Помідори без стерилізації на зиму
У будь-якої господині, высаживающей город, обов'язково відведено місце для помідорів. Хоча клопоту з ними багато, але зате половину літа і майже всю осінь можна їсти свіжі, вирощені на власній ділянці, овочі. Це, звичайно, добре, але закатати їх на зиму теж потрібно. Однією банкою я ніколи не обмежуюсь. Ставлю помідори у власному соку, готую з них домашній кетчуп, варю томатний сік і обов'язково додаю в аджику. Але список «помідорних» заготівель був би неповним, якби я не влаштовувала мариновані помідори без стерилізації на зиму. Зізнаюся, це одна з найпростіших консервацій, бо тару попередньо стерилізувати не потрібно, головне вимити помідори і підготувати потрібні приправки. Останні, до слова сказати, беру тільки з власної ділянки, ну іноді з сусіднього. Наприклад, вишня у мене не росте, а по парі листочків завжди кладу в банки, зате на моїй ділянці є кущі смородини, листям якої я ділюся з сусідками, коли настає сезон закаток. Та й взагалі з сусідами треба дружити, тому що сіль може закінчитися в самий невідповідний момент або кришки не вистачить, щоб закатати останню баночку.
Мариновані помідори без стерилізації на зиму
Отже, коли плодів назріло досить багато, саме час зберегти їх на зиму, в свіжому вигляді, звичайно, не вийде, а ось в маринованому дуже навіть.
Інгредієнти:
маринад на 3 л води:
- цукор – 9 столових ложок,
- сіль – 2 столові ложки,
- оцет – 45 г (у мене для цих цілей є спеціально відведена 50-грамова чарка).
Процес приготування:
Хоча вагами і не користуюся при приготуванні маринаду і не вираховується, скільки чого покласти в банку, однак намагаюся дотримуватися наведеної вище рецептури. Якщо зайві 5 г оцту або того ж цукру погоди не зроблять і кардинально смак закачування не поміняють, то ось додаткова ложка солі (цукру) може зіграти з заготівлею злий неприємну жарт: замість смачних солодкувато-островатых помідорів отримаєте неїстівний продукт.
Для цієї заготовки майже завжди беру 3-х літрові банки, тому що, крім того, що ми просто їх їмо, я маю на увазі помідори, часто додаю мариновані томати в борщі, щі та пасту.
Даємо склянкам обсохнути і починаємо перебирати помідори. Вони можуть бути будь-які: і червоні, і зелені, і великі, і маленькі. Прибираємо з плодів хвостики, перекладаємо в миску, заливаємо водою, миємо. Якщо бруд пристала до плодам і не хоче забиратися, злегка потріть її нежорсткої щіткою або ганчіркою. Головне-не пошкодити шкірку.
На дно кожної банки кладемо кріп, лавровий лист, листочки вишні, смородини, гвоздику і ріжемо тонкими пластинами частина часнику (3 зубчики). Щільно укладаємо помідори в банку до самого горлечка. На них кидаємо часник, попередньо порізавши його на шматочки.
Заливаємо банки окропом, накриваємо кришками і вичікуємо хвилин 10. Після чого зливаємо воду з банки в каструльку. Щоб помідори не вискочили з тари, або притримуйте їх пальцями, або одягніть на банки спеціальну кришку з дірочками.
Додаємо в каструлю з водою цукор, сіль і ставимо на великий вогонь закипати. Коли з'явилося активне нуртування, вливаємо туди ж оцет, досчитываем до 10 і вимикаємо. Заливаємо приготовленим маринадом помідори і закатуємо. Як розумієте, щоб заготовка не здулася через пару днів, кришки потрібно прокип'ятити. Укутайте банки у що-небудь тепле і тримайте помідори без стерилізації пару годин, в ідеалі, ніч. Цей спосіб допомагає довше зберігати консервацію на зиму.
Такі мариновані помідори з оцтом простоять у вас до нового врожаю, якщо ви не з'їсте раніше.

Приємного апетиту!