Салат Донський - відмінна закуска на зиму. Популярні рецепти і секрети заготовки
Восени часто залишаються томати, які не встигли визріти. Для їжі в свіжому вигляді зелені помідори непридатні, але з них можна заготовити на зиму салат, який виходить дуже смачним. Одна з таких закусок - салат Донський на зиму. Рецепт з огірків і зелених помідор невипадково з'явився на Дону, адже цей край славиться достатком овочів.
Крім зелених помідорів, рецепти Донського салату включають огірки, цибуля, болгарський перець. А також до його складу можуть входити капуста, морква, червоні томати. Розглянемо рецепти з фото і відео різних варіантів смачного Донського салату із зелених помідорів.
Класичний Донський салат
Цей рецепт Донського салату відомий в козацьких станицях з давніх-давен. Виробництво цієї закуски з зеленими помідорами було освоєно на консервних заводах. Для багатьох класичний рецепт став основою заготовки овочевих салатів на зиму. Щоб зробити це улюблене зимове блюдо, необхідні:
- Томати зелені - 2 кг;
- Огірки - 2 кг;
- Перець болгарський - 1 кг;
- Цибуля ріпчаста - 500 г;
- Оцет 9% - 120 мл;
- Сіль - 0,1 кг;
- Цукровий пісок - 0,15 кг;
- Чорний перець, лавровий лист.
Увага! Щоб закуска виглядала «веселіше», вибирайте для неї найяскравіший перець - червоного або оранжевого кольору.
Розповімо, як приготувати класичний Донський салат зі стерилізацією. Оскільки цей Донський салат на зиму готується з огірками, спосіб приготування зі стерилізацією йому особливо підходить, адже він дозволяє зберегти огірочки хрусткими.
Візьміть об'ємну каструлю, помийте овочі.
- Зелені помідори нарізаємо часточками, як на звичайний салат.
- Огірки очищаємо від шкірки, ріжемо кільцями або півкільцями. Якщо шкірка не груба, її можна не зрізати.
- Болгарський перчик очищаємо від насіння і ріжемо на шматочки середнього розміру.
- Лук розрізаємо на кільця, які потім ріжемо навпіл.
- Нарізані овочі для Донського салату відправляємо в каструлю, висипаємо всю сіль і цукор, додаємо спеції, перемішуємо.
- Накриваємо каструлю з майбутнім смачним блюдом і залишаємо на 2-4 години, щоб суміш настоялась і пустила сік.
- Стерилізуємо банки і кришки. Потім наповнюємо скляні ємності салатної сумішшю, занурюємо в каструлю з водою по «плечі», накриваємо кожну кришкою і ставимо на вогонь.
- Після закипання води зменшуємо вогонь, щоб вона не вирувало. Банки літрової ємності необхідно кип'ятити 25 хвилин, півлітрові - 15.
- Вливаємо в кожну банку оцет і герметично закриваємо кришкою.
- Ставимо консервацію догори дном і тепло укутують до повного охолодження.
Рецепт Донського салату з капустою
Салат Донський можна приготувати і з капустою. Заготовлюється така закуска на зиму без стерилізації. Приготований за цим рецептом смачний салат добре підійде тим, кому за станом здоров'я не рекомендуються заготовки з оцтом.
{ad1}Для нього потрібні такі інгредієнти:
- Томати зелені, можна бурі - 1 кг;
- Огірки - 1 кг;
- Капуста білокачанна (можна взяти краснокочанную) - 1 кг;
- Кислі яблука - 0,8 кг;
- Болгарський перчик - 500 г;
- Ріпчасту цибулю - 500 г;
- Перець гіркий - 1 стручок;
- Пісне масло - 500 мл;
- Кріп свіжий - 1 пучок;
- Сіль - 3 ст.л.
Вихід приготованого продукту - 4 л.
Увага! Цей рецепт не містить оцту, роль консерванту в ньому виконує кислота з яблук. Тому яблука необхідно брати самого кислого смаку.
Етапи консервування:
- Капусту шаткуємо, як на засолювання, помідори нарізаємо середніми шматочками.
- У яблук вирізаємо серцевину, ріжемо часточками.
- Огірки чистимо, якщо шкірочка загрубіла, і нарізаємо півкільцями.
- Подрібнюємо гострий перчик, крупно нарізаємо цибулю і болгарський перець, шаткуємо кріп.
- Виливаємо олію в простору каструлю, ставимо на вогонь, розігріваємо і вивантажуємо все порізані інгредієнти. Солимо, накриваємо кришкою і тушкуємо Донський салат на повільному вогні протягом півгодини після закипання, періодично помішуючи.
- Стерилізуємо банки з кришками, накладаємо в них киплячу салатну суміш і герметично закупорюють.
- Перевертаємо скляні ємності догори дном, щільно укутуємо і залишаємо до охолодження.
Рецепт Донського салату з морквою
Донська закуска з морквою - ще один салат із зелених помідорів, який не потрібно стерилізувати. Переваги таких рецептів - в простоті. Але в закусках зі стерилізацією зберігається більше вітамінів, і овочі за структурою залишаються більш хрусткими. Однак в даному рецепті Донського салату огірки не задіяні, тому кип'ятіння не особливо знижує його смакові якості. Готуємо цей салат на зиму з наступних продуктів:
- Помідори зелені - 1,5 кг;
- Морква - ½ кг;
- Томати червоні - ½ кг
- Болгарський перець - ½ кг;
- Лук - ½ кг;
- Пісне масло - 200 мл;
- Оцет 9% - 100 мл;
- Сіль - 2 ст.л .;
- Цукровий пісок - 4 ст.л.
Вихід - 3-х літрові банки.
У процесі підготовки до консервації моєму помідори, чистимо моркву, цибулю і перець.
- Зелені помідори нарізаємо невеликими шматочками.
- Червоні томати дрібно ріжемо або прокручуємо на м'ясорубці.
- Ріпчасту цибулю і болгарський перчик ріжемо в формі півкілець.
- Натираємо крупно моркву.
- У великій каструлі змішуємо всі компоненти і ставимо на вогонь.
- Варимо овочі в томаті при слабкому кипінні півгодини, потім розливаємо по стерилізованим банкам.
- Закупорюємо прокип'яченому кришками, перевертаємо.
- Для кращого збереження продукту можна тепло укутати гарячі банки, щоб процес стерилізації продовжився ще на деякий час.
Спеції та зелень, можуть бути додані будь-які, за смаком приготували.
Поради господиням
Смак Донського салату на зиму буде залежати не тільки від інгредієнтів і теплової обробки, але і від нарізки. Не варто різати овочі занадто дрібно, оптимальний розмір шматочків - щоб їх зручно було наколювати на виделку і не було потрібно відкушувати.
Алюмінієвий посуд не призначена для готування кислих страв. Чи не застосовуйте її для кип'ятіння овочів з оцтом, томатним соком, кислими яблуками. Кислота руйнує оксидну плівку на поверхні алюмінію, і його молекули проникають в їжу, що не робить її корисніше.
Рецепти - це - не догма, а рекомендація. Їх можна змінювати, пристосовуючи до свого смаку. Експериментуйте, і ви знайдете найсмачніші поєднання.
Процес консервації несе підвищений ризик отримання опіків. Для зручності і безпеки вилучення банок з окропу використовуйте спеціальне пристосування.
Щоб банки не тріскалися при стерилізації, підстильному на дно каструлі матерчату серветку.
Щоб овочі не дуже розм'якшувалися при кип'ятінні, додавайте оцет на початку варіння. Якщо Донський салат заготовляється зі стерилізацією, то оцет краще додавати перед закачуванням.