Відомий грузинський ціцебелі - рецепт на зиму, просто і смачно
Чудовий кисло-солодкий, з пікантною гостротою салат на зиму, ідеально підкреслює смак червоного м'яса, птиці і будь-яких овочевих страв. Ароматний грузинський соус ціцібелі - простий, доступний і смачний.
Традиційний простий - з томатами, часником і болгарським перцем
Складові:
- стиглі тверді червоні або рожеві помідори - 3 кг;
- перець болгарський солодкий (червоний) - 1 кг;
- часник - до смаку, в середньому 3 головки, любителі поострее можуть додати і більше;
- пряна зелень - петрушка, кінза, обов'язково, кріп, базилік;
- приправи - коріандр;
- пекучий перець - на розсуд, негострий рецепт ціцібелі - вистачить 1 стручка;
- сіль - 3 ст. ложки;
- цукор - 2 столові ложки;
- оцет - 2 ст. ложки;
- соняшникова олія рафінована - приблизно півсклянки.
Етапи приготування соусу з болгарським перцем:
- всі овочі очищаємо від насіння і плодоніжок, помідори обшпарюємо і знімаємо шкірку.
Порада. Щоб шкірка легко знімалася томат зверху розрізаємо хрестоподібно і опускаємо на 2 хвилини в окріп, а потім в холодну воду.
- з зелені зрізаємо стебла і прибираємо жовті листочки, дрібно ріжемо;
- часник дрібно рубаємо або пропускаємо через давилку;
- овочі та зелень перемелює в блендері до однорідної маси. Якщо пропускати через м'ясорубку, то треба кілька разів перемолоти, щоб домогтися густої однорідної консистенції;
- все складаємо в каструлю, бажано з товстим дном, додаємо сіль і цукор, варимо приблизно 50 хвилин, постійно вимішуючи, щоб не пригоріло;
- в кінці варіння додаємо часник і приправи, оцет і соняшникову олію;
- розливаємо ціцібелі на зиму в простерилізовані банки, закатати і в перевернутому вигляді (вниз кришками) даємо охолонути.
Замість звичайного оцту можна використовувати яблучний або виноградний, тоді пропорції збільшуємо в два рази.
{ad1}
З волоським горіхом і яблуками
Відмінна приправа і вітамінний салат на зиму для тих, хто не любить болгарський перець, але не відмовиться від гостренького:
- всі компоненти ті ж, тільки перець замінюємо яблуками (кисло-солодкими) - 1 кг яблук на 3 кг томатів;
- додаємо подрібнені волоські горіхи - приблизно 1,5 склянки;
- все подрібнюємо і варимо приблизно 40 хвилин, потім закочує;
- можна додати 0,5 кг ріпчастої або синього лука, пучок перцевої м'яти.
Приготування ціцібелі процес творчий, цей салат на зиму дозволяє проводити захоплюючі експерименти.
Цікаві і вишукані смакові поєднання
Рецепти, як приготувати цю універсальну закуску в різних країнах світу варіюються наявністю доступних овочів і приправ:
- ціцібелі рецепт з Італії - більше м'яти і обов'язково оливкова олія і дрібно порізані маслини;
- в Англії вважають за краще закуску з хріном і яблуками;
- в Америці ця закуска обов'язково з морквою і розмарином;
- в Мексиці - обов'язково велика кількість часнику, а в петрушку, взагалі, виключають.
Кілька маленьких хитрощів і рецепти приготування томатних приправ в домашніх умовах:
- якщо пюре вийшло занадто густим, сміливо додавайте кип'ячену воду і варіть всю безліч трохи більше години;
- не треба строго дотримуватися всіх правил, які регламентують рецепти з фото в мережі - включайте інтуїцію і експериментуйте. Можна додавати будь-які компоненти, частіше пробуйте і фантазуйте. Я готую обов'язково з медом і товченим волоським горіхом, додаю мускатний горіх - виходить пікантно і незвично;
- можна зробити томати з подрібненим хріном - така чортівня відмінний консервант, не треба використовувати оцет;
- м'ята і базилік надають особливу м'якість, не терплять присутності пекучого перцю;
- деякі роблять приправи з томатів для дітей без оцту, часнику та інших гострих приправ - тоді потрібно стерилізувати банки 0,5 мінімум 30 хвилин і зверху заливати приправу столовою ложкою олії, остуджувати не перегортаючи, зберігати в темному і холодному місці.
Рецепти, як приготувати пряну приправу на основі томатів дуже різноманітні. В принципі, це наш соус Краснодарський, але більш гострий. Експериментуйте, не бійтеся додавати несподівані смакові композиції - чебрець, хмелі-сунелі (пам'ятаєте, вона перебиває більш делікатні приправи повністю), кріп, селера, любисток або Чаман.