Поява на столі ароматної аджики завжди сприймається з великим ентузіазмом - вона збуджує апетит, робить привабливим будь-яку страву і в морозний зимовий вечір піднімає настрій. Соковита кабачкова м'якоть і солодкий перець - ідеальна основа для пряного всесезонного соусу з кавказьким акцентом. Його особливість в тому, що всі інгредієнти повинні бути ретельно перетерті. Перед додаванням олії і спецій овочеве пюре слід добре упарити, не допускаючи пригорання - інакше від тривалого кип'ятіння оцтова кислота випарується, а масло придбає неприємний прогірклий смак.
Складові
Вам знадобиться на 12 півлітрових банок: - кабачки 3 кг
- перець солодкий 3-4 шт.
- помідори 1,5 кг
- часник 100 г
- томатна паста 3-4 ст. л.
- сіль 2 ст. л.
- цукор 1 склянка
- масло рослинне 1 стакан
- оцтова есенція 70% 1 ст. л.
Приготування
1. Почніть з підготовки всіх інгредієнтів. Вага продуктів в рецепті вказано в очищеному вигляді. Помідори промийте, розріжте на 2-4 частини. Виріжте зелене місце у плодоніжки. 2. Кабачки для приготування аджики підійдуть зрілі, так як в них вже менше соку, і в кінцевому підсумку, соус буде більш густим. Добре промийте. Очистіть від шкірки. Розріжте на дві частини і видаліть великі насіння. М'якоть наріжте невеликими шматочками. 3. Перець промийте та висушіть паперовим рушником. Розріжте на дві половинки і витягніть насіння. Наріжте довільними шматочками. 4. Часник очистіть, промийте та висушіть. 5. Всі підготовлені інгредієнти пропустіть через м'ясорубку. Помістіть в зручну ємність для змішування. Перемішайте до рівномірного розподілу. 6. Підберіть велику каструлю для варіння на 4,5-5 літрів. Перемістіть туди овочеву суміш. Додайте цукор, сіль, масло без запаху, оцтову есенцію. Все добре перемішайте і відправте на вогонь. На середньому вогні доведіть до кипіння. Коли маса почне булькати, прикрийте кришкою і кип'ятіть 30-35 хвилин. Періодично перемішуйте, щоб овочева маса не підгоріла на дно. 7. Промийте баночки з кришками і простерилизуйте. В даному випадку вийшло 12 півлітрових банок. У стерильні банки розкладіть аджику і прикрийте відразу кришками. 8. Банки поставте в глибоку каструлю, на дно якої застеліть тканину. Залийте гарячою водою трохи нижче горлечка банки. Стерилізують 15 хвилин з моменту закипання. 9. Щільно укупорьте, переверніть і укутайте теплою ковдрою. Залиште до повного охолодження. Після зберігайте аджику в погребі чи коморі.