Паска сирна в мультиварці
Жоден святковий великодній стіл не обійдеться без традиційного ароматного паски – Великодня. Сирна паска є традиційним і символічним солодким частуванням у Світле Христове воскресіння.
Існує кілька видів пасок з сиру: сира, варена, заварна і печена. В цілому, за складом рецепти схожі, однак принцип приготування у них різний. Не завжди сиру великдень можна без побоювань дати дитині з-за наявності в ній сирих яєць, та й зберігається цей продукт недовго. Термін зберігання заварний, печеної або вареної великодня набагато більше.
У цьому випуску вам пропонуються різні фото рецепти печеної великодня з сиру в мультиварці.
Сирна печена великдень в мультиварці
Сирна пасха, як і більш звична, печена, також символізує Христове Воскресіння і готується вона з сиру, переважно домашнього. Він повинен бути м'яким, густим і в міру жирним, схожим на глину. Вибрати такий сир на ринку достатньо просто покласти невелику кількість в рот і розім'яти мовою. Сир повинен повністю розчинитися. Також можна додати сухофрукти, горіхи, насіння і сушені ягоди, прянощі (мелену корицю, ваніль). Манна крупа і крохмаль відмінно скріплюють великдень, смак від цього не страждає зовсім, також це врятує положення, якщо ви використовуєте злегка рідкуватий сир.
Список інгредієнтів:
- 500 г сиру;
- 100 г родзинок, замоченого в окропі і віджатого;
- 100 г підсмажених волоських горіхів;
- 3 яйця;
- 1 склянка цукру;
- 0,5 ч. л. солі;
- 3 ст. л. манної крупи;
- 1 ст. л. картопляного крохмалю.
Якщо сир досить м'який, то попередня обробка не знадобиться. Занадто сухий сир з крупинками бажано перетерти через ситечко, марлю або перекрутити через м'ясорубку. Однак такий сир краще використовувати для інших цілей. Візьміть відповідну ємність для замішування сирного «тесту» і перекладіть сир.
Сир розітріть з цукром.
Вбийте курячі яйця і перемішайте вилкою.
Додайте попередньо підготовлений родзинки без кісточок.
Горіхи потрібно заздалегідь подрібнити ножем і прожарити на сухій сковороді. Всипати їх в сирну масу з родзинками.
Печена сирна паска буде готуватися з манкою, додаємо її на цьому етапі.
Другий компонент, який допоможе запеченої великодня загуснути і тримати форму – це крохмаль. Підмішуємо його акуратно ложкою.
Коли всі компоненти добре вымешаны - спробуйте сиру великдень на цукор. Додайте трохи солі, буквально 0,5 ч. л. – це посилить смак випічки.
Як приготувати печену сирну паску в духовці
Підходящі невеликі і високі форми для випічки необхідно змастити маслом і відправити в розігріту духову шафу. Випічка триває 40 хвилин. Враховуйте нюанси своєї духовки. Якщо трапляється, що випічка підгорає знизу, то під деко встановіть металеву форму з водою. Якщо ж страви підгоряють зверху, то опустіть деко на нижній рівень. До речі, можна придбати спеціальну одноразову формочку з картону чи фольги – вони красиві і можна прям в ній поставити великдень з сиру на святковий стіл.
Після того, як сирна паска испеклась – прикрасьте її традиційними присипками, глазур'ю і цукровими фігурками. Подавайте охолодженої на наступний день.
Рецепт сирної паски в мультиварці
Якщо ваша кухня оснащена і мультиварка, ви можете приготувати незрівнянну сирну паску і в ній з тією лише різницею, що вона не буде мати традиційну символічну форму усіченого конуса чи циліндра, як паска. Чашу мультиварки змастіть маслом, сирну масу перекладіть в неї і розрівняйте.
Паска готується в мультиварці на режимі " Випічка протягом 60 хвилин. Після звукового сигналу не відкривайте кришку ще протягом деякого часу, дочекайтеся, поки вона повністю не охолоне – це запобіжить великдень від «опадання».
змастіть Верх білкової або цукровою глазур'ю, прикрасити посипками.
Світлої Пасхи і приємного апетиту!
Сирну печену великдень приготувала для Записної книжки Євгена Хоновец.
Так як діаметр чаші мультиварки близько 24 см, то сама паска з сиру вийде невеликої висоти. Є варіанти – випікати невеликих формочках для кексів.
В одному з випусків я розповідала вам, як приготувати печену сирну паску за старовинним рецептом.
Маси вийшло досить, тому захотілося провести експеримент і приготувати таку пасху в мультиварці. Десерт вийшов дуже смачним і дуже швидко розтягнули діти, тому що готувала я їх в маленьких силіконових формах для кексів. Тепер печу його не тільки на Великдень, але і замість сирників або сирники.
Паска сирна в мультиварці у формочках
Отже, для того щоб приготувати сирну паску, печену в мультиварці у вигляді маленьких пасочок вам знадобляться
Інгредієнти:
- Сир жирний (бажано домашній)– 350 грам,
- Цукровий пісок 60 грам (або за смаком),
- Яйця курячі (великі) – 2 штуки,
- Борошно пшеничне або манна крупа – 50 грам,
- Родзинки і цукати – по 1 ст. ложці,
- Вершки (високої жирності) – 20 мл
Процес приготування:
Для приготування краще всього використовувати ніжний домашній сир, спробувати його на смак при купівлі, він не повинен сильно кислить. Сир потрібно протерти через дрібне сито або за допомогою блендера. Якщо ви використовуєте все ж магазинний сир у пачках або дитячий сирок, то він вже перетертий і його досить розім'яти виделкою. В отриману сирну масу вливаємо вершки і додаємо цукровий пісок. Попередньо просіваємо борошно і теж відправляємо в масу з сиру. Замість борошна я в цей раз брала манку. Все ретельно перемішуємо.
В окремій ємності перетираємо дочиста яєчні жовтки і після змішуємо їх з сирною масою. Яєчний білок потрібно збити до стану міцної піни, для того щоб зробити це швидко, раджу вам додати крапельку лимонного соку на білки або ж щіпку солі. Білкову піну акуратно змішуємо з сирною масою, при цьому не робимо різких рухів, щоб маса не втратила свою легкість.
Попередньо потрібно промити родзинки і ретельно обсушити його, а ще краще після висихання злегка обваляти його в борошні або крохмалі. Цукати за потреби подрібнюємо. Потім відправляємо цукати і родзинки в тісто, акуратно перемішуємо тісто для сирної паски.
Потім сирну масу з родзинками та/або цукатами розкладаємо в невеликі формочки для кексів і відправляємо в чашу мультиварки. Виставляємо режим «Випічка», а час встановіть у відповідності з розміром формочок для моїх формочок вистачило 30 хвилин. Занадто високі форми в мультиварці все-таки використовувати не рекомендую.
Ще готувала таку пасху в мультиварці на пару. Теж вийшло смачно. От тільки фото готових пасочок на пару немає. Як бачите, силіконові форми, не подумавши простелила паперовій, а вона від пари розкисла. Але за смаком все вийшло здорово! Час приготування на пару таке ж, 30 хвилин.
Сирну печену в мультиварці паску можна прикрасити білкової або шоколадною глазур'ю або посипати прикрасою для випічки. Головний великодній атрибут повинен постояти деякий час, щоб стати ще смачніше, тому краще всього приготувати його напередодні свята.
Як я вже казала, можна побалувати себе і своїх дітей таким смачним сирним десертом і в будні. Експериментуйте з добавками та діліться своїми порадами з нами!
Приємного вам апетиту бажає Анюта і Записна книжка рецептів!