Овочі в тесті
Мій сьогоднішній рецепт прижився в нашій родині, особливо коли збираємося на природу чи на пікнік. Пропоную приготувати овочі в тесті, а точніше овочеве рагу, запечене в домашньому листковому тісті. Можливо, для деяких ідея взяти рагу на природу, здасться смішною, але саме такі пироги зручно брати з собою в дорогу. В рецепті начинку пропонується зробити з баклажанів, кабачка, моркви, болгарського перцю, помідорів і сиру. Листкове тісто з овочами дозволить зберегти всі соки і аромат овочевого рагу. В дорозі вам не знадобляться вилки і руки залишаться чистими!
Овочі в тесті запечені в духовці з сиром
Овочеві пиріжки з золотистою скоринкою вийдуть апетитними і ситним. Швидке листкове тісто ви зможете приготувати самі, витративши мінімум зусиль і часу.
В начинку можна пустити будь-які овочі, хоч тушковану капусту, хоч картоплю з грибами. Не варто й говорити, що фрукти або ягоди стануть чудовою начинкою для солодкої випічки.
Час підготовки: 1 год. Час приготування: 1 год. Вихід: 2 овочевих пирога.
Інгредієнти:
Інгредієнти для листкового тіста:
- вершкове тісто (підморожене) 120 г,
- крижана вода 65 мл
- пшеничне борошно 180 г,
- сир 50 г,
- жовток для обмазування 1 шт.
- кунжут для посипання 1 ст. л.
Для овочевого рагу:
- баклажани 2 шт.,
- кабачок за смаком,
- морква 1 шт.,
- болгарський перець 1 шт.,
- томати 2-3 шт.,
- лук 1 шт.,
- часник за смаком
- бринза або сир моцарелла 80 г,
- рослинна олія 70 мл
- сіль і цукор за смаком
- суміш мелених перців - щіпка,
- пряна зелень за смаком.
Процес приготування:
Для швидкого приготування листкового тіста необхідно попередньо остудити трохи води і вершкове масло. На крупній тертці подрібніть вершкове масло.
Додайте до масла крижану воду, пшеничне борошно і замішують тісто.
На крупній тертці натріть сир і додайте його в тісто.
Вийшов колобок з тіста покладіть в пакет і приберіть його в холодильник на 30 хвилин.
Тим часом займіться овочевим рагу. Для його приготування можете використовувати будь-які овочі за смаком. Також в рагу, для ситості, можна додавати копчені ковбаски і сир.
Молоденькі баклажани очистіть від шкірки і поріжте маленькими кубиками, як на ікру.
Моркву, цибулю і болгарський перець поріжте на маленькі кубики. В начинку для такої страви також можна додавати кабачки за бажанням.
На рослинному маслі пасеруйте, спочатку моркву з цибулею кілька хвилин, потім відправляйте до них баклажани, солодкий перець. Вже після того, як овочі на сковороді придбали золотистий відтінок (15-20 хвилин), додайте подрібнений томат. Тушкуйте овочі ще 5-10 хвилин.
Зніміть овочі з плити і дайте їм трохи охолонути. Натріть на майбутню начинку для пирога бринзи або киньте дрібно нарізані кубики моцарели або іншого розсільного сиру. Перемішайте начинку за смаком додайте сіль, цукор і спеції. При бажанні можна додавати в таку начинку мисливські ковбаски.
Розріжте охолоджене тісто на дві частини і кожну частину розкачайте в пласт пластом на присипаній борошном дошці. На половинку пласта викладіть овочеву начинку, не доходячи до краю 1 див.
Тепер акуратно і красиво защипывайте краю пирога з тушкованими овочами.
Перекладіть пироги на деко, вистелений пергаментом, змастіть зверху жовтком і присипте кунжутом.
Листкові пироги з овочевим рагу випікайте в розігрітій духовці 30-35 хвилин при температурі 210 градусів.
Подавайте овочі в листковому тісті теплими, зі свіжою зеленню і зі сметаною.
Автор рецепта і фото Ольга Бондас.