Заварна паска рецепти
протягом багатьох століть Великдень вважається одним з найбільш світлих і теплих релігійних свят. Традиційно, напередодні Великодня, практично в кожному будинку витає особливий аромат свіжоспечених пасок. Причому, запашну здобу зазвичай господині печуть у великих кількостях – щоб вистачило не тільки на всю сім'ю, а й на частування родичам і друзям. Перед вами заварні паски на Великдень.
Заварна паска
Рецепт № 1
Хтось пече прості за складом паски, комусь більше до душі здоба з тіста з красивою назвою «Олександрійське» або «Віденське». Я ж для себе багато років тому знайшла свій рецепт великодньої випічки з заварного тіста, з тих пір йому не зраджую. Тісто для заварних пасок готується зовсім просто і часу займає не багато. Зате сама здоба виходить пишною, з ніжним солодким м'якушем. Дріжджі в куличиках абсолютно не відчуваються, як часто буває з випічкою. Їх нейтралізує аромат апельсинової цедри і ванілі. У паски я обов'язково кладу родзинки, а ось горіхи і сухофрукти – за бажанням.
До процесу випікання великодніх пасок слід підійти з особливою відповідальністю. Щоб дріжджове тісто добре підійшло, ні в якому разі не можна допускати протягів. На кухні повинне бути тепло. Також всі продукти для приготування пасок краще використовувати кімнатної температури.
Особливу увагу раджу звернути на дріжджі. Вони повинні бути обов'язково хорошої якості, тому краще заздалегідь перевірити активність продукту. У 30 мл води розведіть щіпку дріжджів і половину чайної ложки цукру. Додайте борошна стільки, щоб маса вийшла, як густа сметана. Залиште суміш в теплому місці на 10 -15 хвилин. Якщо дріжджі за цей час оживуть, і тісто візьметься шапочкою – сміливо використовуйте їх для приготування пасок!
Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 8 пасок вагою 200 грамів.
Для тіста:
- Молоко – 1,5 склянки
- Вершкове масло – 200 г
- Яйця -5 шт.
- Борошно – 1 кг
- Цукровий пісок – 1 склянка
- Дріжджі (сухі) – 1 пакетик (11г)
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Ізюм – 100 г
- Ванільний цукор – 1 пакетик
Для глазурі:
- Яєчний білок – 1 шт.
- Цукрова пудра – 7 ст. л.
- Апельсиновий сік – 1 ст. л.
Як приготувати заварний паска покроковий фото рецепт
Спочатку приготуйте заварне тісто для пасок: у сотейник або каструлю налийте склянку молока, на помірному вогні доведіть його до кипіння. Безперервно помішуючи, додайте неповний склянку борошна. Продовжуйте заважати, не знімаючи каструлю з вогню, протягом 1 -2 хвилин.
Після чого заварне тісто приберіть з плити.
Тепер слід приготувати опару. В останні півсклянки підігрітого до 37 градусів молока додайте дріжджі. Ретельно розмішайте їх.
Сюди ж покладіть чайну ложку цукру і 100 г борошна. Перемішайте і на 15 хвилин поставте опару в тепле місце.
Як тільки опара почне пузиритися, змішайте її з заварним тістом. Масу збийте міксером до однорідності. Якщо десь і залишиться трохи грудочок – не страшно. У подальшому процесі замішування тіста вони розійдуться. Накривши серветкою, залиште суміш в теплому місці на 30 - 40 хвилин.
Ізюм промийте під теплою проточною водою, після чого залийте його окропом і залиште набухати до повного охолодження.
Яйця з цукром збийте добела з допомогою міксера. З'єднайте яєчну масу з подошедшим дріжджовим тістом.
Додайте розтоплене на водяній бані вершкове масло і ванільний цукор. Ретельно перемішайте.
Покладіть в рідке тісто для пасок замочений ізюм, апельсинову цедру. Просійте борошно через сито. Потроху додаючи борошно, починайте місити тісто до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук.
Готове тісто має вийти дуже м'яким, але не липким. Дайте йому підійти.
Збільшилися в розмірах наповніть тістом форми на одну третину. Якщо ви використовуєте металеві формочки для випікання змастіть їх попередньо рослинною олією або вершковим маслом, щоб паски не прилипли до стінок посуду. Залиште форми з майбутніми пасками в теплі, щоб тісто збільшилося вдвічі.
