Хачапурі по-аджарськи
З радістю ділюся рецептом, який у моїй родині завжди зустрічають з величезним задоволенням вже багато років. Це хачапурі по-аджарськи. Навчила мене готувати цю чудову випічку моя подруга, яка кілька років жила в Грузії та захоплювалася національною кухнею.
Хачапурі – це, напевно, чи не реінкарнація італійської піци в Грузії. Скільки ж різних рецептів цієї випічки існує на її батьківщині! Аджарці готують її з напівсирим яйцем, гурійці – з вареним, имеретинцы – зовсім без яйця, і результат виходить зовсім несхожим на те, що роблять інші народності. Здається, що грузинська кухня може задовольнити будь-який, навіть самий прискіпливий «смак» на цю випічку з сиром!
Давайте і ми спробуємо приготувати сьогодні хачапурі по-аджарськи – на мій погляд, самий святковий варіант цієї страви.
Хачапурі по-аджарськи
покроковий фото рецепт
Щоб спекти три хачапурі з Аджарії – знамениті аджарські човники – будемо використовувати найбільш доступні продукти, що важливо сьогодні.
Інгредієнти:
- пшеничне борошно – 300 г;
- тепла вода – 0,5 склянки;
- сухі швидкорозчинні дріжджі – ½ чайної ложки;
- цукор – ½ чайної ложки;
- сіль – ½ чайної ложки;
- ропні сир (наприклад, сулугуні) – 300 грам;
- курячі яйця – 5 штук;
- чорний мелений перець – 1 щіпка;
- вершкове масло – 2 столових ложки.
Процес приготування:
Спочатку, звичайно ж, займаємося тестом. З'єднуємо воду, одне яйце, дріжджі, цукор і сіль у мисці.
підготовлені інгредієнти Перемішуємо вінчиком.
Частинами вводимо в рідку суміш борошно, обов'язково просіваючи її для збагачення киснем.
Як тільки частину борошна введена в тісто, все добре перемішуємо.
Коли вся мука додано в тісто вимішуємо його кілька хвилин, потім залишаємо настоятися 40 хвилин в теплому місці, накривши рушником, щоб тісто для хачапурі не сохло.
Тим часом, подрібнюємо сир на крупній тертці.
З'єднуємо натертий сир з одним яйцем, додаємо трохи солі і чорного перцю за смаком. Перемішуємо.
Настоявшийся грудочку ще раз вимішуємо і знову даємо йому настоятися, але вже протягом 15-20 хвилин. Нарешті, основу ділимо на три рівні частини.
Кожну частину тіста розкачуємо в овал, чи прямокутник з округленими кутами.
По центру імпровізованого «млинця» викладаємо третину підготовленою раніше сирно-яєчної начинки.
Підверніть трубочкою спочатку довгі краї тіста до начинки, а потім з'єднуємо короткі сторони, формуючи подобу човники, як на фото. Головне, щоб довгі краї аджарських човників були як можна вище щодо начинки.
Розтопленим маслом за допомогою силіконової пензлика змащуємо краю хачапурі.
Формуємо з решти тіста і начинки ще два «човники». Маємо всі хачапурі на деку, змащеному вершковим маслом.
Випікаємо хачапурі по-аджарськи в духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 25-30 хвилин. Потім виймаємо їх назовні, чистим яйцем або ложкою обережно робимо поглиблення в центрі начинки і також обережно додаємо у нього яйце, щоб жовток залишився в цьому поглибленні, а білок рівномірно розтікся по решті начинці.
Відправляємо хачапурі назад в духовку і готуємо їх там ще 5-7 хвилин, поки не схопиться білок.
Подаємо аджарські «човники» гарячими, і обов'язково з гарним настроєм!
Поради по приготуванню:
1. Сорт сиру для начинки можна вибрати по своєму смаку. Головне в цій справі, щоб сир був не дуже вологий. Зайва вода не дасть можливості добре пропектися борошняній основі.
2. На звичайній воді тісто для хачапурі виходить чудовим. Але його можна замісити і на основі кисломолочних продуктів – кефіру, ряжанки чи грузинського мацоні.
3. Вода (кефір, ряжанка, мацоні) обов'язково повинна бути теплою. Це дозволить краще розійтися дріжджам і тісту піднятися.
4. Якщо вибраний для хачапурі сир виявився надто солоним, його можна злегка вимочити в холодній воді.