» » Відомий грузинський ціцебелі - рецепт на зиму, просто і смачно

Відомий грузинський ціцебелі - рецепт на зиму, просто і смачно


Чудовий кисло-солодкий, з пікантною гостротою салат на зиму, ідеально підкреслює смак червоного м'яса, птиці і будь-яких овочевих страв. Ароматний грузинський соус ціцібелі - простий, доступний і смачний.

Традиційний простий - з томатами, часником і болгарським перцем

Складові:

  • стиглі тверді червоні або рожеві помідори - 3 кг;
  • перець болгарський солодкий (червоний) - 1 кг;
  • часник - до смаку, в середньому 3 головки, любителі поострее можуть додати і більше;
  • пряна зелень - петрушка, кінза, обов'язково, кріп, базилік;
  • приправи - коріандр;
  • пекучий перець - на розсуд, негострий рецепт ціцібелі - вистачить 1 стручка;
  • сіль - 3 ст. ложки;
  • цукор - 2 столові ложки;
  • оцет - 2 ст. ложки;
  • соняшникова олія рафінована - приблизно півсклянки.

Етапи приготування соусу з болгарським перцем:

  • всі овочі очищаємо від насіння і плодоніжок, помідори обшпарюємо і знімаємо шкірку.

Порада. Щоб шкірка легко знімалася томат зверху розрізаємо хрестоподібно і опускаємо на 2 хвилини в окріп, а потім в холодну воду.

  • з зелені зрізаємо стебла і прибираємо жовті листочки, дрібно ріжемо;
  • часник дрібно рубаємо або пропускаємо через давилку;
  • овочі та зелень перемелює в блендері до однорідної маси. Якщо пропускати через м'ясорубку, то треба кілька разів перемолоти, щоб домогтися густої однорідної консистенції;
  • все складаємо в каструлю, бажано з товстим дном, додаємо сіль і цукор, варимо приблизно 50 хвилин, постійно вимішуючи, щоб не пригоріло;
  • в кінці варіння додаємо часник і приправи, оцет і соняшникову олію;
  • розливаємо ціцібелі на зиму в простерилізовані банки, закатати і в перевернутому вигляді (вниз кришками) даємо охолонути.

Замість звичайного оцту можна використовувати яблучний або виноградний, тоді пропорції збільшуємо в два рази.

{ad1}


З волоським горіхом і яблуками

Відмінна приправа і вітамінний салат на зиму для тих, хто не любить болгарський перець, але не відмовиться від гостренького:

  • всі компоненти ті ж, тільки перець замінюємо яблуками (кисло-солодкими) - 1 кг яблук на 3 кг томатів;
  • додаємо подрібнені волоські горіхи - приблизно 1,5 склянки;
  • все подрібнюємо і варимо приблизно 40 хвилин, потім закочує;
  • можна додати 0,5 кг ріпчастої або синього лука, пучок перцевої м'яти.

Приготування ціцібелі процес творчий, цей салат на зиму дозволяє проводити захоплюючі експерименти.

Цікаві і вишукані смакові поєднання

Рецепти, як приготувати цю універсальну закуску в різних країнах світу варіюються наявністю доступних овочів і приправ:

  • ціцібелі рецепт з Італії - більше м'яти і обов'язково оливкова олія і дрібно порізані маслини;
  • в Англії вважають за краще закуску з хріном і яблуками;
  • в Америці ця закуска обов'язково з морквою і розмарином;
  • в Мексиці - обов'язково велика кількість часнику, а в петрушку, взагалі, виключають.

Кілька маленьких хитрощів і рецепти приготування томатних приправ в домашніх умовах:

  • якщо пюре вийшло занадто густим, сміливо додавайте кип'ячену воду і варіть всю безліч трохи більше години;
  • не треба строго дотримуватися всіх правил, які регламентують рецепти з фото в мережі - включайте інтуїцію і експериментуйте. Можна додавати будь-які компоненти, частіше пробуйте і фантазуйте. Я готую обов'язково з медом і товченим волоським горіхом, додаю мускатний горіх - виходить пікантно і незвично;
  • можна зробити томати з подрібненим хріном - така чортівня відмінний консервант, не треба використовувати оцет;
  • м'ята і базилік надають особливу м'якість, не терплять присутності пекучого перцю;
  • деякі роблять приправи з томатів для дітей без оцту, часнику та інших гострих приправ - тоді потрібно стерилізувати банки 0,5 мінімум 30 хвилин і зверху заливати приправу столовою ложкою олії, остуджувати не перегортаючи, зберігати в темному і холодному місці.

Рецепти, як приготувати пряну приправу на основі томатів дуже різноманітні. В принципі, це наш соус Краснодарський, але більш гострий. Експериментуйте, не бійтеся додавати несподівані смакові композиції - чебрець, хмелі-сунелі (пам'ятаєте, вона перебиває більш делікатні приправи повністю), кріп, селера, любисток або Чаман.

Радимо прочитати

Салат з капустою і болгарським перцем
Салат з капустою і болгарським перцем
Овочевий салат - це прекрасний варіант для легкого перекусу. Завдяки таким салатів відбувається насичення організму, при цьому ми отримуємо максимум користі і мінімум калорій. Одним з часто
Закуска з баклажанів на зиму
Закуска з баклажанів на зиму
Літо радує великою кількістю смачних вітамінів у вигляді фруктів і овочів. Щоб продовжити цей багатий бенкет, варто зробити ґрунтовні запаси на зиму. З несолодких делікатесів найчастіше в банки
Баклажани по-корейськи на зиму
Баклажани по-корейськи на зиму
Баклажани по-корейськи на зиму – відмінна закуска, яку можна приготувати просто і швидко. Вона підходить для різноманітних випадків: як для звичайної вечері, так і для святкового. Для приготування

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки