Суп Рамен
Суп рамен є суп на основі насиченого бульйону, зазвичай м'ясного, з пшеничного локшиною і різноманітними інгредієнтами. Ситний, ароматний і недорогий суп швидкого приготування обов'язково входить в щоденну домашню трапезу японців і в меню більшості ресторанів азіатської кухні.
Суп-локшина був здавна поширений в Азії: в середньоазіатської кухні його називають лагман, в китайській - ламянь, в японській - рамен. В Японії він потрапив з Китаю всього лише 100 років тому, але з винаходом локшини швидкого приготування в 1954 році отримав друге народження і з Японії поширився по всьому світу.
Сьогодні є два підходи в приготуванні рамена: традиційний, при якому м'ясо вариться кілька годин для отримання насиченого концентрованого бульйону, і сучасний, при якому суп готується за лічені хвилини без втрати ситності, смаку і аромату. В огляді представлені рецепти з обох підходів.
Не існує єдиного канону приготування рамена, як, наприклад, немає стандарту для російських пиріжків. Ми кладемо в пиріжки найрізноманітніші начинки, так само і японський кулінар наповнює бульйон з локшиною різними інгредієнтами - і звичайними, і екзотичними. Японські спеціалізовані ресторани активно експериментують з начинками і приправами, розробляють свої фірмові види рамена.
Локшину для рамена краще трохи недоваріть - зняти з вогню на 1 хвилину раніше, ніж зазначено на упаковці. Потім, коли її розкладуть по мисках і заллють киплячим бульйоном, вона "дійде".
Як приготувати суп рамен - 15 різновидів
- Класичний суп-локшина рамен
- Курячий суп торі-рамен за 5 хвилин
- Суп рамен зі свининою, обсмаженої з соєвим соусом
- Суп рамен з соусом "Демі-гляссе" і перепелиними яйцями
- Суп рамен з м'ясом тясю
- Суп рамен з яєчної локшиною
- Пісний грибний суп рамен
- Суп рамен по-домашньому
- Суп рамен з фрикадельками
- Сію-рамен з куркою і селерою
- Суп рамен з обсмаженої свининою
- Рамен з куркою і пастою місо
- Сирний суп рамен з грибами
- Рамен з морепродуктами
- Рамен з печерицями та маринованим бамбуком
Класичний суп-локшина рамен
Рецепт класичного супу рамен - це основа, від якої відбуваються всі незліченні варіанти популярного японо-китайської страви. Знаючи цю основу, можна експериментувати з різними інгредієнтами і готувати рамен за власними унікальними рецептами.
Інгредієнти (5 порцій):
- Локшина рамен - 700 г
- Свинина - 1 кг
- Свинячий топлений жир - 30 г
- Соєвий соус - 200 г
- Імбир - 30 г
- Кориця - 1 г
- Зелень - 20 г
- Сіль, цукор за смаком
приготування:
Свинину порізати на порційні шматки, промити, відварювати 30 хвилин під місткою каструлі, знімаючи піну. Потім м'ясо вийняти, а бульйон посолити і дати йому відстоятися. Очищений бульйон перелити в інший посуд.
Імбир і корицю помістити на дно чистої каструлі, зверху покласти свинину, додати трохи бульйону. Закип'ятити, підсолодити, підлити соєвий соус. М'ясо придавити меншою кришкою з вантажем, щоб воно було повністю покрито бульйоном - і так варити 4 години.
В окремій каструлі зварити локшину рамен - в окропі вона варитися 3-5 хвилин. Готову локшину розкласти по 5 глибоким мисках. У каструлі закип'ятити літр води, додати залишки бульйону, свинячий жир і ще кип'ятити хвилину. Потім вміст розлити по мисках, покласти готову свинину, прикрасити зеленню.
Курячий суп торі-рамен за 5 хвилин
Простий рецепт швидкого приготування: курячий торі-рамен готується буквально за 5 хвилин. Справжній фастфуд по-японськи.
Інгредієнти (1 порція):
- Локшина рамен - 150 г
- Курка - 100 г
- Соєвий соус - 2 ч.л
- Морква - 50 г
- Болгарський перець - 50 г
- Часник - 10 г
- Зелена цибуля - 10 г
- Варене куряче яйце - 0,5 шт.
- Сіль за смаком
приготування:
У киплячий курячий бульйон покласти: нарізану кубиками курку, нарізані соломкою моркву і перець, часник. Перемішати, варити 2 хвилини. Потім додати соєвий соус, посолити, варити ще 2 хвилини.
Окремо відварити локшину, викласти в тарілку. Залити бульйоном, додати половинку вареного яйця, прикрасити зеленою цибулею.
Суп рамен зі свининою, обсмаженої з соєвим соусом
Це лайт-версія класичного рецепту. Свинина вариться не 4, а всього 0,5 години, і потім швидко обсмажується. Виходить ароматне і апетитне блюдо.
