Паска на кефірі та олії
Давно хотіла спробувати спекти паску на рослинному маслі, але коли нарешті зважилася, виявилося, що в холодильнику немає молока - довелося поекспериментувати і замінити його кефіром. На кефірі я часто печу дріжджові пиріжки і була впевнена, що тісто вийде гарний, але сумнівалася, чи підійде такий смак для великоднього кошика. Сумнівалася марно – паски на кефірі вийшли чудово: м'які, ніжні, дуже схожі на ті, які виходять з тіста на сметані.
Паска на кефірі та олії
Інгредієнти:
- 400 мл кефіру,
- 2 яйця,
- 6 ст. л. цукру,
- 6 ст. л. рослинного масла,
- 0.5 ст. л. солі,
- 2 ст. л. сухих дріжджів,
- пакетик ванільного цукру,
- близько 5 склянок борошна.
Процес приготування:
Зазвичай для пасок я замішую дуже круте тісто, але в цей раз вирішила зробити його трохи рідині, щоб паски були м'якше.
Кладемо в миску всі перераховані інгредієнти, за винятком борошна і дріжджів. Змішуємо. У посібнику до моєї хлібопічці написано, що дріжджі під час замісу не повинні безпосередньо контактувати з сіллю і водою, і я завжди дотримуюся цього правила, навіть коли проводжу заміс вручну.
Відміряємо 4 склянки борошна (обов'язково просіяти), кладемо в неї дріжджі і вводимо цю борошно в тісто. Склянку борошна (а може знадобиться і трохи більше) додаємо в тісто вже в процесі його замішування. Вимішуємо тісто руками хоча б 7-10 хвилин.
Залишаємо його на расстойку і чекаємо, поки обсяг тесту не стане в 2-3 рази більше початкового. У рецептах пасок часто роблять наголос на тому, що на кухні не повинно бути й найменшого протягу і повз тесту потрібно проходити мало не навшпиньки, інакше ого опаде. Насправді досить густого тесту ніщо не завадить піднятися до тієї висоти, яку дає запас бродіння, а опаде воно тільки тоді, коли ви його передержите (бродіння закінчиться), або сильно встряхнете каструлю. Однак, щоб тісто швидше піднімалося, його краще поставити в затишне тепле місце і накрити, щоб не підсихала поверхню.
Я прийшла трохи не вчасно і моє тісто вже готове було втекти з-під кришки.
Трохи підмішуємо тісто на столі, ділимо на частини і перекладаємо у форми, змазані маслом. Намагаємося, щоб воно зайняло трохи більше половини форми, а зверху вийшла гладка поверхня.
Тепер будемо расстаивать тісто вдруге, вже у формах, доки воно не підніметься до країв. На цьому етапі ще важливіше дочекатися гарного підйому тіста, інакше воно різко підніметься в духовці і «дах» паски трісне.
Щоб верх хліба добре підрум'яниться, змащуємо його солодкою водою. Випікаємо при 150 С, накриваючи фольгою, якщо поверхня дуже швидко темніє. Випікаємо, поки паски не стануть щільними на дотик.
Залишаємо великодні паски на рослинному маслі охолонути на 3-4 години і прикрашаємо глазур'ю або білковою помадкою.