Шовковиця на зиму
Любителям шовковиці пропонуємо не пройти повз і звернути увагу на сьогоднішню заготовку – ароматний ванільний джем з білої шовковиці. Шовковиця є абсолютно доступною ягодою, яку можна зустріти навіть у себе у дворі, приміром. На ринку тутовник (або тютін) коштує не дорого, тому не втрачаємо момент збору і поповнюємо наші запаси на зиму. Через брак білої, сміливо використовуйте чорну шовковицю. Також завжди можна експериментувати, приготувати варення з шовковиці не з ваніллю, а замінити її цедрою цитрусових – лаймом, лимоном, апельсином. Готовий джем підійде не тільки в якості прикуски до чаю, їм можна вкривати рулети і бісквіти, наповнювати пироги.
Шовковиця на зиму
рецепт джему
Перебираємо уважно тутовник, відкидаємо м'яті, зіпсовані ягоди.
Інгредієнти:
- шовковиця – 550 г,
- цукор – 270 г,
- ванілін – 3 р.
Процес приготування:
Перекладаємо добірну шовковицю в глибоку ємність, заливаємо прохолодною водою, видаляємо спливли сухі гілочки/листочки. Тепер акуратно промиваємо кілька разів тутовник під слабким струменем прохолодної проточної води.
Злегка просушуємо ягоди.
Закладаємо білу шовковицю у сковороду або невелику каструлю з товстими стінками.
Всипаємо порцію цукрового піску. Цукор, при бажанні, можна варіювати – збільшувати або зменшувати, все залежить від вашої шовковиці, точніше від її солодощі. Відправляємо сотейник з ягодами і цукром на плиту, встановивши на конфорці середню температуру. Проварюємо приблизно 7 хвилин.
Подрібнюємо гаряче варення з шовковиці за допомогою заглибного блендера. Також можна скористатися звичайним блендером (з чашею), або ж м'ясорубкою, з дрібною решіткою.
Перетираємо отриману рідину за допомогою самого дрібного сита, щоб відсіяти якомога більше насіння. Перетерту масу відправляємо назад в сотейник. Під час всього процесу працюємо акуратно, щоб не обпалити руки. Тепер ставимо сковороду на плиту, при помірному нагріванні варимо майбутній тутовий джем протягом 7-10 хвилин.
Готовність можна перевірити «калюжкою» - капніть трохи джему на плоску тарілку/блюдце, якщо крапля залишається на своєму місці, не розтікається, джем готовий. В самому кінці вводимо порцію ваніліну, перемішуємо, знімаємо з плити.
Макуха, який залишився після перетирання шовковиці, не викидаємо. Його можна додати при варінні будь-якого компоту, поєднавши з будь-якими ягодами і фруктами.
Готовий джем з білої шовковиці розкладаємо по заздалегідь простерилизованным банках.
Герметично затягуємо банки кришками, перевертаємо баночки догори дном, поставивши їх у затишне місце.
Закутуємо заготовки теплим пледом/ковдрою, залишаємо приблизно на добу до повного охолодження скла. Переставляємо ванільний джем з шовковиці на зиму на полицю прохолодного приміщення – підвал/комора/підвал. Використовуємо по мірі необхідності.
Приємного апетиту!
За фото рецепт заготівлі дякуємо Олену.