Рецепти приготування салату «Оленка» з буряка на зиму
Барвисті банки з смачним вмістом відразу привертають наш погляд на полицях з домашніми заготовками. Вже один вид салату яскравого рубінового кольору піднімає апетит і настрій, особливо в холодну пору, коли літо вже позаду. Він містить багато вітамінів і корисних речовин, довго зберігається і може послужити, в свою чергу, основою для різних страв, в тому числі супів. Сьогодні ми розповімо вам про те, як приготувати салат «Оленка» з буряка на зиму: рецепти трохи відрізняються і дадуть вам вибрати можливість будь-який варіант на свій смак, враховуючи переваги всіх членів вашої родини.
Ніхто не скаже точно, звідки цей барвистий буряковий салат отримав миле назву «Оленка», але навряд чи хто-небудь залишиться байдужим, спробувавши один раз це блюдо (якщо його приготували за всіма правилами). На замітку тим, хто раніше був, наприклад, байдужий до солодкого перцю: перелік інгредієнтів і пропорції ви можете змінювати на власний розсуд. Ідеально підібравши склад для себе, ви будете приємно здивовані результатом.
Вам здається, що смак тих чи інших продуктів не дуже привабливий? Як казав Альф, «Ви просто не вмієте їх готувати!» Кулінарія - справа тонка, займатися нею потрібно з любов'ю і дотримуючись певних правил. Отже, приступимо.
Рецепти салату «Оленка»
«Оленка» з болгарським перцем
- буряк - 4 кг;
- цибуля (білий) і солодкий болгарський перець - по 0,5 кг;
- томати - 1,5 кг;
- часник - 200 г;
- олія рафінована - 1 стакан;
- цукровий пісок - 150 г;
- сіль - 55 г;
- оцет 6% - 150 мл;
- петрушка - пучок;
Щоб заготовити салат з буряка на зиму, банки потрібно простерилізувати заздалегідь - це допоможе вам уникнути неприємностей під час довгих місяців зберігання (до самої весни, якщо раніше не з'їсте).
Буряк миємо й, почистивши, натираємо на крупній тертці. Вимиті томати подрібнюємо в блендері або м'ясорубці. Якщо хочете видалити товсту шкірку, томати попередньо надрезаем хрест-навхрест біля плодоніжки і обшпарюємо. Болгарський перець миємо й, видаливши насіння, ріжемо соломкою. Знявши з лука лушпиння, нарізаємо його кубиками. Часник і зелень подрібнюємо.
Пасеруємо цибулю на маслі, додаємо томатне пюре, потім перець, сіль і цукор. Цю масу потрібно проварити на невеликому вогні приблизно 10 хвилин. Додаємо натертий буряк, часник і оцет. Зменшуємо вогонь і тушкуємо приблизно 30 хвилин. Чи не охолоджував масу, розкладаємо її по банках, закриваємо їх, перевертаємо і залишаємо на добу, укривши рушником.
{ad1}Наш дуже смачний салат «Оленка» готовий.
Гострий салат «Оленка»
- буряк - 4 кг;
- томати - 2,5-3 кг;
- солодкий болгарський перець - 1 кг;
- гострий перчик - 1-2 стручки;
- цибуля - 2 кг;
- часник - 200 г;
- олія рафінована - 1 стакан;
- цукровий пісок - 150 г;
- сіль -60 г;
- оцет 6% - 150 г;
Заготівля відбувається наступним чином. Вимивши і очистивши буряк, шаткуємо її тонкою соломкою, а цибулю - півкільцями. Ріжемо помідори соломкою, подрібнюємо часник.
Будьте обережні, нарізаючи гострий перчик, не чіпайте очі. Руки після шинкування потрібно буде ретельно помити, інакше ви можете відчути печіння на шкірі. Якщо не хочете отримати дуже гостре блюдо, насіння чилі потрібно викинути.
Злегка обсмажуємо на невеликому вогні, помішуючи, всі овочі, крім буряка. Тепер її можна додати разом з оцтом. Тушкуємо три чверті години на невеликому вогні. Перед вимиканням додаємо часник. Щоб зберегти салат «Оленка» на зиму, закочує його в простерилізовані банки, перевертаємо їх, накриваємо рушником.
«Оленка» з морквою і оцтом 9%
- буряк - 4 кг;
- томати - 1,5 кг;
- перець солодкий болгарський - 0,6 кг;
- гострий перчик - 1-2 стручки (за бажанням);
- морква і цибуля - по 0,5 кг;
- часник - 200 г;
- олія рафінована (без запаху) - 1,5 склянки;
- цукровий пісок - 1 склянка;
- сіль кухонна - 60 г;
- оцет 9% - 1 стакан;
- петрушка - пучок;
Своїм та чистимо гострий перець. Подрібнюємо його за допомогою блендера разом з томатами. Чистимо, миємо й ріжемо соломкою інші овочі.
Пасеруємо цибулю, нарізану кубиками, потім додаємо перець і моркву. Через 2 хвилини кладемо буряк, чайну ложку оцту і цукор. Змішавши, тушкуємо все на повільному вогні протягом 7 хвилин помішуючи. Додаємо подрібнені томати, сіль і залишився оцет. Доводимо до кипіння і, зменшивши вогонь, гасимо ще три чверті години. В кінці кладемо подрібнений часник і зелень.
Тепер розкладаємо все в гарячі, попередньо простерилізовані банки, закочує їх. Це яскраве блюдо стане прикрасою зимового столу.
Як ви вже зрозуміли, пропорції і список інгредієнтів можна міняти. Якщо обожнюєте кисле - влийте трохи більше оцту. Не любите морква? Додавати її необов'язково. А для тих, хто «любить погарячіше», можна покласти додатковий стручок гострого перчика. Заготовивши салат «Оленка» з буряком на зиму, ви отримаєте не тільки самостійне смачне блюдо і цінне джерело вітамінів, але і відмінну заправку для борщу.
Якщо ви взагалі не прихильник червоних овочів, із задоволенням пропонуємо вашій увазі простий рецепт салату «Оленка», який прекрасно підійде не тільки до сімейної вечері, але і до святкового столу.
«Оленка» з крабовими паличками і грибами
- крабові палички - 0,3 кг;
- гриби (шампіньйони або гливи) - 0,5 кг;
- огірки - 3 середніх;
- варені яйця - 4 штуки;
- цибуля - 1 шт .;
- зелень - пучок;
- рослинне масло (для обсмажування);
- майонез, сіль, перець;
Приготування цієї страви не відніме у вас багато часу. Гриби необхідно промити і обсмажити на олії з цибулею. Незадовго до готовності їх потрібно посолити і поперчити. Подрібнюємо остиглі варені яйця. Нарізаємо соломкою або кільцями крабові палички, а огірки - кубиками або соломкою. Додаємо рубану зелень, перець і сіль. Заправляємо все майонезом, прикрашаємо гілочкою зелені. Салат з крабовими паличками готовий.
Смачного!