Рецепти приготування тріски
Рецептів з тріски існує безліч, тріску можна смажити, тушкувати, варити, готувати котлети, включати до складу рибних салатів, використовувати для начинки пирогів і пиріжків, варіантів маса.
Тріска згадується в романі Гоголя «Ревізор», цю рибу дуже любив його герой Хлестаков, якого пригощали в'яленою рибою. Хоча, назва її раніше було іншим, вона називалася «лабардан».
Тріску називають «худої рибою», весь жир у неї накопичується в печінці, а м'ясо вважається дієтичним, що дуже важливо при правильному харчуванні. Ця морська риба володіє прекрасними смаковими якостями. Але не тільки за це ми її любимо, тріскові є цінним джерелом мінеральних речовин, які так необхідні нашому організму для повноцінної роботи.
Продається морепродукт за цілком демократичною ціною, що робить її доступною для багатьох верств населення. Але при готуванні тріски люди стикаються з однією проблемою – її м'ясо може вийти сухим. У сьогоднішньому випуску ми розповімо, як приготувати тріску смачно, щоб вона зберегла всю свою соковитість і стала ще смачніше.
найпростіший рецепт – кинути шматочки тріски на сковороду і підсмажити. У дієтичному варіанті підготовку повторити і приготувати або в духовці, або на пару.
Смажені стейки тріски
Смажити тріску можна в різних паніровках, клярі, спеціях, з помідорами, цибулею, грибами. Ми покажемо фото рецепт найпростіший (але не найгірший), спосіб приготування смаженої морської риби.
Отже, вам знадобляться
Інгредієнти:
- Стейк тріски – 6 штук,
- Сіль, чорний мелений перець за смаком
- Борошно або сухарі для панірування,
- Олія рослинна (рафінована).
Процес приготування:
Тріску моєму під проточною водою, нарізаємо на стейки або купуємо вже шматочки обробленої риби. Якщо тушка або стейки заморожені, їм потрібно дати повністю відтанути. Далі рибу потрібно посолити за смаком посипати чорним меленим перцем.
Якщо вам не подобається специфічний запах морської риби, то її можна вимочити в молоці. Для цього залийте тріску молоком і залиште на годину.Тепер кожен стейк потрібно обваляти в борошні з усіх сторін. У сковороді розігріємо рослинне масло, викладаємо шматочки риби.
Обсмажуємо по 4 – 5 хвилин з кожного боку на середньому вогні до золотистої скоринки.
Також варіантом для панірування може стати «ароматна борошно». А робиться це так: на суху сковорідку висипаємо трохи солі, зіри, чорного меленого перцю, мускатний горіх, і прожарюємо, постійно помішуючи близько 1 хвилини. Потім подрібнюємо прогартовану ароматну сіль в ступці або за допомогою блендера і змішуємо з борошном. Ось такий незвичайний варіант для панірування тріски, який зробить її смак ще краще.
Смажена тріска подається на стіл з будь-яким гарніром на вибір.
Ніжне філе тріски в духовці
Це блюдо готується з філе без хребтових кісток і подається під цікавим соусом зі свіжих томатів.
Вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Філе тріски (свіжа або заморожена) – 0,5 кг,
- Сіль за смаком.
Для маринування риби:
- Лимонний сік (або сік лайма) – 1 ст. ложка,
- Часник 1 – 2 зубчики,
- Олія рослинна (рафінована) – 2 ст. ложки,
- Спеції за смаком (в ідеалі прованські трави).
Інгредієнти для соусу до філе тріски:
- Свіжі томати – 2 штуки,
- Часник 2 – 3 зубчики,
- Сік лайма чи лимона – 1 ст. ложка,
- Олія оливкова – 2 ст. ложки,
- Чорний мелений перець, сіль за смаком
- Сухий орегано – 1 щіпка,
- Свіжа зелень (будь-яка).
Як приготувати філе тріски в духовці з помідорами
Якщо ви використовуєте заморожене філе тріски, то для початку потрібно розморозити і робити це краще в холодильнику на нижній полиці. Як згадувалося вище, тріска – пісна риба, жирна в ній тільки печінку.
Для того щоб рибне філе було соковитим, ми його замаринуем. Для приготування маринаду в невеликій чашці змішуємо олію, подрібнений часник (краще всього пропустити його через спеціальний прес), додаємо лимонний сік і сухі пряні трави. Лимонний сік дозволить по мінімуму використовувати сіль, використовуємо її зовсім небагато для приготування.
Потім викладаємо тріску в форму для запікання з бортиками і поливаємо маринадом. У цій же посуді перевертаємо філе кілька разів, щоб просочити його з усіх сторін. Маринувати тріску в цьому соусі 15 – 20 хвилин. Потім відправляємо деко з нею в духовку, яку потрібно розігріти до 170 – 180 градусів. Запікаємо 15 – 18 хвилин. Довше тримати не рекомендується, щоб риба не вийшла сухою.
Поки тріска в духовці, чаклуємо над соусом для її подання. Помідори потрібно порізати дуже дрібними кубиками, видаливши насіння. Свіжу зелень (можна використовувати петрушку, кріп, базилік, все, що ви любите) слід порубати як можна дрібніше і відправити її до помідорів. Часник потрібно очистити і пропустити через прес. Додаємо в яскраву масу оливкова олія, сік лимона або лайма, сухий орегано і чорний мелений перець. Все ретельно перемішуємо, вуаля, ароматний і свіжий соус готовий!
Перекладаємо запечене філе тріски на порційні тарілки і поливаємо зверху соусом з помідорів і зелені.
Ось таким нескладним і цілком доступним стравою з риби ви з легкістю зможете порадувати своїх близьких і друзів, як за буденним, так і за святковим столом.
А про те, як приготувати смачну запечену в духовці тріску розповість Ксенія Райт.
Тріска запечена з сиром

Необхідні інгредієнти:
- тушка охолоджена тріски - 1/2 шт.,
- рослинне масло для змащування,
- шматочок сиру для присипки 50-70 гр.,
- майонез 40-50 гр.,
- зелень за смаком (на фото кріп) - 1/3 невеликого пучка,
- сіль і приправи.
Покрокове приготування тріски, запеченою під сиром
Охолоджену тушку очистіть: видалити плавники, нутрощі, зіскоблити луску. Наріжте рибу на стейки товщиною в 1,5-2 див.
У форму для запікання капніть трохи рослинного масла і покладіть шматочки тріски.
Посипте рибу спеціями і сіллю за смаком.
Змастіть майонезом (дуже тонким шаром). Залиште рибу маринуватися на 20-30 хвилин. Нарубаєте кріп (або іншу зелень) і присипте стейки.
Натріть сир на крупній тертці і рівномірно розмістіть верхнім шаром.
Розігрійте духовку до 180 градусів. Прикрийте деко фольгою. Поставте в розігріту духовку на 30 хвилин. За 10 хвилин до готовності зніміть фольгу і дайте сиру зарум'янитися.
Подавати страву можна з будь-яким гарніром і овочами. Приємного апетиту!

Будемо раді, якщо і інші читачі Блокнота поділяться своїм рецептом тріски в коментарях до цього випуску.