Соковиту і ароматну заготовку з агрусу з цукром на зиму ви зможете створити в влітку, набуваючи ці смарагдові ягоди на ринку або збираючи на своїй ділянці. Крім яскравого смаку, «живе» варення ще й дуже корисно, адже в ньому практично повністю зберігаються всі вітаміни і мікроелементи - обов'язково давайте по 1 ч. Л. заготовки дітям, особливо в зимовий час, як профілактику від сезонних захворювань. Єдине попередження - зберігати варення потрібно тільки на холоді, в умовах зниженої вологості, тому холодильники з крапельної заморожуванням для цього не підходять, так як заготівля покривається пліснявою! Тільки добре вентильований льох, підвал або сучасні холодильники! Можна спробувати заготовити варення з подвійною порцією цукрового піску, наприклад 1: 2, але навіть при цьому ніхто не застрахований від його псування при зберіганні в неналежних умовах.
Складові
Вам будуть потрібні на 0,5 л ємність:
- 300 г агрусу
- 200 г цукрового піску
Приготування
1. Ягоди агрусу очистимо від черешків і хвостиків за допомогою ножиць, висиплю в глибоку ємність і промиємо кілька разів, міняючи воду. 2. пересиплю ягоди в чашу кухонного комбайна, заповнюючи її не до кінця, щоб вони могли рухатися, інакше не зможуть подрібнити. 3. Подрібнимо протягом 2-3 хвилин, перетворюючи агрус в ароматне пюре з кісточками. Довше пюрировать не потрібно, щоб не подрібнити і кісточки. 4. Переллємо пюре в глибоку ємність, всипати цукровий пісок і ретельно перемішати. Трохи цукру залишимо для створення пробки. Норму солодкого інгредієнта визначайте самостійно - в рецепті вказана норма для створення класичного «живого» варення. До речі, якщо у вас добре вентильований льох або підвал, то замість цукрового піску ви можете додати в пюре з агрусу мед в такій же пропорції - заготівля вийде більш корисною і ароматною, смачною. 5. Переллємо варення в сухі, чисті ємності, злегка не доливаючи до верху. 6. Всиплемо зверху залишок цукрового піску, запечатуючи заготовку - солодка пробка вбере в себе зайву вологу. 7. закупорити банки кришками і перенесемо на місце зберігання до зими. Живе варення обов'язково необхідно перевіряти два рази на місяць, щоб воно не зіпсувалося або не припала цвіллю.