Після чого помістіть заготовки в розігріту до 190 градусів духовку. Випікайте до рум'яного кольору. Час теплової обробки залежить від розмірів пасок. Для 200-грамових мені вистачило 40 хвилин.
Готову здобу вийміть з духовки і дайте їй охолонути. А поки приготуйте білково-цукрову глазур. Збийте білок міксером у пишну піну, додайте цукрову пудру і апельсиновий сік. Ретельно збийте інгредієнти до густого стану. Ароматною покрийте глазур'ю верхівки пасок.
Зверху за бажанням прикрасьте кольоровою присипкою.
Як приготувати смачні заварні паски розповіла Ксенія, рецепт і фото автора.
На світле свято Великодня особлива увага приділяється святкового символу, а саме великоднього куличу, який традиційно має високу форму, що нагадує циліндр. У переддень свята мені захотілося поекспериментувати і спекти незвичайний і незрівнянний паска, а саме: заварний з родзинками і зефіром. В рецепті дріжджове тісто замішане на заварний борошні. Готується воно опарним способом (опара – це рідке тісто на свіжих або сухих дріжджах). Зефір в начинці в процесі випічки розплавляється і надається неповторний смак і аромат великоднього куличу.
Рецепт № 2
Заварна паска на Великдень
з родзинками і зефіром фото рецепт
Для приготування заварного паски вагою 330 г необхідно:
Інгредієнти:
- яйце 2 шт.;
- пшеничне борошно 200 г;
- родзинки 30 г;
- коров'яче молоко 100 мл;
- цукор 65 г;
- дріжджі сирі 10 г;
- зефір 1 шт.;
- сіль;
- маргарин-40 г;
- масло соняшнику для змащування металевих форм 20 мл;
- ванілін.
Процес приготування:
Спочатку займемося підготовкою дріжджів. Необхідно щоб вони "заробили", тому кришимо їх в миску, додаємо трохи теплого молока, 1 ч. л. борошна і цукрового піску.
Мисочку накриваємо серветкою і залишаємо для бродіння в теплому місці. Я поставила їх в ємність з теплою водою.
Поки дріжджі підходять, що залишився молоко доводимо до кипіння і кидаємо в нього 25 г борошна і заварюємо до утворення клейкої однорідної маси, знімаємо з вогню і охолоджуємо заварне тісто до кімнатної температури. Ось це і є та родзинка тесту для паски - заварка.
Коли дріжджі забродили, перекладаємо їх до заварному тесту і перемішуємо. Опара замішана, її необхідно залишити приблизно на півгодини також в теплому місці для бродіння.
Тим часом відокремлюємо білок від жовтка.
Жовток з'єднуємо з цукровим піском і розтираємо до однорідності.
Опара з заварним тістом підійшла.
Готову опару з'єднуємо з яєчною масою, розм'якшеним або розтопленим вершковим маслом або маргарином (не гарячою!).
Просіяне борошно кладемо порціями.
Використовуючи лопатку, замішуємо пасхальне тісто.
В кінці додаємо в тісто білок.
І вимішуємо його до гладкості і однорідності. Перекладаємо в миску і ставимо в тепле місце для підходу на 1 годину.
Після закінчення часу-тісто має бути обмято. Повторити вистоювання тіста і обминки протягом 1 години ще 2 рази.
У готове заварне тісто на паски кладемо родзинки і подрібнений зефір, перемішуємо.
І наповнюємо паперову форму. Якщо використовуються металеві форми для випічки пасок, тоді викладаємо їх промасленим папером (на дно – гурток, а циліндр без підстави робимо з прямокутного шматка паперу).
Ставимо заварна паска підходити в тепле місце (біля духовки) приблизно на півгодини. За цей час він повинен збільшити мінімум у 2 рази.
Заварную великдень випікати при температурі 200 З півгодини. Паску можна вважати готовим, коли при проколюванні його дерев'яною паличкою вона залишається сухою.
Готову паску остуджуємо і витягаємо з форми.
Прикрашаємо зверху глазур'ю і спеціальної кулінарної посипкою.
Паски краще піч заздалегідь, щоб тісто "дозріло" і мало красиву текстуру. Якщо розрізати теплий паску, він ще може бути вологим.
Заварні паски: рецепт і фото від Марії Олександрівни.