилини знімаємо з вогню.