Інгредієнти (2 порції):
- Свинина - 200 г
- Локшина - 80 г
- Курячі яйця - 2 шт.
- Імбир - 20 г
- Часник - 2 зубчики
- Цибуля зелена - 40 г
- Соєвий соус - 2 ст.л
- Цукор - 1 ч.л
приготування:
Свинину нарізати тонкими смужками, покласти в каструлю з холодною водою, довести до кипіння, зняти пінку. Нарізати крупно імбир, цибуля і часник, додати до м'яса, варити півгодини. За цей час відварити локшину і яйця, розкласти по тарілках.
З бульйону вийняти інгредієнти. Свинину покласти в сковороду, додати цукор і соєвий соус, обсмажувати 2 хвилини без масла. Покласти обсмажене м'ясо в тарілки з локшиною, залити бульйоном, посипати зеленою цибулею.
Суп рамен з соусом "Демі-гляссе" і перепелиними яйцями
Оригінальний рецепт від шеф-кухаря. В традиційний китайський суп додається традиційний французький соус.
Інгредієнти (1 порція):
- Локшина рамен - 30 г
- Куряче стегно - 50 г
- Філе телятини - 50 г
- Курячий бульйон - 200 г
- Соєвий соус - 20 г
- Соус "Демі-гляссе" - 20 г
- Корінь імбиру - 10 г
- Зелена цибуля - 10 г
- Часник - 5 г
- Перепелині яйця відварні - 2 шт.
- Кунжут - 5 г
- Кунжутне масло - 3 г
приготування:
У сотейник налити курячий бульйон, покласти тонко нарізане м'ясо, крупно нарізані імбир, цибуля і часник, додати соєвий соус і соус "Демі-гляссе". Довести до кипіння, варити 5 хвилин. Потім зняти з плити і залишити настоюватися ще 5 хвилин.
У тарілку покласти відварну локшину, половинки перепелиних яєць, посипати їх кунжутом. Додати м'ясо з сотейник, залити бульйоном, посипати зеленою цибулею, додати кунжутне масло.
Кунжутне масло дасть незвичайний аромат, але важливо з ним не перестаратися - воно дуже концентроване.
Суп рамен з м'ясом тясю
Тясю - це по-особливому приготована свинина, яку японці традиційно кладуть в суп рамен. Але це соковите м'ясо відмінно підійде і як друге порційне блюдо, і як холодна закуска.
Інгредієнти (4 порції):
- Локшина рамен - 400 г
- Свиняча грудинка або шийка - 1 кг
- Соєвий соус - 100 мл
- Рослинна олія - 3 ст.л
- Саке (можна замінити горілкою) - 4 ст.л
- Імбир - 30 г
- Цибуля зелена - 50 г
- Пекінська капуста - 150 г
- Часник - 4-5 зуб.
- Цукор - 1 ч.л
- Яйця курячі - 4 шт.
приготування:
{ad1}Свинячу грудинку нарізати скибками, згорнути рулетиками і перетягнути ниткою, щоб зберігали форму. Якщо готується шийка (а не грудинка), то нарізати її на 4 стейка.
У сотейнику або глибокій сковороді нагріти рослинне масло і обсмажити свинину до утворення золотистої скоринки. Повністю залити м'ясо окропом, зняти піну. Додати імбир, цибуля, часник, соєвий соус, горілку, цукор. Довести до кипіння, знімаючи піну. Накрити посуд кришкою і залишити гаситися на самому маленькому вогні: стейки - 50 хвилин, рулетики - 2 години. Потім вимкнути вогонь, а свинину залишити в бульйоні до охолодження.
Відварити локшину і яйця, розкласти по тарілках. Покласти приготовлену тясю, залити бульйоном, прикрасити шинкованной капустою і цибулею.
Суп рамен з яєчної локшиною
Нескладний рецепт для початківців кулінарів. Яєчну локшину можна купити готову або приготувати самостійно.
Інгредієнти (2 порції):
- Свинина - 200 г або 1 курячий стегенце
- Локшина яєчна - 200 г
- Яйце куряче - 2 шт.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Соєвий соус - 1 ст.л
- Часник - 2 зуб.
- Цукор - 1 ч.л
- Кунжутне масло - 1 ч.л.
- Імбир, зелена цибуля за смаком
приготування:
Цибулину крупно нарізати, покласти в каструлю, додати м'ясо, залити 2 л води. Довести до кипіння і варити: стегенце - 40 хвилин, свинину - 1-1,5 години. Потім м'ясо вийняти, а бульйон процідити. У очищений бульйон додати сіль і перець за смаком, кунжутне масло.
Розігріти сковороду з рослинним маслом. Покласти подрібнений часник, обсмажити. Додати шматки м'яса, цукор, соєвий соус, обсмажувати на середньому вогні 2-3 хвилини.
