Соус з аличі
Різноманітні соуси до м'яса, приготовані на основі ягід або фруктів, вже давно відомі за багатьох світових кухнях. Причому, навіть консервативне кавказьке гастрономічне напрямок славиться кількома подібними заправками. І найвідоміша з них – ткемалі. Однак, щоб зробити цей вишуканий і дуже незвичайний для нас соус, буде потрібно особливий вид аличі і рідка болотяна м'ята. Оскільки знайти дані інгредієнти в наших супермаркетах нереально, спробуємо приготувати варіацію на цю тему, назвавши її просто – соус з аличі.
Соус з аличі
Інгредієнти:
- алича жовта незріла (1 кг);
- вода холодна (180 мл);
- кріп і кінза свіжа (по половині пучка);
- крупна сіль (1 ст. л.);
- дрібний цукор (1 ст. л.);
- червоний мелений перець (1 ч. л.);
- часник (10 зубків);
- мелений коріандр (1 ч. л.).
Процес приготування:
В першу чергу добре, бажано за допомогою щіточки промиваємо нестиглі плоди кислої аличі. Потім злегка просушуємо її достатньою кількістю паперових рушників.
Пересипаємо ягоди в миску відповідного розміру, куди також виливаємо стандартний склянку холодної води, яка на початковому етапі захистить аличу від пригорання.
Ставимо миску на мінімальний вогонь і відварюємо плоди приблизно 10 недовгих хвилин, після закінчення яких вони лопнуть і пустять свій сік.
Тепер залишаємо сливи повністю охолонути, оскільки нам доведеться вручну плоди очистити від шкірки і твердих кісточок. На наступному етапі підготуємо традиційні інгредієнти: часник, кінзу, сіль, мелений коріандр, цукор, кріп і червоний перець.
Далі переміщуємо очищену м'якоть аличі назад в миску, після чого вводимо тертий часник, шинковану зелень і всі зазначені спеції.
Тушкуємо пікантний соус на мінімальному вогні, постійно перемішуючи його дерев'яною лопаткою, приблизно 30 хвилин, через які негайно переливаємо дивно ароматну масу по стерилізованим банкам. Зберігати кисло-гострий заправку краще в холодильнику або іншому відповідному прохолодному місці.
За рецепт і покрокові фото дякуємо Юлію.
Можливо, вам сподобається соус Ткемалі із слив на зиму:
Рецепт Ткемалі -->>