Лечо з морквою і перцем на зиму. Покроковий рецепт з фото
В останні роки я обов'язково заготовлював лечо на зиму. Іноді це просто лечо з перцю, а іноді, як і в цей раз, лечо з морквою і перцем. Вже дуже до смаку мені ця зимова заготівля. Взагалі смакове поєднання перцю і помідорів - ідеально для будь-якого соусу, овочевий закуски або як основа для будь-яких м'ясних або овочевих страв. Ну а лечо з морквою і перцем - так це класика і найперша заготовка, яка просто зобов'язана бути у кожного любителя смачно поїсти. Тим більше, що готувати (і заготовлювати) лечо з морквою і перцем зовсім не складно.
Якщо у вас нечисленна сім'я або ви плануєте заготовити лечо з морквою і перцем для себе улюбленого, то зазначеного в інгредієнтах кількість овочів вам вистачить для заготівлі рівно 4-х літрів лечо. Погодьтеся, це порція, цілком здатна скрасити зимовий меню. Якщо ж ви плануєте заготовити серйозніші обсяги цього овочевого ласощі, то сміливо множте всі інгредієнти в два, а то і в три рази. Але врахуйте, що і обсяг посуду, в якій буде варитися лечо з морквою і перцем, потрібно неабиякий.
Як їм лечо з морквою і перцем я :) Особисто для мене верхом смакового досконалості є відварені спагетті, приправлені таким ось лечо з морквою і перцем, ну і ще, можливо, шматочок смачної запеченої курочки на додачу. Або рис, також приправлений лечо, але ще і з дрібно рубаною петрушечкой. Свої смаки нікому не нав'язую, але як ідея, можливо, комусь стане в нагоді :)
Отже, давайте я все-таки перейду до фоторозповідь про те, як заготовлювати лечо з морквою і перцем на зиму. Ну їдьмо?
Час приготування: 60 хвилин
Кількість порцій - 4 лІнгредієнти на 4 літри лечо:
- 2,5 кг помідорів
- 1 кг моркви
- 2 кг перцю
- 2/3 склянки цукру
- 3 столові ложки солі (без гірки)
- 2/3 склянки соняшникової олії без запаху
- 6 столових ложок оцту 9%
Дуже смачне лечо на зиму. Покроковий рецепт з фото
Миємо й нарізаємо великими шматками 2,5 кг помідорів. Підійдуть будь-які, крім відверто зелених.
{ad1}
Потім нам слід подрібнити помідори. Існує кілька способів це зробити. Можна перекрутити їх на м'ясорубці, протерти через тертку, пропустити через соковижималку (не бажано, так як купа смачного і потрібного не потрапить в блюдо). Я ж вибрала для себе найбільш швидкий і найменш трудомісткий спосіб подрібнити помідори - просто скористалася блендером. Дві хвилини дзижчання і вертіння блендером по каструлі з помідорами - і вуаля :) помідори перетворилися в абсолютно однорідний морс.
Значить так, основа для приготування лечо з морквою і перцем готова, залишилося підтягнути все інше. Один кілограм морквини (бажано соковитою) очищаємо від шкірки і ретельно миємо.
Після чого нарізаємо симпатичними кружечками, товщина яких повинна бути приблизно 4-5 мм, не більше і не менше.
Тепер займемося перцем. Його слід помити, кожну перчинку розрізати навпіл і витягнути насіння. Після чого нарізаємо перець поздовжніми смугами (половинку ріжемо на 3-4 частини).
Закладаємо морквину і перець в томатний морс і відправляємо на плиту на середній вогонь. Мені довелося поділити інгредієнти на 2 каструлі, все-таки 4 літри лечо, як-ніяк :)
Доводимо лечо з морквою і перцем до кипіння і зменшуємо вогонь. Нещільно прикриваємо каструлю кришкою і варимо лечо 45 хвилин з моменту закипання.
Через 45 хвилин додаємо в каструлю з лечо 3/4 склянки соняшникової олії без запаху.
Також 3/4 склянки цукру і 3 столові ложки солі.
Варимо лечо ще 10 хвилин, після чого додаємо в каструлю 6 столових ложок оцту і переступаємо до консервації.
Банки заздалегідь простерилізувати, так само, як і кришки. Лечо з морквою і перцем найзручніше закочувати в літрові або півлітрові баночки.
Отже, лечо з морквою і перцем все ще на плиті, на малому вогні. Поруч ставимо глибоку тарілку, а в неї банку. Ополоником набираємо порції киплячого лечо і відправляємо їх в банку. Як тільки банку наповниться - накриваємо її стерильною кришкою і тут же закочує. Перевертаємо банку догори дном і накриваємо чимось теплим. Переходимо до наступної банку і так далі, поки не закатати все 4 літри (або більше) нашого смачного лечо.
Остигнули банки прибираємо в темне і, бажано, трохи прохолодне місце. У мене лечо та інші заготовки на зиму відмінно зберігаються в шафі. Успішних вам зимових заготовок і до швидких зустрічей! Завжди ваша Лена :)