Відварити локшину і яйця, розкласти по тарілках. Додати м'ясо, бульйон, посипати зеленою цибулею.
Пісний грибний суп рамен
Вегетаріанський суп на воді з овочами і грибами. Чи не вегетаріанці можуть приготувати його на м'ясному або рибному бульйоні, додати креветки, рибу, м'ясо або яйце.
Інгредієнти (2 порції):
- Сухі гриби шиітаки - 2 жмені
- Локшина - 1 пучок
- Цукіні - 100 г
- Перець болгарський - 1/2 ч.
- Морква - 1 шт.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Соєвий соус - 5 ст.л
- Гострий перець, імбир, зелень за смаком
- Креветки - за бажанням
приготування:
Сухі гриби залити окропом і залишити постояти 2 години.
Через брак сухих шиітаке можна взяти свіжі гливи або шампіньйони. Замочувати їх, природно, не потрібно.
У каструлю налити літр води, покласти гриби, довести до кипіння, варити 15 хвилин.
Нарізати цукіні кубиками, перець, морква і цибуля соломкою. Обсмажити на рослинному маслі 5 хвилин. Додати 3 ст. ложки соєвого соусу, імбир (сухий або свіжий), гострий перець за смаком. Всю обсмажування викласти до грибів, варити 5 хвилин. Додати локшину і нарізану зелень, варити ще 5 хвилин.
У готовий суп додати 2 ст. ложки соєвого соусу, посипати зеленню, за бажанням додати креветки або шматочки риби, курки.
Суп рамен по-домашньому
Простий рецепт швидкого приготування. Дуже добре підходить для студентів і холостяків.
Інгредієнти (1 порція):
- Свинина - 150 г
- Курячий бульйон - 200 мл
- Сухий рибний бульйон "Даси" (не обов'язково) - 0,5 ч.л
- Варене куряче яйце - 1 шт.
- Морква - 50 г
- Зелена цибуля - 50 г
- Соєвий соус - 30 мл
- Локшина яєчна - 100 г
приготування:
Обсмажити м'ясо до утворення золотистої скоринки. Готовий шматок нарізати тонкими пластинами.
У сотейник налити курячий бульйон, "Даси", соєвий соус, додати моркву і цибулю, перемішати. Варити на повільному вогні 5 хвилин.
Відварити локшину, викласти в тарілку, залити бульйоном. Додати м'ясо, половинки яйця, прикрасити зеленою цибулею і листям водорості норі (не обов'язково).
Суп рамен з фрикадельками
Варіант з неповторними ароматами імбиру, снігового запашного горошку і коріандру.
Інгредієнти (3 порції):
- Свинина (фарш) - 500 г
- Курячий бульйон - 1 л
- Локшина - 200 г
- Соєвий соус - 1 ст.л
- Корінь імбиру - 20 г
- Часник - 2 зуб.
- Морква - 1 шт.
- Зелена цибуля - 50 г
- Листя коріандру - 1/3 чашки
- Сніговий горошок - 100 г
- Перець чилі - 1 шт.
приготування:
Свинячий фарш змішати з товченим часником і тертим імбиром. Посолити, поперчити, зліпити невеликі кульки.
У каструлі закип'ятити 3 склянки води (750 мл). Додати соєвий соус, нарізані часник і імбир, фрикадельки і варити 5 хвилин. Додати моркву (нарізану соломкою), сніговий горошок (нарізаний вздовж), локшину і готувати 2-3 хвилини до готовності локшини.
Готовий суп в тарілках посипати зеленою цибулею, коріандром, чилі.
Сію-рамен з куркою і селерою
Рецепт заснований на насиченому курячому бульйоні. Сію-рамен - це суп, в якому замість солі використовується соєвий соус.
Інгредієнти (2 порції):
- Курячі стегенця - 2 шт.
- Яєчна локшина - 200 г
- Курячі яйця - 2 шт.
- Соєвий соус - 1 ст.л
- Морква - 50 г
- Селера - 2 стебла
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
приготування:
У каструлю налити 1 літр води, покласти стегенця, довести до кипіння, зняти піну. Покласти цілком морква, цибулину і селеру, варити 1 годину на маленькому вогні.
Локшину відварити, покласти в тарілку. Налити бульйон, додати соєвий соус, половинки яєць, нарізану курятину, шінкованной цибулю.
Суп рамен з обсмаженої свининою
У цьому варіанті свинина обсмажується з імбиром і цибулею, без цукру, як у багатьох традиційних рецептах.
Інгредієнти (2 порції):
- Свинина - 250 г
- Курячий бульйон - 1,5 л
- Яєчна локшина - 120 г
- Корінь імбиру - 30 г
- Соєвий соус - 1 ст.л
- Морква - 1 шт.
