Швидке листкове тісто
і дріжджове Листкове тісто – це основа всіх видів випічки. Листкове чудово підходить для тортів, печива, булочок з несолодкої начинкою і навіть піци. Дуже часто листкове тісто використовується для приготування хачапурі та інших страв грузинської кухні. Класичний рецепт багатьом здається занадто складним, до того ж на його приготування потрібно багато часу і сил, тому можна скористатися спрощеним варіантом і приготувати швидке листкове тісто.
Характерну структуру тесту додасть заморожене вершкове масло, тому ні в якому разі не можна використовувати розтоплене або м'яке. Крихти масла, перемішані з борошном та іншими інгредієнтами, розподіляються нерівномірно, а під час нагрівання в духовці жир розтане і створить порожнини. Це і є основна хитрість швидкого листкового тіста.
Швидке листкове тісто
Масло повинне бути максимально твердим не тільки, щоб створити потрібну структуру, але і для того, щоб його було зручніше натирати. Рецепт швидкого листкового тесту містить сир, він не залишить характерного смаку, діє приблизно за тією ж схемою, що і масло.
Для приготування необхідно взяти:
Інгредієнти:
- 120 г замороженого вершкового масла.
- 180 г просіяного пшеничного борошна;
- 65 мл води;
- 50 г сиру.
Процес приготування:
В першу чергу необхідно подрібнити вершкове масло. Ножем нарізати довго і незручно, тому краще всього скористатися великою теркою. Робити все потрібно максимально швидко, щоб масло не встиг розтанути.
До натертому маслу необхідно додати воду. Воду потрібно використовувати холодну, а краще крижану, щоб вона не розтопила вже наявний інгредієнт. Можна попередньо поставити склянку воду в морозилку або холодильник, щоб вона була потрібно температури. Воду з маслом не потрібно розмішувати, поки не додасте борошно.
Поступово додаючи 180 г борошна, повільно розмішуйте отриману суміш, поки тісто не «візьме» все борошно. В останню чергу додайте сир. Його, як і масло, слід натирати на крупній тертці.
Отримане тісто необхідно покласти в пакет або загорнути в харчову плівку і відправити в холодильник на півгодини. За цей час можна підготувати начинку для булочок або піци, якщо ви збираєтеся готувати. Іноді тісто відправляють в більш холодну відділення морозильної камери на той самий строк.
Деякі господині зберігають пакет з листковим тестом в морозильній камері і розморожують при необхідності. Це досить зручно, адже не потрібно кожен раз замішувати тісто. Головне зберігати його порційно, а перед тим як готувати з нього якусь випічку, необхідно дати замороженого напівфабрикату постояти і відтанути, але не надто довго, залежно від ступеня його еластичності може бути достатньо залишити його на 10-15 хвилин при кімнатній температурі.
Смак випічки, приготованої за спрощеним і класичним рецептом, звичайно, відрізняється, але заслуговує на увагу. Для проби ви можете приготувати обидва варіанти і порівняти.
За рецепт і фото дякуємо Ольгу Бондас.