» » Пасхальний пиріг - паска

Пасхальний пиріг - паска


Вже зовсім скоро настане сімейне свято Світлої Пасхи. Це день, коли за святковим столом збираються близькі родичі і друзі. Протягом тижня до цього свята господині готують всілякі частування. Головним стравами Паски на столі, звичайно, виступають паска і сирна паска. Але крім цього готують десерти та великодню випічку, наприклад, великоднє печиво. Як раз сьогодні хочеться запропонувати вам оригінальний великодній пиріг - паску у вигляді піраміди з горіхами. Його святковий вигляд, незвичайна форма, а також смак і аромат порадують домашніх за столом.

Пасхальний пиріг

Великодній пиріг

незрівнянний пиріг паска з горіхами

Пиріг на Великдень

Начинка для такого пирога на Великдень може бути різною, відштовхуйтеся від своїх уподобань. В моєму запропонованому фото рецепті використовуються волоські горіхи і цукор. Здобне дріжджове тісто на жовтках готується опарним способом, потім формуються круглі коржики і складаються у форму у вигляді піраміди.

Пиріг як і паски на Великдень покривається глазур'ю, зверху посипаються горіховою крихтою. Горіхи і цукор йдуть в начику, яка укладається між коржами багатоярусного ступеневої пирога.

покроковий фото рецепт

Інгредієнти:

великодній Пиріг з чого приготувати
  • 1 стакан волоські горіхи (очищені),
  • цукор для прошарку 70 г,
  • 130 мл молоко,
  • свіжі пресовані дріжджі 15 г,
  • цукор 45 г,
  • борошно 370-400 р,
  • яйця 2 шт.,
  • вершкове масло 50+15 г,
  • ваніль на кінчику ножа
  • сіль - щіпка,
  • жовток і 2 ложки молока (вершків) для змазування пирога,
  • білково-цукрова або інша глазур за смаком.

Процес приготування:

Приготування будь здобної випічки починається з опари. У глибоку ємність розкришите дріжджі і залийте теплим молоком. Ложкою ретельно перемішайте молочну суміш, додаючи в неї щіпку цукру і кілька ложок борошна. Укрийте опару плівкою і поставте на 20 хвилин у тепле місце.

великодній Пиріг з молоком і дріжджами

Підберіть велику миску, в якій будете вимішувати тісто. Вбийте в цю миску одне ціле яйце і жовток, всипте цукор. Тарілку з білком поставте в холодильник і використовуйте для приготування глазурі.

великодній Пиріг з яйцем і жовтками

Віночком ретельно розмішайте цукор з яйцями, додайте сіль і ваніль. Тим часом опара для великоднього пирога досить добре піднялася, дріжджі заробили.

великодній Пиріг на опарі

Опару перелийте до яєчної суміші, змішайте віночком.

великодній Пиріг тісто з опарою

Просійте борошно і половину її додайте в тісто.

великодній Пиріг рідке тісто

Вимішуйте тісто лопаткою близько 5 хвилин.

великодній Пиріг дріжджове тісто

Харчовою плівкою обтягніть тісто і відставте не продувається і тепле місце на півгодини. Дріжджове тісто за цей час збільшилася в два рази.

великодній Пиріг з дріжджового тіста

Тепер влийте до тесту розтоплене, але злегка остигле масло. Руками вимішуйте тісто до однорідного стану.

Пиріг паска великодній тісто на вершковому маслі

Додайте ще борошна (170 г) і продовжуйте вимішувати тісто на дріжджах до 10 хвилин. Присипте зверху трохи борошном миску і затягніть плівкою. Поставте тісто знову на 50-60 хвилин у тепле місце.

Великодній пиріг паска тісто

тим часом Підготуйте волоські горіхи на прошарку у великодній пиріг-паску. Обсмажте на сухій сковороді горіхи і остудіть їх. Подрібніть В ступці горіхи до стану великої крихти.

Волоські горіхи в паску або пиріг

Тісто для пирога відпочило і добре збільшилася в обсязі.

Пишне дріжджове тісто

Стіл посипте борошном і сформуйте з тіста 4 заготовки для пирога, різних за розміром від більшої до меншої, як для дитячої пірамідки.

Великодній пиріг ступінчастий

Оберніть фольгою або промасленим папером для випічки дно середньої рознімної форми. Руками сформуйте найбільшу коржик і перекладіть на фольгу. Змастіть перший шар розтопленим маслом, а потім посипте горіховою крихтою і цукром.

Великодній пиріг коржик з горіхами

Сформуйте другий корж і кладіть її на перший шар. Знову промазывайте маслом, додайте по кілька ложок цукру і подрібнених ядер горіхів.

Пиріг на Великдень коржик з горіхами

Збирається по ходу ступінчастий пиріг, який після випічки буде дуже оригінально виглядати.

великодній Пиріг піраміда

Скріпіть дно і кільце форми і накрийте рушником майбутній пиріг, нехай постоїть в теплі 20-30 хвилин. Змастіть потім багатоярусний дріжджовий пиріг жовтком, змішаним з молоком або вершками (2 ч. л).

великодній Пиріг фото рецепт

Випікається великодній пиріг у духовці при температурі 180 градусів 30-40 хвилин. Заздалегідь помістіть на дно духовку ємність з водою, щоб створити вологе повітря, що добре для дріжджової випічки. Вийміть готовий пасхальний пиріг з форми і охолодіть на решітці.

великодній Пиріг як паска

Щоб пиріг до Великодня виглядав ще гарніше, полийте його білкової глазур'ю і посипте горіхами.

Пиріг паска дріжджовий

Пасхальний пиріг паска: рецепт і фото від Ольги Бондас.

Радимо прочитати

Царська паска
Царська паска
Напередодні Світлого свята Великодня у кожному домі пахне аромат смачної випічки. Всі господині печуть паски, великодні пряники, булочки і вінки. Сьогодні ми не будемо включати духовку, так як у нас
Сира великдень без яєць
Сира великдень без яєць
На порозі Світле свято Великдень! У кожній родині досвідчені господині печуть традиційну пасхальну випічку: ароматні паски, великодні віночки, пряники, печиво. Готують різні десерти, закуски, м'ясні
Великодній сирний кекс
Великодній сирний кекс
Наближається світле свято, Великдень, а це значить, що пора почати замислюватися, що ж поставити на святковий стіл у це велике свято. Кожен рік господині з нетерпінням чекають на це свято і
Паска сирна в мультиварці
Паска сирна в мультиварці
Жоден святковий великодній стіл не обійдеться без традиційного ароматного паски – Великодня. Сирна паска є традиційним і символічним солодким частуванням у Світле Христове воскресіння.
Паска на молоці
Паска на молоці
Центральне місце на багатому пасхальному столі завжди займають сирна пасха, паска та крашанки. Пропоную вам багаторазово перевірений рецепт паски на молоці — смачного, повітряного і ароматного!
Паска на дріжджах як пух
Паска на дріжджах як пух
Великдень — одне з найважливіших свят всіх православних християн. У числі його обов'язкових атрибутів сирні паски, паски і фарбовані яйця. Кожна господиня має на озброєнні свої, перевірені роками

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки