» » Заварна паска рецепти

Заварна паска рецепти


протягом багатьох століть Великдень вважається одним з найбільш світлих і теплих релігійних свят. Традиційно, напередодні Великодня, практично в кожному будинку витає особливий аромат свіжоспечених пасок. Причому, запашну здобу зазвичай господині печуть у великих кількостях – щоб вистачило не тільки на всю сім'ю, а й на частування родичам і друзям. Перед вами заварні паски на Великдень.

Заварна паска

Рецепт № 1

Заварна паска

Хтось пече прості за складом паски, комусь більше до душі здоба з тіста з красивою назвою «Олександрійське» або «Віденське». Я ж для себе багато років тому знайшла свій рецепт великодньої випічки з заварного тіста, з тих пір йому не зраджую. Тісто для заварних пасок готується зовсім просто і часу займає не багато. Зате сама здоба виходить пишною, з ніжним солодким м'якушем. Дріжджі в куличиках абсолютно не відчуваються, як часто буває з випічкою. Їх нейтралізує аромат апельсинової цедри і ванілі. У паски я обов'язково кладу родзинки, а ось горіхи і сухофрукти – за бажанням.

До процесу випікання великодніх пасок слід підійти з особливою відповідальністю. Щоб дріжджове тісто добре підійшло, ні в якому разі не можна допускати протягів. На кухні повинне бути тепло. Також всі продукти для приготування пасок краще використовувати кімнатної температури.

Особливу увагу раджу звернути на дріжджі. Вони повинні бути обов'язково хорошої якості, тому краще заздалегідь перевірити активність продукту. У 30 мл води розведіть щіпку дріжджів і половину чайної ложки цукру. Додайте борошна стільки, щоб маса вийшла, як густа сметана. Залиште суміш в теплому місці на 10 -15 хвилин. Якщо дріжджі за цей час оживуть, і тісто візьметься шапочкою – сміливо використовуйте їх для приготування пасок!

Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 8 пасок вагою 200 грамів.

Заварна паска на молоці та яйцях

Для тіста:

  • Молоко – 1,5 склянки
  • Вершкове масло – 200 г
  • Яйця -5 шт.
  • Борошно – 1 кг
  • Цукровий пісок – 1 склянка
  • Дріжджі (сухі) – 1 пакетик (11г)
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Ізюм – 100 г
  • Ванільний цукор – 1 пакетик

Для глазурі:

  • Яєчний білок – 1 шт.
  • Цукрова пудра – 7 ст. л.
  • Апельсиновий сік – 1 ст. л.

Як приготувати заварний паска покроковий фото рецепт

Спочатку приготуйте заварне тісто для пасок: у сотейник або каструлю налийте склянку молока, на помірному вогні доведіть його до кипіння. Безперервно помішуючи, додайте неповний склянку борошна. Продовжуйте заважати, не знімаючи каструлю з вогню, протягом 1 -2 хвилин.

Рецепт заварного тіста для паски на молоці

Після чого заварне тісто приберіть з плити.

Заварне тісто для пасок

Тепер слід приготувати опару. В останні півсклянки підігрітого до 37 градусів молока додайте дріжджі. Ретельно розмішайте їх.

Сюди ж покладіть чайну ложку цукру і 100 г борошна. Перемішайте і на 15 хвилин поставте опару в тепле місце.

Рецепт опари для пасок

Як тільки опара почне пузиритися, змішайте її з заварним тістом. Масу збийте міксером до однорідності. Якщо десь і залишиться трохи грудочок – не страшно. У подальшому процесі замішування тіста вони розійдуться. Накривши серветкою, залиште суміш в теплому місці на 30 - 40 хвилин.

Заварне тісто для паски рецепт покроково

Ізюм промийте під теплою проточною водою, після чого залийте його окропом і залиште набухати до повного охолодження.

Родзинки заварити окропом

Яйця з цукром збийте добела з допомогою міксера. З'єднайте яєчну масу з подошедшим дріжджовим тістом.

Рідке тісто для пасок

Додайте розтоплене на водяній бані вершкове масло і ванільний цукор. Ретельно перемішайте.

Покладіть в рідке тісто для пасок замочений ізюм, апельсинову цедру. Просійте борошно через сито. Потроху додаючи борошно, починайте місити тісто до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук.

Рідке тісто для пасок рецепт з фото

Готове тісто має вийти дуже м'яким, але не липким. Дайте йому підійти.

Заварне тісто для дріжджових пасок

Збільшилися в розмірах наповніть тістом форми на одну третину. Якщо ви використовуєте металеві формочки для випікання змастіть їх попередньо рослинною олією або вершковим маслом, щоб паски не прилипли до стінок посуду. Залиште форми з майбутніми пасками в теплі, щоб тісто збільшилося вдвічі.

Заварні паски в паперових формах

Після чого помістіть заготовки в розігріту до 190 градусів духовку. Випікайте до рум'яного кольору. Час теплової обробки залежить від розмірів пасок. Для 200-грамових мені вистачило 40 хвилин.

Заварна паска за старовинним рецептом

Готову здобу вийміть з духовки і дайте їй охолонути. А поки приготуйте білково-цукрову глазур. Збийте білок міксером у пишну піну, додайте цукрову пудру і апельсиновий сік. Ретельно збийте інгредієнти до густого стану. Ароматною покрийте глазур'ю верхівки пасок.

Заварна паска смачні рецепти

Зверху за бажанням прикрасьте кольоровою присипкою.

Заварна паска на великдень

Як приготувати смачні заварні паски розповіла Ксенія, рецепт і фото автора.

На світле свято Великодня особлива увага приділяється святкового символу, а саме великоднього куличу, який традиційно має високу форму, що нагадує циліндр. У переддень свята мені захотілося поекспериментувати і спекти незвичайний і незрівнянний паска, а саме: заварний з родзинками і зефіром. В рецепті дріжджове тісто замішане на заварний борошні. Готується воно опарним способом (опара – це рідке тісто на свіжих або сухих дріжджах). Зефір в начинці в процесі випічки розплавляється і надається неповторний смак і аромат великоднього куличу.

Рецепт № 2

Заварна паска на Великдень

Заварна паска

з родзинками і зефіром фото рецепт

Для приготування заварного паски вагою 330 г необхідно:

Інгредієнти:

Заварна паска з чого приготувати
  • яйце 2 шт.;
  • пшеничне борошно 200 г;
  • родзинки 30 г;
  • коров'яче молоко 100 мл;
  • цукор 65 г;
  • дріжджі сирі 10 г;
  • зефір 1 шт.;
  • сіль;
  • маргарин-40 г;
  • масло соняшнику для змащування металевих форм 20 мл;
  • ванілін.

Процес приготування:

Дріжджі з молоком Спочатку займемося підготовкою дріжджів. Необхідно щоб вони "заробили", тому кришимо їх в миску, додаємо трохи теплого молока, 1 ч. л. борошна і цукрового піску.

Опара на паска заварнаМисочку накриваємо серветкою і залишаємо для бродіння в теплому місці. Я поставила їх в ємність з теплою водою.

Заварне тісто на паску Поки дріжджі підходять, що залишився молоко доводимо до кипіння і кидаємо в нього 25 г борошна і заварюємо до утворення клейкої однорідної маси, знімаємо з вогню і охолоджуємо заварне тісто до кімнатної температури. Ось це і є та родзинка тесту для паски - заварка.

Заварне тісто на опаріКоли дріжджі забродили, перекладаємо їх до заварному тесту і перемішуємо. Опара замішана, її необхідно залишити приблизно на півгодини також в теплому місці для бродіння.

Жовток і білок на паскуТим часом відокремлюємо білок від жовтка.

Жовток на паскуЖовток з'єднуємо з цукровим піском і розтираємо до однорідності.

Опара з заварним тістом Опара з заварним тістом підійшла.

Заварне дріжджове тісто з масломГотову опару з'єднуємо з яєчною масою, розм'якшеним або розтопленим вершковим маслом або маргарином (не гарячою!).

Заварне дріжджове з борошномПросіяне борошно кладемо порціями.

Рецепт заварного тіста на дріжджахВикористовуючи лопатку, замішуємо пасхальне тісто.

Заварне дріжджове тісто з білкамиВ кінці додаємо в тісто білок.

Заварне дріжджове тісто фото рецептІ вимішуємо його до гладкості і однорідності. Перекладаємо в миску і ставимо в тепле місце для підходу на 1 годину.

Заварне дріжджове для пасок на великденьПісля закінчення часу-тісто має бути обмято. Повторити вистоювання тіста і обминки протягом 1 години ще 2 рази.

Рецепт паски з зефіромУ готове заварне тісто на паски кладемо родзинки і подрібнений зефір, перемішуємо.

Заварні паски рецепт з фотоІ наповнюємо паперову форму. Якщо використовуються металеві форми для випічки пасок, тоді викладаємо їх промасленим папером (на дно – гурток, а циліндр без підстави робимо з прямокутного шматка паперу).

Ставимо заварна паска підходити в тепле місце (біля духовки) приблизно на півгодини. За цей час він повинен збільшити мінімум у 2 рази.

Заварні паски фото рецепт

Заварную великдень випікати при температурі 200 З півгодини. Паску можна вважати готовим, коли при проколюванні його дерев'яною паличкою вона залишається сухою.

Готову паску остуджуємо і витягаємо з форми.

Заварна паска на великдень

Прикрашаємо зверху глазур'ю і спеціальної кулінарної посипкою.

Заварна паска рецепт

Паски краще піч заздалегідь, щоб тісто "дозріло" і мало красиву текстуру. Якщо розрізати теплий паску, він ще може бути вологим.

Заварна паска з родзинками і зефіром

Заварні паски: рецепт і фото від Марії Олександрівни.

Радимо прочитати

Царська паска
Царська паска
Напередодні Світлого свята Великодня у кожному домі пахне аромат смачної випічки. Всі господині печуть паски, великодні пряники, булочки і вінки. Сьогодні ми не будемо включати духовку, так як у нас
Сира великдень без яєць
Сира великдень без яєць
На порозі Світле свято Великдень! У кожній родині досвідчені господині печуть традиційну пасхальну випічку: ароматні паски, великодні віночки, пряники, печиво. Готують різні десерти, закуски, м'ясні
Паска на молоці
Паска на молоці
Центральне місце на багатому пасхальному столі завжди займають сирна пасха, паска та крашанки. Пропоную вам багаторазово перевірений рецепт паски на молоці — смачного, повітряного і ароматного!
Паска на кефірі та олії
Паска на кефірі та олії
Давно хотіла спробувати спекти паску на рослинному маслі, але коли нарешті зважилася, виявилося, що в холодильнику немає молока - довелося поекспериментувати і замінити його кефіром. На кефірі я
Паска на дріжджах як пух
Паска на дріжджах як пух
Великдень — одне з найважливіших свят всіх православних християн. У числі його обов'язкових атрибутів сирні паски, паски і фарбовані яйця. Кожна господиня має на озброєнні свої, перевірені роками
Паска олександрійський
Паска олександрійський
Для багатьох господинь процес випікання великодніх пасок – справжнє таїнство, що триває чи не більшу половину доби. Воно і ясно – спершу опару завести, дати їй отбродить годинок десь 10 – 12, потім

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки