Паска олександрійський
Для багатьох господинь процес випікання великодніх пасок – справжнє таїнство, що триває чи не більшу половину доби. Воно і ясно – спершу опару завести, дати їй отбродить годинок десь 10 – 12, потім ще тісто має кілька раз підійти перед випічкою. До недавніх пір з пасками і я поралася довго, поки сусідка не принесла на частування домашній олександрійський паска з коньяком – ніжний, пухнастий, солодкий, мабуть, самий смачний паску, що я пробувала. І яке ж було моє здивування, що на цю смакоту часу у неї йде вдвічі менше. Тільки потрібно дотримуватися два головних правила: відмінної якості дріжджі і тепле приміщення, в якому готуємо.
Паска олександрійський рецепт з фото покроково
Олександрійське тісто для пасок готується на топленому молоці – це додає великодньої випічки цікавий аромат і легкий жовтий відтінок. Його можна замінити звичайним коров'ячим молоком, а для кольору додати щіпку куркуми. Ароматизувати тісто добре апельсинової або лимонної цедрою, ваніллю, меленим імбиром, корицею.
Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить приблизно 6 смачних пасок вагою 250 г
Як приготувати олександрійське або віденське тісто
Рецепт цієї випічки відомий тим, що ставиться здобний олександрійський паска на ніч, вірніше сама опара з жирами без борошна. А зранку тісто на дріжджах вимішується і через пару годин вже можна приступати до випічки. Читачам сайту Записна книжка пропонується швидкий рецепт олександрійських пасок з покроковими фото. Про все по порядку.
Інгредієнти:
Для тіста:
- пряжене молоко – 250 мл
- вершкове олію – 125 р,
- цукровий пісок – 270 г,
- яйця – 2 шт.,
- жовтки – 2 шт.,
- дріжджі сухі – 1 пакетик (11 г),
- ванільний цукор – 1 пакетик,
- борошно – 800 р,
- коньяк – 50 мл
- ізюм – 100 г
- сіль – на кінчику ножа.
Для глазурі:
- білок – 1 шт.,
- цукрова пудра – 1 склянка
Процес приготування:
Пряжене молоко підігрійте приблизно до 38 градусів, розчиніть у ньому дріжджі. Молоко повинно бути теплим, ні в якому разі не гарячим, інакше дріжджі загинуть.
Два яйця розділити на жовтки і білки. Останні підуть на глазур, а жовтки змішайте з іншими яйцями і цукром. Збийте міксером до розчинення цукрових кристаликів. З'єднайте з дріжджовий сумішшю.
Вершкове масло розпустіть в мікрохвильовці або на водяній бані, і теплим додайте в сотейник з майбутньою опарою. Масу ретельно перемішайте. Відправте в тепле місце підходити. Я вступила наступним чином: нагріла духовку до 150 градусів, потім вимкнула її і поставила туди опару.
Поки опара підходить (на цей процес піде не більше 2 годин), ізюм промийте, залийте його окропом. Нехай постоїть до охолодження, потім воду злийте. Після цього набряклі ягоди опустіть у коньяк.
піднялася опару додайте щіпку солі, ваніль, родзинки.
Потім, потроху додаючи просіяне борошно, замісіть м'яке тісто.
Неслухняне, липнущее до рук тісто, краще вимішувати змащеними олією руками. Багато борошна не додавайте, щоб вона «не забила» тісто. Цей момент дуже важливий, саме з некрутого тесту у нас вийде повітряний і ніжний м'якуш.
Паперові форми для пасок на 1/3 наповніть тістом. Якщо для випікання ви використовуєте металеві ємності, тоді обов'язково попередньо змастіть їх рослинною олією, щоб тісто не прилипло до дна і стінок (а ще краще вистеліть промасленим папером).
Відправте форми в тепле місце підходити. Знову ж я використовувала прийом з підігрітою духовкою. У результаті вже через 1,5 години тісто збільшилося втричі.
Випікайте солодкі паски при температурі 200 градусів 35 - 40 хвилин. Для глазурі збийте яєчний білок зі склянкою цукрової пудри в густу білу масу. Покривати глазур'ю краще гарячі паски. Тоді білкова помадка щільно лягає на випічку, не кришиться і не обсипається при застиганні.
Згори шапочки пасок посипте кольоровим цукровим прикрасою.
Як приготувати олександрійські паски спеціально для сайту Записна книжка розповіла Ксенія, рецепт і покрокові фото автора.