- Курячий яйця - 2 шт.
- Редис - 2 шт.
- Зелена цибуля, кінза за смаком
приготування:
Свинину нарізати, посолити, поперчити, обсмажити в сотейнику до готовності. Додати рубаний імбир і цибулю, пасерувати 1-2 хвилини. Влити бульйон, довести до кипіння.
Додати локшину, варити до готовності. Додати соєвий соус, нарізані моркву і редис. Розлити по тарілках, прикрасити зеленню і половинками яєць.
Рамен з куркою і пастою місо
Складний рецепт від професіоналів.
Інгредієнти (3 порції):
- Невелика супова курка - 1 шт.
- Локшина рамен - 400 г
- Морква - 1 шт.
- Цибулина - 1 шт.
- Курячі яйця - 6 шт.
- Зелена цибуля - 50 г
- Паростки сої або квасолі - 200 г
- Паста місо - 2 ст.л
- Соєвий соус - 100 мл
- Біле вино - 50 мл
- Цукор - 0,5 ч.л
приготування:
Курку нарізати великими шматками, залити 3 л води, довести до кипіння, зняти піну. Посолити, додати розрізані навпіл цибулину і моркву. Варити 4 ч на мінімальному вогні. Готовий бульйон процідити. М'ясо курки відокремити від кісток.
Яйця відварити 7 хвилин, остудити під проточною водою 3 хвилини, очистити. У зіплок-пакет із застібкою налити біле вино, соєвий соус, додати цукор, покласти яйця і залишити на 3-4 години.
У каструлю налити 1,2 л бульйону, додати місо-пасту, розмішати. На невеликому вогні довести до кипіння. Бульйон, що використовувати в інших стравах.
Окремо зварити локшину, недоваріть 1 хвилину, розкласти по глибоких мисках. Додати шматочки курки, дрібно нарізану цибулю, паростки. Залити киплячим бульйоном, викласти половинки яєць і відразу ж подавати.
Сирний суп рамен з грибами
Оригінальний вегетаріанський суп.
Інгредієнти (2 порції):
- Свіжі гриби - 300 г
- Яєчна локшина - 240 г
- Сир - 100 г
- Соєвий соус - 3 ст.л
- Оливкова олія - 2 ст.л
- Лук порей - 2 стебла
- Сіль, перець за смаком
приготування:
У каструлю налити 2 л води, додати гриби, подрібнений сир, довести до кипіння. Зменшити вогонь, варити 15 хвилин. Бульйон процідити, додати соєвий соус.
У сотейнику пасерувати цибулю порей, додати гриби, обсмажувати 10 хвилин. Додати бульйон, довести до кипіння.
Попередньо відварену локшину додати в бульйон, добре прогріти. Готовий суп розлити по тарілках, прикрасити рубаним зеленою цибулею.
Рамен з морепродуктами
Дієтичний суп з овочами і морепродуктами на швидку руку.
Інгредієнти (1 порція):
- Овочі-мікс: нарізані морква, цибуля, капуста білокачанна - 20 г
- Брокколі - 20 г
- Цвітна капуста - 20 г
- Міні-кукурудза - 15 г
- Морський коктейль - 30 г
- Лосось чорний - 10 г
- Морський гребінець - 10 г
- Відварене куряче яйце - 20 г
- Локшина рамен - 40 г
- Місо-бульйон - 150 г
приготування:
Овочі обсмажити до напівготовності. Покласти брокколі, цвітну капусту і міні-кукурудзу, обсмажувати 30 секунд. Додати морепродукти і обсмажувати ще хвилину. Потім залити місо-бульйон, довести до кипіння.
Окремо відварити локшину, викласти в глибоку миску. Залити киплячим бульйоном з інгредієнтами, прикрасити часточками яєць.
Рамен з печерицями та маринованим бамбуком
Екзотичний суп за 10 хвилин. Мирин - японське рисове вино - можна замінити підсолодженим білим вином або сухим хересом.
Інгредієнти (1 порція):
- Міцний м'ясний бульйон без солі і приправ - 200 г
- Печериці - 15 г
- Локшина рамен - 40 г
- Морква - 10 г
- Лук порей (біла частина) - 15 г
- Соєвий соус - 15 г
- Кунжутне масло - кілька крапель
- Мирин - 10 г
- Маринований бамбук - 10 г
- Шпинат - 10 г
- Цукіні - 15 г
приготування:
Овочі і гриби нарізати шматками, які зручно брати паличками. М'ясний бульйон довести до кипіння, покласти локшину і морква, варити 5 хвилин. Додати шампіньйони, маринований бамбук, а через хвилину - шпинат, порей і цукіні.
Через 1-2 хвилини додати мирин, соєвий соус і кунжутне масло.
У готовий суп можна додати куряче філе, шматочок омлету або інші інгредієнти на свій смак.