Аджика на зиму - кращі рецепти найсмачнішої домашньої аджики
Доброго времени суток шановні гості і читачі блогу! Знову в ці вересневі дні хочеться порадувати вас цікавим приготуванням такого блюда, як аджика.
Таку закуску хто тільки як не називає, у кого-то прийнято її називати Заманиха, у кого-то іншою назвою. Цікаво те, що і готується вона по-різному. У моїй родині завжди було прийнято готувати її з помідор, але виявляється можна зробити зі сливи, з кабачків, з яблук, баклажанів і чорносливу.
Цікаво! Ну, а взагалі традиційно її завжди виготовляли з великою гостротою і робили її тільки з пекучого червоного перцю і часнику (абхазький варіант). Потім вже після придумали вірменський, грузинський і кавказький варіанти.
І це ще не все, до сих пір ведуться суперечки, що саме справжня аджика готується неодмінно з слив, цю інформацію я взяла з одного форуму. Як на мене так, найкраще робити з червоних томатів, а ви як вважаєте?
Тому сьогодні будуть розглянуті кращі варіанти приготування саме вареної густий аджики з помідорів, а також сирої без варіння і стерилізації, і в кожному виді будуть використовуватися свої цікаві складові для того, щоб поліпшити смакові якості, наприклад часник, болгарський перець, хрін, гострий перець і т.п.
Рецепт найсмачнішої домашньої аджики
Перевірений і доступний варіант з помідорами і часником, який дозволить зробити собі кожен, адже він готується дуже швидко і легко, без всяких проблем, з цієї кількості вийде 4 підлогу літрові баночки. Щоб вийшов дуже гарний колір у аджики раджу брати перці болгарські червоного кольору, щоб вони злилися з кольором томатів.
Найголовніше це гарний настрій і тоді, все вийде. Користуйтеся це простий і покрокової інструкції приготування цього прекрасного соусу.
Нам знадобиться:
- помідори червоні-2,5 кг
- солодкий перець болгарський - 500 г
- часник - 150 г
- перець гіркий - 1 шт.
- цукор - 100 г
- рослинне масло - 50 г
- сіль - 0,5 ст.л
- оцет 9% - 25 мл
Спосіб приготування:
1. Томати добре обробіть в холодній воді, потім видаліть плодоніжки і розріжте кожну помідор на половинку.
2. Наступний крок, це перекручування червоних плодів через м'ясорубку. Таким чином вийде така ось червона кашка. Щоб пішов весь зайвий сік потрібно буде випарувати масу на плиті, а можна схитрувати. Для цього візьміть друшляк застеліть його звичайної бавовняної марлею, потім вилийте томатну кашку.
Важливо! Друшляк поставте на глибоку миску або тазик.
3. Поки стікає зайва волога, підготуйте болгарський перець і часник. Як завжди очистіть перець від насіння і від хвостика. Часник очистіть від шкірки. Якщо попалися якісь жовті кінчики у часнику, то їх дуже важливо буде зрізати, видалити.
Перець порубати ножем довільної форми.
4. Тепер перекрутити його спільно з часником на м'ясорубці. Вийде дві овочевих каші))). Готову томатну суміш перекладіть після стікання в друшляк в товсту каструльку.
Важливо! Щоб сік швидше стек, можна скористатися ще однією хитрістю, підвести марлевий мішок догори.
5. Помістіть всі інгредієнти в одну каструлю (перекручені томати стекла, кручений перець і часник) суміш вже буде пастообразная, густенькая. Перемішайте. Додайте цукор, сіль, рослинне масло. і звичайно ж оцет. Поставте на вогонь вариться.
Важливо! Оцтову есенцію обов'язково беріть 9%, пам'ятайте про це.
6. Варіть приблизно 30-40 хвилин з моменту закипання. Вийде дуже густа і однорідна маса. Далі розлийте по стерилізованим баночках. Закрийте стерилізованими кришками, використовуючи закаточную машинку.
7. Така смакота, ну просто очей не відірвати, пальчики оближеш. Смачного. Зберігайте в прохолодному місці, наприклад на поличці в погребі. Всім удачі!
Відео: як приготувати аджику?
Ще один варіант приготування, який рекомендую подивитися в цьому відео з каналу ютуб:
Виходить дуже смачно і просто ульот! Як кажуть мої домочадці, просто бомба!
Рецепт класичної аджики
Це різновид аджики традиційна, яку не реально смачно можна зробити в домашніх умовах. Вона наближена до діючого ГОСТу, але трохи видозмінено.
Нам знадобиться:
- Помідори - 2,5 кг
- Солодкий болгарський перець - 3 шт.
- Гострий перець - 1-2 шт.
- Цибуля - 2 головки
- Часник - 1 головка
- Базилік або кінза або селера - 1 пучок
- Сіль за смаком
- Чорний мелений перець - за смаком
Спосіб приготування:
1. Всі овочі добре помийте холодною водою, а далі все подрібніть. Помідори на шматочки, видаляючи плодоніжки, перець на пластики або соломкою, ріпчаста цибуля розріжте ножем на половинки, і кожну половинку ще на половинку.
