Пасхальний пиріг - паска
Вже зовсім скоро настане сімейне свято Світлої Пасхи. Це день, коли за святковим столом збираються близькі родичі і друзі. Протягом тижня до цього свята господині готують всілякі частування. Головним стравами Паски на столі, звичайно, виступають паска і сирна паска. Але крім цього готують десерти та великодню випічку, наприклад, великоднє печиво. Як раз сьогодні хочеться запропонувати вам оригінальний великодній пиріг - паску у вигляді піраміди з горіхами. Його святковий вигляд, незвичайна форма, а також смак і аромат порадують домашніх за столом.
Пасхальний пиріг
незрівнянний пиріг паска з горіхами
Начинка для такого пирога на Великдень може бути різною, відштовхуйтеся від своїх уподобань. В моєму запропонованому фото рецепті використовуються волоські горіхи і цукор. Здобне дріжджове тісто на жовтках готується опарним способом, потім формуються круглі коржики і складаються у форму у вигляді піраміди.
Пиріг як і паски на Великдень покривається глазур'ю, зверху посипаються горіховою крихтою. Горіхи і цукор йдуть в начику, яка укладається між коржами багатоярусного ступеневої пирога.
покроковий фото рецепт
Інгредієнти:

- 1 стакан волоські горіхи (очищені),
- цукор для прошарку 70 г,
- 130 мл молоко,
- свіжі пресовані дріжджі 15 г,
- цукор 45 г,
- борошно 370-400 р,
- яйця 2 шт.,
- вершкове масло 50+15 г,
- ваніль на кінчику ножа
- сіль - щіпка,
- жовток і 2 ложки молока (вершків) для змазування пирога,
- білково-цукрова або інша глазур за смаком.
Процес приготування:
Приготування будь здобної випічки починається з опари. У глибоку ємність розкришите дріжджі і залийте теплим молоком. Ложкою ретельно перемішайте молочну суміш, додаючи в неї щіпку цукру і кілька ложок борошна. Укрийте опару плівкою і поставте на 20 хвилин у тепле місце.

Підберіть велику миску, в якій будете вимішувати тісто. Вбийте в цю миску одне ціле яйце і жовток, всипте цукор. Тарілку з білком поставте в холодильник і використовуйте для приготування глазурі.

Віночком ретельно розмішайте цукор з яйцями, додайте сіль і ваніль. Тим часом опара для великоднього пирога досить добре піднялася, дріжджі заробили.

Опару перелийте до яєчної суміші, змішайте віночком.

Просійте борошно і половину її додайте в тісто.

Вимішуйте тісто лопаткою близько 5 хвилин.

Харчовою плівкою обтягніть тісто і відставте не продувається і тепле місце на півгодини. Дріжджове тісто за цей час збільшилася в два рази.

Тепер влийте до тесту розтоплене, але злегка остигле масло. Руками вимішуйте тісто до однорідного стану.

Додайте ще борошна (170 г) і продовжуйте вимішувати тісто на дріжджах до 10 хвилин. Присипте зверху трохи борошном миску і затягніть плівкою. Поставте тісто знову на 50-60 хвилин у тепле місце.

тим часом Підготуйте волоські горіхи на прошарку у великодній пиріг-паску. Обсмажте на сухій сковороді горіхи і остудіть їх. Подрібніть В ступці горіхи до стану великої крихти.

Тісто для пирога відпочило і добре збільшилася в обсязі.

Стіл посипте борошном і сформуйте з тіста 4 заготовки для пирога, різних за розміром від більшої до меншої, як для дитячої пірамідки.

Оберніть фольгою або промасленим папером для випічки дно середньої рознімної форми. Руками сформуйте найбільшу коржик і перекладіть на фольгу. Змастіть перший шар розтопленим маслом, а потім посипте горіховою крихтою і цукром.

Сформуйте другий корж і кладіть її на перший шар. Знову промазывайте маслом, додайте по кілька ложок цукру і подрібнених ядер горіхів.

Збирається по ходу ступінчастий пиріг, який після випічки буде дуже оригінально виглядати.

Скріпіть дно і кільце форми і накрийте рушником майбутній пиріг, нехай постоїть в теплі 20-30 хвилин. Змастіть потім багатоярусний дріжджовий пиріг жовтком, змішаним з молоком або вершками (2 ч. л).

Випікається великодній пиріг у духовці при температурі 180 градусів 30-40 хвилин. Заздалегідь помістіть на дно духовку ємність з водою, щоб створити вологе повітря, що добре для дріжджової випічки. Вийміть готовий пасхальний пиріг з форми і охолодіть на решітці.

Щоб пиріг до Великодня виглядав ще гарніше, полийте його білкової глазур'ю і посипте горіхами.

Пасхальний пиріг паска: рецепт і фото від Ольги Бондас.