Цікаво! Вийде дуже пікантно, якщо внесете трохи селери.
Зелень порубати дрібно ножем, гострий перець одну штуку розріжте на навпіл, потрібно буде пробувати і додавати на свій смак.
2. Ну, що ж за справу. Перекрутіть все через м'ясорубку. Робиться це все дуже швидко і шумно))).
Важливо! Якщо немає м'ясорубки, можна скористатися блендером.
Додайте мелений чорний перець, пробуйте на смак. Якщо вам не гостро, то додайте ще половинку гострого перцю, посоліть. Розмішайте.
Весь процес готування закінчено, тепер розлийте по банках. Скажу відразу, що зберігати потрібно таку томатну смакоту в холодильнику. Тому що баночки ми не стерилізували, оцет не використали і рецепт цей як ви могли помітити без варіння. Як зробити тоді без варіння, але одночасно на зиму.
Цікаво! Я роблю це дуже оригінальним способом, я б сказала цей спосіб занют все, але не всі його застосовують. Я дуже люблю заморожувати продукти в морозильній камері.
Так ось, саме таку аджику теж можна помістити туди ж. Для цього візьміть маленькі баночки, я зазвичай беру від дитячих фруктових пюрешек і розливаю в них. Вуаля, в морозилку і в будь-який час дістав і з'їв. Ам-ам, головне все вітаміни і властивості збережені. Ну, як вам така ідея?
Ну дуже шикарна аджика вийде, пробуйте і у вас все вийде неодмінно!
Відео рецепт приготування аджики
Аджика з помідорів
Сира аджика з помідорів і без варіння дуже подобається моїм гостям, так як в ній ще присутній ще один цікавий інгредієнт, це хрін. Можна сказати, що це чортівня, хтось кличе хренодер або горлодер. Вообщем кому як завгодно, так і називайте. Виходить теж незабутньо за смаком. Таке кулінарне творіння нікого байдужим не залишить.
Томатів знадобиться 2 кг, але можна взяти більше або менше, дивлячись який за рахунком раз ви робите, якщо вперше на пробу, беріть менше, а то раптом не сподобається, на смак і колір, валянки різні))).
Нам знадобиться:
Спосіб приготування:
1. Соковиті перчики очистіть від семянок і порубати на шматочки, томати теж дрібно поріжте, часник очистіть, гіркий перець подрібніть на шматочки, помістіть всі інгредієнти в ємність від блендера або кухонного комбайна.
Цікаво! Якщо ви хочете зробити гостру аджику, то гострого перцю беріть більше. Експериментуйте!
2. Така соковита і томатна суміш з овочів вийде.
3. У цю масу додайте 2 чайні ложки хрону столового магазинного, потім цукор, сіль і оцет.
4. Потім йде рослинне масло. Перемішайте.
5. Розлийте по банках, закрийте капроновими кришками, вона виходить в міру гостра і дуже ароматна і смачна.
Зберігайте в прохолодному місці в холодильнику або погребі.
Аджика на зиму з помідорів і часнику без варіння
Це ще один холодний спосіб варіння аджики на зиму без болгарського перцю.
Технологія трохи незвичайна, ви самі це зрозумієте, коли почнете читати послідовність дій. можливо кому то цей варіант не сподобається, і він скаже якась бодяга, і він буде прав, скільки людей, стільки й думок. Я особисто люблю несподівані варіанти і іноді роблю такі сильним. Вирішувати вам, як завжди))).
Нам знадобиться:
Спосіб приготування:
1. Пекучий перець очистіть від насіння.
2. У помідор приберіть плодоніжки, наріжте їх на невеликі шматки довільно. Насправді це не має значення, адже вони згодом будуть перекручені.
3. Часник очистіть від лушпиння і приготуйте для роботи. Помістіть черзі в чашу м'ясорубки спочатку помідори, потім часник, перець.
4. Посоліть, спробуйте на смак.
5. Тепер помістіть рідку суміш в банку і спостерігайте за нею 3 дні, щоб вона перебродила.
6. Така густа і незвичайна аджика готова. Підійде в будь-якого гарніру. Розлийте її по стерилізованим баночках і закрийте кришками. Але все таки пам'ятайте, що без варіння даний продукт повинен зберігатися в холодильнику і не сильно довго.
Якщо бажаєте, щоб зберігалося довше, то скористайтеся іншим способом приготування з оцтовою есенцією.
На цій ноті я закінчую свою замітку, сподіваюся була комусь корисною. Удачі в приготуванні, смачних вам заготовок на зиму. Всім поки, до зустрічі!
Не забувайте підписуватися на мій блог, вступайте в групу в контакті, частіше посміхайтеся і даруєте всім свої посмішки))).